İlgili yazıya göre yüzde 100 Salmonella analizi yapılacak Kinder markalı ürünler arasında Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie PRA ürünleri yer alıyor.
Kinder ürünlerinin üreticisi Ferrero'nun Belçika'daki fabrikasında Aralık 2021 ve Ocak 2022 aylarında yapılan rutin kontroller sırasında buttermilk (Tür: "yayık altı") tanklarında Salmonella typhimurium tespit edilmiştir.
Avrupa'daki pek çok ülkeye yayılarak 100'den fazla çocuğa bulaşan salmonella virüsünün kaynağı belli oldu. Çikolata üreticisi Ferrero'nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde ortaya çıkan Salmonella bakterisi nedeniyle 12 farklı ülkeden en az 324 kişiye Salmonella bakterisi bulaştığı belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kinder marka Schoko Bons ürününün iki partisi için toplatma kararı aldı. Toplatılacak ürünlerin parti numaraları L329R03 ve L336R03, son tüketim tarihleri ise 08.07.2022 ve 15.07.2022 olarak açıklandı.
Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar, Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir, Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR? Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması, İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması, İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.
Ferrero Türkiye, "Ferrero Türkiye Çikolata olarak tarafımızca ithal edilen ve piyasaya sunulan tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz." açıklamasında bulundu. Firma, ürünlerinde herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını belirtti.
Dünyaca ünlü çikolata üreticisi Ferrero'nun Belçika'da ürettiği ürünlerde salmonella bakterisine rastlandı. Belçika'da yetkililer, Ferrero'nun ruhsatını iptal ederken, piyasadaki bütün ürünlerinin de toplatılmasına karar verdi.
ABD merkezli Mondelez firması, salmonella bakterisi ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattı. Ürettiği atıştırmalıklar arasında Oreo, Milka, Toblerone, Mikado ve Pepito'nun bulunduğu ABD merkezli Mondelez firması, salmonella bakterisi ihtimali üzerine 3 üretim sahasını kapattı.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu açıkladı.
Salmonella vakaları şu ana kadar Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İrlanda ve İsveç'te görülmüş durumda. İngiltere Gıda Standartları Kurumu ise salmonella salgını ile Ferrero arasında doğrudan bağlantı kurarak, şirketten bazı Kinder Surprise ürünlerini geri çağırmasını istedi.
Şubat ayında ilk olarak İngiltere'deki şikayetlerle ortaya çıkan, Kinder çikolata ürünlerine bağlı Salmonella bakterisi, kısa sürede 13 farklı ülkede görüldü. Salmonella bakterisinin ilk kez 15 Aralık 2021'de, Arlon'daki Ferrero fabrikasında çikolata ürünleri içeren bir tank filtresinde saptandığı ortaya çıktı.
Bahse konu olan ürünlerin Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithalatı ve satışı yapılmamaktadır. Türkiye'de ithal edip satışa sunduğumuz ürünlerimizin Bakanlık tarafından yapılan analizlerle tüketim için güvenli oldukları teyit edilmiştir.”
KİNDER NEDEN YASAKLANDI? Kinder markalı ürünlerde görülen salmonella bakterisi vakalarının birçok ülkede artması nedeniyle Türkiye'de alınan tedbirler de artırılmıştı. Bu nedenden ötürü Tarım ve Orman Bakanlığı'nın salmonella analizi sıklığını yüzde 100'e çıkarmıştı.
Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden Barry Callebaut'un Belçika'daki fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi. Firmadan yapılan yazılı açıklamada, Wieze kentindeki fabrikada bakterinin 27 Haziran'da bulunduğu bildirildi.
ABD'li çikolata üreticisi Mars, İngiltere ve İrlanda'da Galaxy'nin Teaser bar, Counters ve Minstrels ürünlerini geri çağırma kararı aldı. İngiliz medyasının son dakika geçtiği bilgiye göre; kararın bu ürünlerde ölümcül Salmonella bakterisi taşıma riski nedeniyle alındığı öğrenildi.
ABD merkezli Mondelez, oreo bisküvilerinde salmonella bakterisi ihtimali üzerine üretim tesislerinde yaptıkları incelemede 'sağlığa zarar verecek herhangi bir duruma rastlanmadığını' duyurdu.
Belçika'da en az 62 kişi, Ferrero ürünlerinden kaynaklı Salmonella bakterisine rastlanırken, Almanya ve İrlanda'da da doğrulanmış 15'er vaka tespit edildi.
Ferrero'nun Kinder Sürpriz ürünlerinden sonra şimdi de Oreo ürünlerinde Salmonella virüsü tespit edildi. ABD merkezli Ferrero'ya bağlı Mondelez ürünlerdeki bakteri nedeniyle 3 üretim sahasını kapattı.
Nutella ve Kinder, dünya devi iki firmanın dünya çapında birer markasıdır. Nutella, İtalyan Ferrero'nun, Kinder, 1967 yılında Ferrero'ya geçse de “ilk harflerin siyah olmasına sebep” dönemde Alman markasıdır.
SON DAKİKA HABERİ: Tarım ve Orman Bakanlığı, Kinder markalı Schoko Bons ürününün iki partisi için toplatma kararı aldı. Toplatılacak ürünlerin son tüketim tarihleri 8-15 Temmuz 2022.
Salmonellalar'ın primer kaynağı insan ve hayvanlardır. İnsanlar taşıyıcı olarak enfeksiyonların potansiyel kaynağını oluştururlar. Taşıyıcı insan ve hayvanların dışkısı enfeksiyonun yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Salmonella bütün çiftlik hayvanlarında (tavuk gibi kümes hayvanları, sığır ve domuz) bulunur.
Ferrero Türkiye Çikolata'nın açıklamasında "Bakanlık tarafından da belirtildiği üzere, piyasada bulunan Kinder ürünleri ile ilgili gerekli tüm resmi kontroller yapılmış olup, ürünlerimizin güvenli olduğu teyit edilmiştir." denildi.
Salmonella enfeksiyonunda olası belirtiler; yüksek ateş, ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma, titreme, baş ağrısı ve zaman zaman dışkıda kan görülmesidir. En yaygın görülen belirti ise ishaldir.
Ferrero, Avrupa'da salmonella salgınıyla bağlantılı Kinder Suprise ürünlerini piyasadan topladı. Açıklamalarda, Britanya'daki salmonella salgınıyla bağlantılı ürünlerin 11 Temmuz-7 Ekim 2022 tarihleri arasında tüketilmesi tavsiye edilen 20 gramlık yumurta ve üçlü 20 gramlık yumurta paketleri olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri