Kimyasal analiz sırasıyla kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olmak üzere iki şekilde uygulanır. Bir maddenin hangi bileşenlerden meydana geldiğini bulmaya yarayan analiz türüne kalitatif;bu bileşenlerden her birinin ne yüzdede olduğunu bulmaya yarayan analiz türüne ise kantitatif analiz denir.
Kimyasal analiz, bir maddenin kimyasal bileşimini tanımlamak ve ölçmek için kullanılan tekniklerdir. Analitik kimyada temelde iki dal bulunmaktadır: nitel analizler ve nicel analizler. Ya da kalitatif analizler ve kantitatif analizler.
Kimyasal analiz sırasıyla kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olmak üzere iki şekilde uygulanır.
Kimyasal testler, bir kimyasal madde örneğinin kimyasal bileşimini tanımlamak ve ölçmek için kullanılan süreçler ve yöntemler bütünüdür. Belli bir madde hakkında herhangi bir kimyasal bilgi edinmek için, gerekli tüm yöntemlerin uygulanması gerekmektedir.
Klasik (yaş) yöntemler
Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerini içerir. Kimyasal maddeler, terazi, kalibre edilmiş cam malzeme, ısıtıcı gibi basit laboratuvar malzemelerinin kullanıldığı ve genelde analitin (tayin edilecek madde) daha fazla bulunduğu numunelerin analizinin yapıldığı yöntemlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Kalitatif (nitel) analiz; maddenin ne olduğunu anlamaya yönelik yapılan bir analizdir. Kimyada bir maddenin hangi element veya bileşiklerden meydana geldiğini inceleyen analiz dalına Kalitatif, bu element ya da birleşiklerden her birinin ne yüzde(%) de olduğunu inceleyen analiz dalına da kantitatif denir.
Kimyasal Analiz laboratuvarında, bitkisel ve hayvansal ürünler ile atık su, içme ve kullanma suyu ve su ürünleri sularının kimyasal analizleri yapılmaktadır.
Biyokimya Testi Nasıl Yapılır? Biyokimya testleri genel olarak kan tahlili yoluyla gerçekleştirilmektedir. Gerektiği durumlar idrar örneği alınarak da bu testler yapılabilir. Özellikle gebelik testi, tümörlerin tespit edilmesi gibi durumlarda biyokimya testine başvurulabilir.
Kimyasal ve malzeme karakterizasyon testleri, vücutla temas sürecinde ürün ve ürün paketinde sızan kimyasalların risk değerlendirmeyi yapmayı ve bununda biyouyumluluk performansıyla olan etkisinin analizi amaçlanır.
Analitik yöntemler ilaç analizlerinde, biyolojik numune analizlerinde, biyoeşdeğerlik, biyoyararlanım çalışmalarında, farmakokinetik bilgilerin değerlendirilmesi ve yorumlanmasında, ilaç etken maddelerinin nitel ve nicel analizlerinde, ilaç etken maddelerinin metabolitlerinin tayininde kullanılan yöntemlerdir.
Gravimetrik analizde esas olan, aranan maddenin çözeltiden saf bir bileşik hâlinde çöktürülerek ayrıldıktan sonra tartılıp miktarının belirlenmesidir. Aranan maddenin ya kendisi veya uygun bir reaktif ile sulu ortamda çözünmeyen dayanıklı ve belli bileşimdeki bir bileşiği çözeltiden tamamen çöktürülerek ayrılır.
Kimyasal test ve analiz, ürünlerde, imalatta ve endüstriyel süreçlerde kullanılan malzeme ve maddelerin kalitesini belirleme, karakterize etme ve anlama sürecidir.
Renk, koku, tat, görünüm ve görünüme etki eden organoleptik muayene, Yabancı madde aranması, Hasarlı tane (Fiziksel kusur) tespiti gibi özellikle depolama özelliklerinde ortaya çıkabilecek fiziksel analizler faaliyet kapsamına girmektedir.
Laboratuvar analizleri, tıbbi teşhislerin doğru bir şekilde konulması ve hastalıkların etkili bir şekilde yönetilmesi için kritik öneme sahip olan test ve incelemelerdir. Bu analizler, vücut sıvıları, doku örnekleri ve diğer biyolojik materyallerin laboratuvar ortamında incelenmesini içerir.
Titrimetrik, gravimetrik ve enstrümental yöntemlerle yapılan tüm analizler kimyasal analizler grubuna girmektedir. Bu grup bileşen analizleri, bulaşan analizleri, katkı, kalıntı, taklit ve tağşişe yönelik analizler vb. gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir.
Tam Otomatik Biyokimya Analizörü: Hayvan türlerine ve yaşa göre kan serumu ve/veya plazmasından rutin ve araştırma amaçlı biyokimyasal tetkiklerin yüksek kesinlik ve güvenirlik sınırları içerisinde yapılabilmesini sağlayan kompakt bir cihazdır.
Temel biyokimya paneli , rutin biyokimya testleri
Glukoz, üre, kreatinin, bilirubin, AST, ALT, alkalen fosfataz, gama-glutamil transferaz (GGT), albümin, protein, kolesterol, trigliserit, HDL kolesterol, LDL kolesterol, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, klorür ve ürik asit.
Bu tür genel laboratuvar araçlarının örnekleri arasında bilgisayarlar, fırınlar, su banyoları, çalkalayıcılar, cam eşyalar, plastik eşyalar, analitik teraziler, pipetler ve uçlar, pH ölçerler, karıştırıcılar ve çeşitli mikroskop türleri yer alır.
Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.
Test edilen yapıda bulunan kimyasal elementleri, fonksiyonel grupları veya iyonları tespit etmekle ilgilenen analitik kimyanın iki ana bölümünden biridir. Kullanılan yöntemler açısından kimyasal analizleri klasik analiz ve enstrümantal analiz olarak ikiye ayırabiliriz.
Makro Analiz
Dağlanmış veya dağlanmamış deney numunesinin çıplak gözle veya küçük bir büyütme oranı (50X'e kadar) ile incelenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri