İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamaz. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar.
Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
Resmî tatil, herhangi bir ülkede devlet otoriteleri tarafından kamu kuruluşlarının ve okulların tatil edildiği kısa dönem. Dinî, millî veya kültürel öneme haiz günler birçok ülkede resmî tatil ilan edilirler. Resmî tatiller genellikle 1 ila 5 gün uzunluğundadır.
Ayrıca 1 Ocak Yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiştir. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde resmi daire ve kuruluşlar tatil edilirken özel işyerlerinde bu günlerde çalışma yapılması mümkündür.
Kamu personelleri için Kurban Bayramı tatili 26 Haziran Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Hafta sonu ile birlikte memurlar toplam 9 gün tatil yapabilecek. Söz konusu izin günleri özel sektör çalışanları için farklılık gösterebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kimler için? İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsadığından 9 günlük tatil izninden devlet memurları ile devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları yararlanacak. Özel sektör çalışanları ise bu imkandan faydalanamayacak.
İş Kanunu'nda açıkça belirtildiği üzere, iş yerlerinde bayramlarda ve resmi tatil günlerinde çalışmaya ihtiyaç duyuluyorsa, işveren işçileri bu günlerde çalışmaya zorlayamaz. Burada işçi çalışmama insiyatifini kullanarak, bayram zamanı çalışmayı reddedebilir. Fakat burada oldukça önemli bir detay bulunmaktadır.
Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir. Örneğin 13.500 TL brüt ücret alan bir işçinin saatlik ücreti 60 TL'dir. Her bir fazla 1 saatlik çalışma ücreti buna göre 90 TL'dir.
15 Mayıs Pazartesi günü, iş yerleri ve özel sektör için tatil olmayacak.
Resmi tatil günlerinde ve hafta sonlarında işten çıkış işlemi yapabilir miyiz? İşten çıkış tarihi pazar gününe, Resmi Tatil gününe veya Bayram günlerine rastlayan çalışanımızı sözü edilen Tatil Günlerinde işten çıkışını yapabilir miyiz? Yapabilirsiniz.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
Peki, özel sektörde resmi tatil kaç gün? AREFE GÜNÜ YARIM GÜN MÜ? 2023 Kurban Bayramı arifesi diğer bayramlarda olduğu gibi özel sektör çalışanları için yarım gün resmi tatil olacak. Yani Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri tam gün resmi tatil arife günü ise yarım gün resmi tatil olacak.
Resmi tatil; dini, milli veya kültürel öneme sahip günlerin yasalarca belirlenip, tatil olarak ilan edilmesidir.
İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
İdari izinler resmî tatil değildir. Resmî tatil, özel veya kamu sektörü ayrımının olmadığı ve çalışan herkesi kapsayan bir izin türüdür. İdari izin ise sadece 657 sayılı Kanun'a tabi devlet memurlarını kapsamaktadır.
raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir. raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir.
Sabah erken saatlerde başlayan ve akşama kadar süren oy kullanma işlemleri nedeniyle, 15 Mayıs günü okulların tatil edildiğini açıkladı. 15 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi sadece okulları kapsıyor, kamu kurum ve kuruluşları normal mesaisine devam edecek.
15 MAYIS'TA İŞ YERLERİ İZİNLİ Mİ OLACAK? Akşama kadar süren oy kullanma işlemleri nedeniyle okullar 15 Mayıs Pazartesi günü tatil ilan edildi. Öğretmenler ise bir gün idari izinli sayılacak. 15 Mayıs tatili sadece okulları kapsıyor, kamu kurum ve kuruluşları normal mesailerine devam edecek.
Kanun hükmü çok açıktır. İşçi çalışmaz ise normal ücretini alacak, bayram günü çalışırsa normal ücreti kadar bayram ücreti alacaktır. Diğer bir ifadeyle çift yevmiye alacaktır.
Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
- Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. - Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.
“İş Kanunu madde:47 Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”
9 günlük izni olmayan özel sektör çalışanları 4.5 günlük bayram tatili boyunca maaşlarına her gün için çifte ödeme alacak. 1 Temmuz'da çalışacakların bayram mesai 11.402 TL üzerinden yapılacak. Kurban Bayramı tatili sürüyor.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri