Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Ev İçi Kimyasal Zehirlenmesi
Bulantı, kusma, ağız içerisinde yanma, baş ağrısı ve dönmesi şeklinde ortaya çıkan ev için kimyasal zehirlenmeleri belirtileri durumunda kişinin bilinci yerindeyse 2 saat içerisinde kusması sağlanır. 2 saati geçmiş ise zehirlenen kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Cilt zehirlenmelerinde belirti çoğunlukla temasın gerçekleştiği bölgede kızarıklık, kabarma, yangı ve his kaybıyla karakterizedir. Maruz kalınan toksik maddenin türüne göre hissizlik, tüm uzva ya da tüm vücuda yayılabilir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
İlgili 33 soru bulundu
Kontamine yiyecekleri yedikten sonra bir kaç saat içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi belirtileri arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Gıda zehirlenmesi bir çok vakada hafif seyreder ve tedavi olmaksızın düzelir. Ancak bazı vakalarda tıbbi yardım için hastaneye gidilmesi gerekli olabilir.
Hafif Yiyecekler: Sindirimi kolay yiyecekler (pirinç lapası, muz, kraker) tüketmek sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak florasını dengeleyebilir.
Mide bulantısı ve kusma, zehirlenmenin en yaygın belirtileridir. Zehirlenme vakalarında acil müdahale kritik önem taşıdığından, kişi zehirlendiğini düşünüyorsa vakit kaybetmeden mutlaka hastaneye başvurmalıdır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Sindirim Yolu İle Zehirlenmelerde İlk yardım:
Uyarmaktır. İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
•Ağızdan alınmışsa; kusturucu, mide lavajı, aktif kömür ve müshil verilir. Potasyum permanganat nikotini okside eder. %0.1'lik solüsyonu mide lavajında kullanılır. Cilt yolu ile bulaşmışsa; cilt bol su ile yıkanır, Oksijen tedavisi solunumu düzeltmek için uygulanır.
Yiyecekler yanlış şekilde saklanır veya pişirilirse evde de kontaminasyon meydana gelebilir. Kontamine yiyecekleri yedikten sonraki saatler içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi semptomları arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Çoğu zaman, gıda zehirlenmesi hafiftir ve tedavi olmaksızın düzelir.
Örneğin; en yaygın kullanılan ağrı kesicilerin başında olan parasetamol hastaneye ilaç zehirlenmesi nedeniyle yapılan başvuruların en sık nedenlerindendir. Çocuklarda kazara zehirlenmelerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tedavi edilmezse küçük doz aşımları dahi karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilmektedir.
Başta astım gibi solunum sorunlarına sebep olur. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılarak kullanıldığında ortaya çıkan klor gazları, solunum depresyonu yaparak ölüme bile neden olabilecek zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Akut zehirlenmeler genel- likle etkenin ağız yolu ile alınması sonucunda oluşur. Hastaya aşağıdaki önlemler hemen uygulanamıyorsa kendinde olan hastaya mi- dedeki zehiri seyreltmek amacı ile yoğurt ve su içirilebilir.
Potasyum permanganat solüsyonu Striknin, fizostigmin, nikotin ve diğer bazı alkaloitlerle olan zehirlenmelerde içirilmesi veya mide yıkama suyu olarak kullanılması bunları oksitleyerek inaktive eder. Bu solüsyon 1 : 10.000 konsantrasyonda kullanılır.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Hastalığın istenmeyen şekilde diğer organlara ve vücuda genel anlamda zarar vermesini önlemek komplikasyonları engellemek gerekebilir. Bu nedenle ishal uzun sürerse, halsizlik artarsa, ishalde kan mukus görülür ve ateş ortaya çıkarsa mutlaka doktora müracaat etmeli gerekirse hastaneye yatış yapılmalıdır.
Gıda zehirlenmesi, yaz aylarında çok sık karşılaşılan ve nadiren de olsa ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş gıda zehirlenmesinin belirtilerindendir.
Bol su başta olmak üzere yağsız sıvı alımı Muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi hafif yiyecekler. Probiyotik takviyesi. Zencefil ve nane çayı
Gıda zehirlenmesinde anti bakteriyel özelliği bulunan yoğurt kişiye yedirilebilir. Yoğurt içerisinde probiyotikler taşıdığından besin zehirlenmenin kaynağı olan zararlı bakterilerle mücadele eder.
Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri