Hint mutfağının ana malzemelerinden birisi olan kimyon, maydanozgiller familyasına ait, bir yıllık otsu bir bitki türü. Bilimsel ismi Cuminum cyminum olan bu bitkinin, bizim bildiğimiz baharata dönüşen kısımları ise tohumları.
Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü.
Maydanozgiller familyasına ait bir baharat çeşididir. Özellikle Roma ve Yunan medeniyetlerinde şifası yüzünden çokça kullanılmıştır. Farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılan kimyon, parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında, beyaz-pembe çiçekleri olan otsu bir bitki.
İçerisinde; demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum barındıran kimyon, C ve A vitamini yönünden de oldukça zengindir. Kimyon, öğütülerek baharat, preslenerek yağ ve tohum formu da çay olarak tüketilebilir.
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur. Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır? Türk mutfağında özellikle et yemeklerinde tercih edilen kimyon, kebap çeşitlerinin vazgeçilmezidir ve sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir.
İslam kültüründe özel bir yeri bulunan kimyonun ölüm dışındaki tüm hastalıkları iyileştirdiğine inanılır. Kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi gelen kimyon bağışıklık sistemini de güçlendirir. Sağlığa pek çok faydası olan kimyonu aşırı tüketmeyin; ciddi sorunlara neden olabilir.
Virüs ve bakterilere karşı bağışıklık sistemini yenileyen yoğurdu uzmanlar mutlaka tüketilmesini öneriyor. Aynı zamanda kimyon da folat, tiamin ve E vitamini içerir. Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır.
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Anavatanı Doğu Akdeniz ve Türkmenistan'dır. Dünyada en fazla kimyon üretimi Hindistan'da yapılmak- tadır. Suriye, İran, Pakistan, Fas, Şili, Mısır, Meksika ve Türkiye'de tarımı yapılmaktadır.
Kimyon, son zamanlarda kilo vermeye yardımcı bitkiler arasında ilk sıralara yerleşti. Gaz problemlerine, şişkinliğe ve birçok şeye faydası olan kimyon aynı zamanda en etkili zayıflatan bitkiler arasında yer alıyor.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Özellikle yemeklerden sonra yaşanan gaz sıkışması, karın şişkinliği gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu yüzden sindirim yollarını temizleyen sağlıklı besinlerin başında gelen yoğurt ve kimyon bolca tüketilmelidir.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi de vardır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
- Karaciğeri Temizler
- Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur. - Yüksek kolesterolü düşürür. - Astım ve bronşiti tedavi eder. - Gıda kaynaklı hastalıkları önler.
Şimdi sizi basit ama etkili ve kolay, üstelik son derece de güvenli bir doğal kan inceltici ile tanıştırmak istiyorum: KİMYON! Sadece bir çay kaşığı kimyon ile bir bebe aspirini kadar doğal salisilik asidi bedeninize siz de kazandırabilirsiniz.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR
Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.
Ülkemizde Pimpinella cinsine dahil 23 tür vardır.
Kimyon çayı yüksek besin değerine sahip olması nedeniyle pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Demir ve mineral bakımından zengin olan kimyon çağı pek çok uzman tarafından tüketilmesi önerilmektedir.
Tohumunun içeriğinde niasin (B3), folat, riboflavin, pridoksin, tiamin, A, E, C, K vitaminleri bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri