- Tacir ve esnaf sayılmasını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. - Ticari mümessil, ticari vekil olamazlar. - Kolektif şirket ortağı olamazlar. - Komandit şirketin komandite ortağı olamazlar.
Devlet memurları limited şirket ortağı olabilirler. Devlet memurunun limited şirketin yönetim ve denetimine yönelik herhangi bir görev üstlenmemek koşulu ile ortak olmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan limited şirket açısından şirketi temsil ve idare edecek olanların sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.
Maddesi "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Türkiye'de devlet memurları, kanunlara ve düzenlemelere uydukları sürece yetkili otoriteler tarafından belirlenen şirket türlerini kurabilir veya bu şirketlere ortak olabilirler.
Limited şirket, anonim şirketlere göre daha az ortaklı bir şirket yapısına sahiptir. Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Konuya ilişkin olarak çalışan ile işveren arasındaki sözleşmede ayrıca belirtilen bir yükümlülük yoksa çalışan kendi adına şirket kurabilir veya başka bir şirkete ortak olabilir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, işçinin işverene olan bağlılığı işverenin güvenini kötüye kullanmamayı da gerektirir.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
Kimler şahıs şirketi kurabilir? 18 yaş ve üzeri herkes şahıs şirket kurabilir fakat devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Özel sektörde çalışan kişinin aynı zamanda şirket kurması, İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır.
Şahıs şirketi, yalnızca tek bir kişiye ait olan ve o kişinin ticari iş faaliyetlerini gerçekleştiği işletme türüdür. Bu şirket türü genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde tercih edilir. Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine nispeten daha az bürokratik süreç gerektirir ve kolayca kurulabilir.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor. Burada belirleyici olan, söz konusu kişilerin mevcut çalıştıkları şirketle aralarında yaptıkları sözleşme.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı Devlet Memurunun sadece kendisini kapsamına almakta olup devlet memurunun eşinin veya çocuklarının yada diğer akrabalarının herhangi bir kazanç getirici faaliyette bulunmalarına engel bulunmamaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memurlarının ticaret yapması yasak olduğu için e-ticaret yapmaları da mümkün değildir.
Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre “Tacir” veya “Esnaf” sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, Ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
İlgili maddede, memurun ticaret yapması durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği düzenlenmiştir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Hatta SGK ödemesini çalıştığı işyeri ödediği müddetçe Bağ-Kur ödemesine de gerek kalmaz yani çalışanların şirket kurmasında bir engel yoktur.
Eğer kişinin çalıştığı şirket limitet şirketse ortak olması halinde Bağ-Kur'lu olarak sigortalanması bir zorunluluktur. Ancak kişinin çalıştığı şirket anonim şirketse, kişinin yönetim kurulu üyesi olması halinde sigortalanması zorunluluğu söz konusu olur.
Sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Görüleceği üzere 52.maddede; 4/a'lı olarak başka bir işletmede çalışan imza yetkisini haiz olmayan limited şirket ortaklarının işsizlik ödeneğinden faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir fıkra, bend, metin veya ibare yer almamaktadır.
konusu hüküm kapsamında 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılmışlardır. Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri