Sendika üyeliği şartları: Madde 20 – Onaltı yaşını doldurmuş olup da bu Kanuna göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilirler. Onaltı yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlıdır. Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar işveren sendikalarına üye olabilirler.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
MADDE 6 – (1) Fiil ehliyetine sahip ve fiilen çalışan gerçek veya tüzel kişiler sendika kurma hakkına sahiptir.
Sendika, işçilerin, işçiler için kurduğu yapıdır. İşçi sendikaları, işçilerin, çalışma yaşamına ilişkin sorunlarını çözmek, ortak çıkarlarını ve haklarını korumak, geliştirmek için işçiler tarafından kurulan anayasal ve yasal kuruluşlardır. İşçi sendikaları, işçilerin ortak hak ve çıkarlar uğruna birliğinin ifadesidir.
Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunularak olunmaktadır. E-devlet üzerinden yapılan başvuru üzerine sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile sendika üyeliği e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Sendikalı işyeri koşulunun kabul edildiği bir işyerinde çalışan işçiler, bir istihdam koşulu olarak, toplu iş sözleşmesi imzalandıktan sonra asgari 30 gün içinde taraf sendikaya üye olmak zorundadırlar. Dolayısıyla 30 gün asgari süre olup, bu sürenin altına inilememekte; ancak üzerine çıkılabilmektedir.
§ Milli birliğin ve milli kimliğin yok edilmesine karşı yapılan bütün saldırılara dur demek, bu kimliği geliştirecek toplum yaratmak için, § Haklarımızı almak için, Sendikalı olmalıyız.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
İlgili Kanun'un 25. maddesinin üçüncü fıkrasına göre "İşçiler, sendikaya üye olmaları ve olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı ...
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Sendika üyeleri yükümlü bulundukları aidatları bizzat sendikaya ödemek du- rumundadırlar.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödenecektir.
Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Sendikaya Üye Olunca Ne Olur? Sendika, işçilerin ücretleri, çalışma saatleri, iş güvenliği, iş güvencesi ve diğer çalışma koşulları gibi temel haklarını korumalarına yardımcı olur. Sendika üyeleri, toplu pazarlık süreçlerine katılma hakkına sahiptir.
Bir işyerindeki işçiler yardımcı işte çalışsalar bile ancak işyerinin bağlı olduğu işkolunda kurulu sendikaya üye olabilirler.
Belediye Başkanı Enver Demirel, “İşçilerimizin maaşlarına yüzde 68 zam yaparak en düşük maaşı 15 bin 500 TL'den 26 bin TL'ye çıkardık.
Sendika, belirli bir işi yürütmek, ortak bir menfaati takip etmek veya teşvik etmek için kurulan bireyler, şirketler, kurumlar veya kuruluşlardan oluşan kendi kendini organize eden bir gruptur.
İşçi ile işveren arasındaki birlik, barış ve uyumu sağlamak, İşçilerin hak ve menfaatlerini gözetmek, Kanun ve toplu iş sözleşmesinde öngörülen çalışma koşullarının uygulanmasına yardımcı olmak.
İşçi sendikal nedenlerle işten çıkarıldığında tazminat alma hakkı doğar. İşçilerin sendikalara üye olma hakkı vardır. Anayasa'da ve çeşitli kanunlarda da kendisine yer bulan sendikal haklar işçi tarafından kullanıldığında ve bu sebeple işten çıkarılırsa işçi işverene dava açabilir.
İşçi, Sendikaya Üye Olmak Zorunda mıdır? 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 17'nci maddesine göre işçiler istediği işçi sendikasına üye olabilirler. Sendikaya üye olup olmaması serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.
Bir işyerinde grevin başlaması durumunda, bu işyerinde çalışan tüm işçiler, sendikalı olsunlar veya olmasınlar, greve katılma veya katılmama konusunda tam bir özgürlüğe sahiptir. Sendikaların üyelerini greve katılmaya zorlama gücü yoktur. Olsa olsa üyelerine kendi tüzüğünde yazılı olan yaptırımları uygulayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri