Kimyasal gebelik, hamileliğin çok erken bir evrede düşükle sona ermesini ifade eder. Çok erken bir aşamada düşük yaşandığı için kişiler düşük yaptığının dahi farkına varmayabilir. Pozitif bir hamilelik testi dışında gebeliğin rutin belirtileri görülmeyebilir.
Kimyasal gebelik kaybı, olağan adet döngüsünden yaklaşık 1 hafta sonra görülür.
Embriyonun sağlıksız bir şekilde oluşmasından kaynaklanan kimyasal gebelik, genellikle 4 ile 5 günlük âdet kanaması ile sonlanır. Normal âdet kanamasından farklı olmayan bu durum, bazı vakalarda daha uzun süre ve fazla miktarda kanamalara neden olabilir.
Adet döngüsünden önce veya adet döngüsü sürecinde lekelenme şeklinde kanama görülmesi. Ancak regl kanamasından farklı olarak görülen bu lekelenmeler her zaman kimyasal gebelik yaşandığı anlamına gelmez. Yerleşme kanaması gören kadınlarda da lekelenme yaşanabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kimyasal gebelik genellikle adet gecikmesi ile anlaşılır ve yapılan gebelik testleri pozitif çıkar ancak test sonuçları birkaç hafta sonra negatif olur.
Kimyasal gebelikte oluşan kanama genellikle normal adet kanaması ile aynı düzeydedir. Kimyasal gebelik nedeniyle meydana gelen kanamanın zamanı ise genellikle normal adet zamanından bir hafta öncesinde lekelenme şeklinde meydana gelir.
Kanda HCG değeri kimyasal gebelik söz konusu olduğunda genellikle 1000 ila 1500 ml seviyesine erişir.
Hamilelik testlerinde hCG hormonunun değişimine bakılarak gebelik sonucuna ulaşılır. İdrarın yanlış yapımı bir çizginin silik çıkmasına yol açabilir. İdrarın yoğun ve konsantre olduğu zamanlarda hCG hormonu daha belirgin olur. Çok su tüketirseniz idrarınız seyrelir ve test sonucu silik olabilir.
Kimyasal Gebelik Yaşamamak İçin Ne Yapılmalı
Kimyasal gebeliğe neyin neden olduğu bilinmez ancak bu durumun büyük oranda kromozomal bozukluklar ile ilgili olduğu düşünülür. Bu nedenle kimyasal gebelik yaşamamak için yapılması gereken özel bir şey bulunmaz.
Kimyasal gebelik fetüsün olağan gelişimini engelleyecek kromozomun anormal gelişiminden kaynaklanan bir gebeliktir. Genellikle tek seferde ortaya çıkar. Tekrar edeceğinden endişe edilmemelidir. Bununla birlikte bazı faktörler bu gebelik riskini artırabilir.
Çoğu zaman yumurta ile sperm hücresinin birleştiği tüplerde oluşur. adet gecikmesi, lekelenme tarzı kanama, kasık ağrısı, fenalaşma gibi belirtiler verir.
Kan testi ile beta hcg değerinin düşme derecesi ve oranı kontrol edilir. Ancak düşük olduğu halde beta hcg değeri düşmüyorsa mutlaka kürtaj ile içerinin temizlenmesi gerekmektedir.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Yalancı gebelik durumunda, kadında gebelik olmadığı halde vücudunda gerçek bir gebeliği taklit eden belirtiler görülebilir. Çeşitli hastalıklar veya psikolojik rahatsızlıklar kadında kendini hamile gibi düşünmeye iter ve bunun sonucunda yalancı gebelik ortaya çıkar.
KİMYASAL GEBELİK SONRASI YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL OLMAKTADIR? Kimyasal gebelik kişinin rahim ve yumurtalıklarında herhangi bir değişim yapmaz. Bu nedenle kimyasal gebelik sonrası yumurtlamada herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Kadın düşükten 30-40 gün sonra adet olacaktır.
Oysa kimyasal gebelik durumunda bu hormon, artmak yerine azalış gösterir, kandaki Beta HCG hormonunda yaşanan bu düşüş, kimyasal gebeliğin yaşanacağına işaret eder. Adet döneminden önce veya adet dönemine çok yakın günlerde yaşanan bu durum, çoğu zaman adet kanamasıyla da karıştırılır.
Silik çizgi genellikle çok erken dönemde yaptıysanız gebelik testini yani beta hcg hormonu daha çok az seviyelerdeyse yeterince o koyu çizginin oluşmasını sağlamayacak kadar azsa, muhtemelen adetiniz gecikmeden bu testi yaptıysanız silik çizgi çıkabilir.
1 haftalık gebelikte beta hcg değeri kaç olmalı? Beta hcg değeri ile kadınların hamile olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle beraber 1 haftalık gebelikte beta hcg değeri ortalama olarak 5-50 arasında değişmektedir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Normal gebeliğin varlığını belirlemenin yanı sıra bu test; mol ve dış gebelik ile boş gebeliğin tespit edilmesinde de kullanılıyor. Beta HCG hormon değerinin 0-10 mIU/ml'den yüksek olması gebeliğin olduğuna işaret ediyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Beta HCG değeri 1000-2000 mIU/ml aralığında ise gebelik kesesinin transvaginal sonografi ile rahim içinde görülmesi gerekir. İki günde bir yapılan Beta HCG testlerinde, değerlerde yüzde 65'ten fazla yükselme görülmemesi dış gebelik lehine yorumlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri