Arap mutfağının en bilindik mezelerinden birisi olan falafelin olmazsa olmaz malzemesidir. Avrupa'da pek çok ekmek kimyonlu olarak üretilir ve bu özellikle tercih edilir. Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Tane yani öğütülmemiş kimyon olarak da tüketilebilir, öğütülüp toz haline geldikten sonra da kullanılabilir. Kimyon baharatı kullanımı, yiyeceklere hoş bir aroma ve lezzet verir. Türk mutfağında et ve sebze yemeklerinde kullanılırken, farklı ülkelerde pasta yapımında bile kullanılır.
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Erkeklerde, kimyon ve kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı Kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde Cinsel gücü artırır.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır. Bu iki besinin beraber tüketilmesi sağlayacağı faydaları artırır.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR
Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.
Yüksek demir içeriği sebebiyle kansızlık tedavisinde oldukça etkili olan kimyon, astımla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aşırı tüketimi karaciğer ve böbreklere zarar verebilen kimyonun hamilelik döneminde de düşüklere neden olabileceği için kullanılmaması önerilir."
Kimyon, aynı anda bir uyarıcı olduğu kadar gevşeticidir. Kimyon esansiyel yağ bileşenlerinin bazıları doğada hipnotiktir ve genellikle uykusuzluğa neden olan stresi ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan sakinleştirici etkilere sahiptir.
İçeriğindeki demir ve magnezyum, kansızlığa karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. İdrar söktürür.
1 kase yoğurt için 1 çay kaşığı kadar kimyon kullanılır. Tane kimyonun taze olarak çekilmesi ve yoğurda eklenmesi kürün etkisini arttırmaya yardımcıdır. Karışıma bazı durumlarda limon, toz kırmızı biber ya da toz zencefil de eklenebilir.
Kimyon yoğurtla tüketildiğinde E vitamini değeri artar. Bu da cildin deforme olmuş alanlarını yeniler. Dermis tabakasındaki hücreleri dezenfekte ederek, kırışıklığı ve yaşlanmayı önler. Aynı zamanda cilt lekeleri, akne ve sivilce oluşmasına neden olabilecek durumları azaltır.
Tadı biraz acı ve serttir.
Kimyon, gaz yaptığı bilinen bakliyat yemeklerinde sıklıkla kullanılan bir baharattır. Bu baharatın gaz problemlerine çok etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'dur.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
Gramaj seçenekleri: 40 gr711,25 TL/kg. 75 gr508,80 TL/kg.
Et haşlama sürecinde etinizi daha lezzetli hale getirmek için sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, tane kimyon, kekik gibi malzemelerden de destek alabilirsiniz.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Tohum olarak tercih edilen kimyon, hafif yağda kavrulur. Toz haline getirilmiş kimyon ise çorbalarda, tavuk ve et yemeklerinde kullanılabilir.
Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not etmelisiniz. Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon baharatlar sıcaktan çok hızlı etkilenir. Bu baharatlara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri