Hareketin yapılmasında kinestetik ayrımlama yeteneği nispeten kurallı ve genel gerçekleştirme niteliğinde bir özelliktir. Bu yetenek sayesinde hareketlerdeki hassas farklılaşmalar ve derecelendirmeler ortaya konulabilir. Bu gelişim kas ve kirişlerden gelen kinestetik bilgiler yoluyla olur.
Koordinatif Yetiler
Branşa ait teknik becerileri içeren oyunlar da özel koordinasyonun geliştirilmesi için kullanılan etkili alternatiflerdir.
Akıcılık bir hareket ya da hareket serisini çocuğun hızlı ve kolay bir biçimde yapması olarak gerçekleştirmesidir. Akıcılık yeni öğrenilmiş bir beceri ya da davranışın doğru olarak uygun bir hız ya da oranda sergilenmesi olarak tanımlamışlardır.
Nesne kontrol (manipülatif) yeteneklerin gelişmesi çocuğun çevredeki nesnelerle ilk anlamlı bağının kurulmasını sağlar. becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Bebeğin oturması, emeklemesi, ayakta durabilmesi gibi istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bu hareketler, yaşamın ilk iki yılında kemik, kas ve sinir sistemindeki gelişime ek olarak bebeğe sağlanan alıştırma olanakları sonucu ortaya çıkar.
İlgili 18 soru bulundu
İlk önemli denge biçimleri, oturma ve ayakta durabilmedir. Çocuklarda psiko-motor becerilerde denge, daima önemli bir güdü olacaktır. Vücut kısımlarını, vücudun ağırlık merkezine göre etkili olarak kullanmayı öğrenecektir. Denge; yürüme, koşma ve atlama becerilerinin kazanılmasında da çok önemli bir faktördür.
Lokomotor beceriler çevremizi kontrol etmemiz ve spor, dans gibi eğlenceye dayalı aktivitelere katılabilmek için gereklidir. Bu beceriler otomatik olarak gelişmezler.
Yürümek, koşmak, sıçramak, atlamak gibi eylemler bilinçli motor beceriler olarak tanımlanır ve psikomotor gelişimin temelini oluştururlar. Psikomotor gelişim sürecinde duyu organları, bilinç ve kaslar birlikte çalışır. Beyin ve beyincik davranışların gereken uyum ve denge içinde gerçekleşmesini sağlar.
Lokomotor hareketler (yürüme, koşma gibi yer değiştirmeyi gerektiren hareketler) Lokomotor olmayan hareketler (yer değiştirmeden yapılan dönme, eğilme, salınım gibi hareketler) Denge (bir yerde belirli bir pozisyonu sürdürme hareketleri)
Manipülatif beceriler; bireyin, bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir. Bu beceriler küçük kas becerilerinin gelişimini destekler. Atma, tutma, fırlatma, vurma, sürme vb.
Dengeleme,hareket etmeyi öğrenmenin en temel öğesidir. Dengeleme sayesinde , çocuk boşlukta hareket edebilme , ayakta durabilme becerisini kazanır. Çocukların denge becerileri öylesine gelişmiş olmalıdırki, her türlü koşulda , her türlü hareketi yaparken temelde yaptığı hareketin formu bozulmamalıdır.
Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi dönemde başlar ve doğumdan sonraki bir yıllık süreyi kapsar. Bebeğin refleksif davranışları, yeni doğan döneminde birincil bilgi kaynağıdır. Hareketler önceleri beceriksiz ve kaba hareketler olarak görülür, sinir sistemi geliştikçe hareket çeşitliliği artar.
Kondisyon ile dayanıklılık ifadeleri birbirleri ile karıştırılmaktadır. Dayanıklılık ifadesi; vücudun yorgunluğa karşı göstermiş olduğu direnci anlatırken, kondisyon ise spor yapanların yada harekete dayalı iş görenlerin anlık olarak göstermesi gereken performans düzeyi şeklinde ifade edilir.
Hayatta karşılaşılan sorunları çözme yetisi ve bir amaca yönelik dünyaya uymamızı sağlayan uyumsal davranışların bir arada kullanılmasını gerektirir. Farklılık ve sınırlılıklar zekâ ve uyumsal davranışlarda olduğu zaman yapılan isimlendirme zihinsel yetersizliktir.
Ambiyans kelimesi, hava ve ortam anlamına gelir. Bir hayvanın ya da bitkinin çevresel özellikleri için de ambiyans kelimesi kullanılır.
Bir bütün olarak vücudun genel hareketlerini ve denge dinamiğini kapsar. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. Küçük kas motor gelişim: Bu gelişim”ince devinimsel beceriler” olarak ifade edilir.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Devinsel (Psiko-motor) Gelişim
Çocuğun kol ve bacakları ile tüm organlarını kullanmada güç ve hız kazanmasına, beden organları arasında eşgüdüm sağlanmasına ve onları denetim altına almada becerikli duruma gelmesine devinsel gelişim denir.
Kaba motor becerileri büyük kas hareketleri kullanılarak performans sağlamaktadır. İnce motor becerilerden daha fazla enerji sarf etmeyi gerektirir. Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır.
İnce motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır. El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır.
3. Aydan 4.
Bu dönemde bebeğin boyun ve baş kasları hızla güçlenir. Bebek, karnının üzerinde yatarken başını kaldırabilir ve dik tutabilir.
Bebekler sıklıkla 4-6 ay arasında oturmaya başlar. Özellikle çevreyi daha iyi görmek için oturmaya çabalar. Ama ilk aylarda bebeklerin destek almadan oturması çok mümkün değildir. Sıklıkla oturma pozisyonuna getirdiğinizde sırt kaslarının gelişimi tam olmadığı için öne doğru eğilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri