Maydanozgiller familyasına ait bir baharat çeşididir. Özellikle Roma ve Yunan medeniyetlerinde şifası yüzünden çokça kullanılmıştır. Farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılan kimyon, parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında, beyaz-pembe çiçekleri olan otsu bir bitki.
Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Kimyon bitkisi 50 cm boylarında, meyveleri koyu sarı renkte, keskin ve hoş kokulu bir bitkidir. Kimyon, özellikle demir minerali açısından zengindir. Genellikle koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde ve tatlılarda kullanılır.
Kimyonun içinde sayısız mineral ve vitamin bulunur. Örneğin E, A, C ve B vitamini açısından zengin olan kimyon bebeklere faydalı bir baharattır. Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kimyon aynı zamanda gaz problemlerini de azaltır.
İlgili 24 soru bulundu
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Erkeklerde, kimyon ve kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı Kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde Cinsel gücü artırır.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Hint mutfağının ana malzemelerinden birisi olan kimyon, maydanozgiller familyasına ait, bir yıllık otsu bir bitki türü. Bilimsel ismi Cuminum cyminum olan bu bitkinin, bizim bildiğimiz baharata dönüşen kısımları ise tohumları.
Kimyon tohumu, çayı demlenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra kimyon tohumundan elde edilen yağ, türlü konular için yararlıdır. Tohum şeklinde kullanılacak olan kimyon, yemeklerde kullanılmalıdır. Bununla beraber bu tohumu, yağda hafifçe kavurmak, yemeklere lezzet katacaktır.
Tadı biraz acı ve serttir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
- Cilt sağlığı için önemli olan E vitamini bakımından zengin olan yoğurt ve kimyon cildin daha parlak ve canlı görünümünü destekler. Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer.
Son olarak kimyon yerine kullanabileceğiniz baharatlardan biri de kırmızı biber tozudur. Kırmızı biber tozunda yeterince kimyon vardır ve yumuşak tadı ileyemeklerinizde kimyon lezzetini aratmayacaktır.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR
Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.
Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir.
ayrı çanak yapraklı iki çeneklilerden, çiçekleri şemsiye durumunda olan, anason, kereviz, maydanoz, kimyon vb. bitkileri içine alan bir familya. apiaceae olarak adlandırılır.
Gramaj seçenekleri: 40 gr410,00 TL/kg.
Kuvvetli kokulu ve özel lezzetlidir. Halk arasında midevi, gaz söktürücü, uyarıcı, idrar söktürücü ve terletici olarak kullanılır.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. #Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür, hava yutmayı engeller.
Metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo alımına engel olmaya yardımcı olabilir. Lif açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan kimyon, kabızlık problemi yaşayanlar için etkilidir. Sindirim sistemini düzenlerken kas ve kemiklerin gelişmesine de yardımcı olur.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri