Gaz giderici özelliği bulunmaktadır. Demir açısından zengin olup, önemli bir enerji kaynağıdır. Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Kandaki şeker düzeyini dengelemeye yardımcıdır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler. Böylece kilo vermek isteyenlerin önündeki bir engel daha kalkar. Aktif metabolizma ve bağırsaklar ile kolayca kilo verilebilir.
Bir diğer kullanım alanı, dstilasyon(damıtma) yöntemi ile elde edilen kimyon yağı formudur. İdrar attırıcı olması yanı sıra gaz ve şişkinlik giderici etkisi ile sıra hazmı da kolaylaştırır.
Anneler için kimyon çayını demlerken bir çay kaşığı kadar şeker ve toz kimyonu karıştırmak gerekir. Bunu da ılık süt ile tüketmek önemlidir. Oldukça basit bir tarifi olduğundan bebek emziren her anne bu çayı rahatlıkla tüketebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ayrıca her yemeğinize çok az da olsa kimyon katarsanız özellikle emziriyorsanız bebeğiniz rahat edecektir.
Yarım çay kaşığı kimyonun bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa 1 çay kaşığı olarak gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Sindirim için şifa deposu olan yoğurt antioksidan bakımından zengin kimyon ile birleştiğinde daha güçlü bir doğal ilaç olur. Özellikle uzmanlar gaz sıkışması ve ve kabızlık gibi sağlık problemleri sırasında tüketilmesini tavsiye ediyor.
- Yaşlanmaya kadar direnç sağlayan kimyon, vücudun yaşlanma belirtilerini geciktirir. - Bebeklerde sıkça görülen gaz sancılarının azaltılmasını sağlar ancak bebeklerde kullanımın çok az olmasına dikkat edilmelidir. - Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Yemek yerken yutulan hava, bazen karında şişkinlik hissine ve gaz sıkışmasına neden olur. Genelde yemeklerden sonra geğirme bu durumun bir sonucudur. Özellikle bazı besinler gaz sıkışmasına neden olabilmektedir. Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Yemek yerken yutulan hava, bazen karında şişkinlik hissine neden olur. Genellikle yemeklerden sonra geğirme bu durumun bir sonucudur. Ayrıca gazlı ve fermente içecekler de (asitli içecekler, maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Kimyon yine gaz için çok etkili olduğu söylenen bir baharat. Anne sütüyle beslenen bebekler için annenin kendi yemeklerine bolca kimyon katması çok tavsiye edilen bir yöntem.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Emziren annelerin en büyük sorunudur gaz. Bebekte gaz yapacak diye, çok iyi süt yapan bulguru yiyemez ya da çok sevdiği kuru fasulyeyi. Uzmanlar, emziklilikte gaz giderici özelliği nedeniyle bazı baharatları öneriyor. Bunların başında da kimyon ve kekik geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri