Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür.
Maydanozgiller familyasından gelen rezene, aslında antik çağlardan beri hem mutfak hem de tıbbi özellikleri nedeniyle kullanılan aromatik bir bitkidir. Yoğun aroması nedeniyle ağız kokusu için kullanımı tercih edilen rezenenin aslında sağlığa pek çok faydası bulunur.
Rezene, maydanozgiller familyasına ait otsu ve aromatik bir bitki çeşidini oluşturuyor. Demet şeklinde öbeklenmiş sarı çiçekli bir bitki olan rezene, kayalık ve kurak alanlarda kendiliğinden yetişebiliyor.
İçeriğinde barındırdığı A, C ve E vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum, çinko gibi cilt sağlığı için önemli maddeleri de içeren rezene antioksidan olarak cildi güzelleştirir ve daha zinde bir görünüm kazanılmasını sağlar. Rezene göz için de faydalıdır ve görme kabiliyetini güçlendirir.
Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Rezene tohumu, genellikle çiğnenerek tüketilen, bunun dışında hamur işi gıdalarda da kullanılan bir bitki türüdür. Kek ve böreklerle birlikte kırmızı ve beyaz etle hazırlanan yemeklerde de kullanılır. Keskin bir tadı olduğu için genellikle ezilerek yemeklerin içine katılır.
Faydalarının yanı sıra rezene çayının yanlış kullanıldığında zararlı etkileri de bulunuyor. Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarından yapılır. Anti-kanser özellikleri ile bilinir ve geleneksel tıpta şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu çay ayrıca, iltihabı azaltarak mide kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ve tabi ki adet söktürücü etkisi vardır.
Yemeklerde ve salatalarda soğanı andıran sapı daha çok tercih ediliyor. Omletlerde ise sapı kadar dereotunu andıran yaprakları da güzel oluyor. Rezenenin sindirim ve sinir sistemi üzerinde de rahatlatıcı etkileri var.
6) Rezene:
Sütü artırdığı konusunda hemen hemen bütün annelerin ve uzmanların hemfikir olduğu bitkilerden biri de rezene. Bitkiyi su veya çay olarak tüketmek mümkün. Hem süt yapımını artırarak emziren annelere hem de gazı ve koliği azaltarak bebeklere fayda sağlar.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Soğan yarım halka kesilir, pul biber be karabiberle ovulup tencerenin dibine yerleştirilir. Üzerine iri iri bölünmüş rezeneler yerleştirilir. Portakal ve limonun suyu sıkıp rezenelerin üstüne dökülür, 2-3 kaşık da su koyulur. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte rezeneler yumuşayana kadar pişirilir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Rezene Çayı 1 kg Fiyatı 72,38 TL.
Anason ve maydanoz gibi bitkilerle aynı familyadan olan rezenenin anasona benzer aromatik bir tadı vardır. Bu tatlımsı tat anetol denilen bir maddeden kaynaklanır. Aynı madde anasonda da bulunduğu için rezeneye de anasona benzer bir tat verir.
Adet düzenler ve adet sancılarını hafifletir. Kansere karşı koruyucudur. Kullanımına bağlı olarak iştah açıcı veya zayıflatıcı etkiye de sahiptir.
Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır: Mide ve bağırsak motiletisini ya da farklı bir deyişle hareketliliğini artıran rezene çayı, sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tüketilebilir.
Rezene çayını yapmak için 2 çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve 1 bardak su yeterli olacaktır. Yeteri kadar kaynattığınız suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Bu çayın 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Rezene çayı demini aldıktan sonra servis edilir.
Koyu renkli ve sadece kendine özgü kokusuyla yemeklerde kullanılan ve ayrıca çayı yapılarak içilen insan sağlığı için çok önemli bir bitki türüdür. Birçok rahatsızlık ve hastalıklara karşıda etkili tedavi yöntemi olan rezene en bilindik kabızlık ve gaz sancısı problemlerinde uzun yıllar kullanılmıştır.
Rezene çayı göze iyi geldiği bilinen bitki çayları arasında yer alır. Bunun nedeni ise rezene çayının içeriğinde bulunan A vitaminidir. A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalı bir vitamin olduğu için rezene çayının tüketilmesinin göz de iyi geldiği açıklanmaktadır. Rezene çayı göz yorgunluğuna iyi gelir.
Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Anasonun İçinde Alkol Var Mı? Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Anason bitkisi, rakı gibi alkollü içeceklere aroma katmak için de tercih edilebilir. Ancak, anason bitkisinin içerisinde doğal bir alkol bulunmaz.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri