Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar.
Kinestetik Zeka Özellikleri
İletişim esnasında; kendilerini ifade ederken, ellerini ve kollarını çok sık kullanırlar. Dans, jimnastik, atletizm ve diğer bedensel sporlarda oldukça başarılıdırlar. Bedenlerine hakim olmaları sebebiyle, her türlü bedensel faaliyette oldukça hareketli ve atik olurlar.
Bedensel- Kinestetik Zeka ve Verimli Ders Çalışma
Hareket etmeyi, kişilerle konuşurken onlara dokunmayı, jest ve mimiklerini kullanmayı severler. Verimli ders çalışma önerisi olarak bu zeka alanına sahip öğrenciler öğrendikleri bilgileri başkalarına anlatabilirler. Ders çalışırken hareket halinde olabilirler.
Bedensel kinestetik zeka, kişinin vücudunu yetenekli bir şekilde kullanma becerisine verilen isimdir. Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden türemiştir ve bunun anlamı da 'hareket'tir. Bu noktadan hareketle kinestetik zekayı bedensel harekete dayalı zeka olarak tanımlayabiliriz.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
İlgili 19 soru bulundu
Bedensel-Kinestetik zeka alanı baskın olan bireyler beden diline, kas gücüne hakim bireylerdir. Vücutlarını kullanarak ön plana çıkabilecekleri mesleklerde daha başarılı olurlar. Dans, cimlantik, tiyatro gibi sahne sanatları, antranörlük, spor dalları, psikodrama, oyunculuk gibi meslekleri seçebilirler.
Kinestetik öğrenenler, öğrenme sürecinde pasif olarak gözlemleyen değil, aktif olarak rol alan olmak isterler ve nesnelerin kullanımı ile olayları tecrübe ederler. Bu yüzden kinestetik öğrenenlerin temas ederek, modelleyerek yani kısaca yaşayarak öğrenmeleri sağlanmalıdır.
Kinestetik Öğrenen Kişiler;
Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. Düşme, itme, çekme, çarpışma son derece doğal davranışlarıdır.
Kinestetik öğrenme veya dokunarak öğrenme, fiziksel aktivite içeren öğrenmedir. Favre'nin (2009) aktardığı gibi, Dunn ve Dunn kinestetik öğrenenleri, yeni ve zor bilgileri işlemek için vücut hareketini tercih eden öğrenciler olarak tanımlar.
Bedensel kinestetik zeka etkinlikleri, beden kontrolü ve beden hareketlerinin yoğun olduğu etkinliklerdir. Örneğin tamamen bedensel anlatım gerektiren sessiz sinema oyunu, kinestetik zekaya sahip bireylerin zevk alarak yapabileceği etkinliklerin başında gelir.
Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar.
Görsel Zekaya Sahip Kişiler İçin Uygun Olabilecek Meslekler:
Endüstri tasarımcılığı, makine mühendisliği, Fotoğrafçılık, grafik tasarımı, dekoratör, Reklamcılık, modacı, mimarlık, sanatçılık, Tur rehberi, film yönetmeni, yapımcı
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır.
Bedensel – Kinestetik Zeka
Beyin – beden koordinasyonu gelişmiş kişiler kinestetik – bedensel zeka türüne sahiptir. Kendilerini vücut dilleriyle ifade etmekte zorlanmazlar. Dokunarak algılama becerileri gelişmiştir. Dans, spor gibi alanlarda oldukça yetenekli oldukları düşünülür.
BEDENSEL- KİNESTETİK ZEKA :
Hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinas-yonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir. Çevresini, nesneleri, eşyaları dokunarak ve hareket ederek inceler, öğrendik-lerine dokunmayı ve onları kullanmayı tercih ederler.
Kinetik enerji, fiziksel bir cismin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjidir. Bir lunapark treninin vagonları maksimum kinetik enerjiye ray yolunun en dip noktasında ulaşır. Vagonlar, bu konumdan daha yüksek bir noktaya çıkmaya başladığında, kinetik enerji potansiyel enerji dönüşmeye başlar.
Cevap: Kinestetik duyu organları, vücut duruşu ile el ve ayakların pozisyonunu bildirir.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder. Anlattıkları ifadeleri hissetme ihtiyaçlarından dolayı yavaş düşünür ve daha yavaş konuşur. Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar.
Yakın tarihlerde Howard Gardner sekiz adet zeka tipi belirlemiş ve dokuzuncu zeka tipi olan yeni bir zeka tipi üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
Bir problemi veya konuyu tümdengelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri