Tüm gerçek ve tüzel kişiler başvuru evrakları sağladıklarında ve patent/faydalı model tescil Kriterlerine uygun bir buluş yaptıklarında patent/faydalı model başvurusu yaparak buluşlarını tescil ettirebilirler. Ancak buluş sahibi gerçek kişi olmalıdır.
Sanayiye uygulanabilir olan (buluş, tarım da dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir) buluş sahibi ve/veya sahiplerine verilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler.
Marka Tescil Başvurusu için başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması marka başvurusu için yeterlidir. Ticari olarak henüz bir girişiminiz olmasa bile şahıs olarak marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Fikrinizi güvence altına almak ve rakiplerinizin haksız kazanç elde etmesini önlemek için patent başvurusu yapmanız gerekir. Ancak her fikir ya da buluş için patent alamayabilirsiniz.
Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.
Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
diye sorduğumuzda Tarım dâhil sanayinin her alanında yenilik, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilirliği tanımlanan kimyasal maddeler ve usuller dâhil buluşlar patent verilerek korunan buluşladır.
Türkiye'de patent tescilinde yetkili kurum hangisidir ve bu işlemleri kimler yapabilir? Ankara'da bulunan Türk Patent Marka Kurumu (TPMK) , bu konuda kanunlarla yetkili kılınmıştır.
Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Görevleri
Patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapar.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
İsim Hakkı Tescili İçin Nereye Başvurulur? İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri