1 yaş altı bebekler için özel olarak üretilmiş bitki çayları tercih edilebilir. 6.aydan sonra; bebek gazlı ise rezene, anason, papatya, frenk kimyonu çayı 3-4 tatlı kaşığı kadar verilebilir. 1 yaşına kadar bebekler için baharat tüketimi önerilmemektedir.
Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1'er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.
Eğer bebeğiniz 1. ayını doldurmuş ise ve mama ile besleniyorsa, kimyonlu rezene çayı uygun görülebilir. Bebeğinizi emzirmeye devam ediyorsanız, süt onu iyileştiren bir madde olmaktadır. Emziren annelerin kimyonlu rezene çayı kullanması pek tavsiye edilmez.
Aynı zamanda doktorunuza danışarak bebeğinize bebeklere özel satılan rezene çaylarından da verebilirsiniz. Kullanım şekli ve dozuyla ilgili doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin. Kimyon yine gaz için çok etkili olduğu söylenen bir baharat.
Hazırlanışı: Bebeklerde: 100 ml kaynamış ılımış suya tepeleme 1 tatlı kaşığı HUMANA kimyonlu rezene ilave edilerek hazırlanır. 100 ml hazırlanmış çayı günde birkaç defaya bölünerek bebeklere verilmesi tavsiye edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Her bebekte görülebilen gaz sancısı genellikle bebek birkaç haftalık olduğunda başlamaktadır. Çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduktan sonra gaz sancısını aşabilir. Bazı bebekler için bu süre daha uzun olabilir.
Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün. Yeterli ısıda soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz. Kesinlikle faydasını görürsünüz.
Henüz öğütülüp toz haline gelmemiş tohumlarından kimyon çayıda yapmak içinde kullanılabilir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde, B, B12, A ve C gibi vitaminleri barındırdığı için vücut fonksiyonlarının aktif çalışabilmesine de yardımcı olur.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
Mamsel Kimyonlu Rezene Çayı içen annelerin bebeklerinde gaz ve kolik sancıları daha az görülür. Annenin emzirme döneminde anne sütüne geçtiğinden dolayı bebeğin iştahını açar, mide ve bağırsaklarda gazı söktürür, suni aroma, boya ve kimyasal madde içermez.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Aksi belirtilmediği sürece gaz damlaları, bebek beslendikten sonra ve yatmadan önce verilebilir. Bebeklerde gaz damlasının ne zaman verilmesi gerektiği bir noktada bebeğe de bağlıdır. Bebek ihtiyaç duyduğunda, günlük doz miktarı aşılmadığı sürece gaz damlası verilebilir.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
KİMYON ÇAYI (Bebeklerde gaz sancısı için kullanabilirsiniz) -1 Çay bardağı su -1 Çay kaşığı kimyon Bir çay bardağı suyu cezveye koyalım. Kaynadıktan sonra kimyonu ekleyelim.Biraz kaynatıp süzelim. Emziren anneler günde bir su bardağı içebilirsiniz.
Kimyon: Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır.
Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir? Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır.
Sindirim için şifa deposu olan yoğurt antioksidan bakımından zengin kimyon ile birleştiğinde daha güçlü bir doğal ilaç olur. Özellikle uzmanlar gaz sıkışması ve ve kabızlık gibi sağlık problemleri sırasında tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Bebeklerin günlük ihtiyacına yardımcı A, E vitaminleri ve sindirim sistemi gelişimine katkısı olan Koenzim Q10 içerir. Kullanım Şekli: 0 - 1 yaş günde 1 veya 2 kez 20 damla, 1 - 3 yaş günde 1 veya 3 kez 20 damla, 3 yaş ve üstü günde 2 ile 4 defa 20 ile 40 damla yemeklerden sonra ağız yoluyla alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri