Kinetik saatlerin çalışma prensibi aslında çok basittir. Dönen sarkaç kısmı, büyük dişliye bağlıdır ve bu bağlantı küçük bir pinyon vasıtasıyla gerçekleşir. Kullanıcı hareket ettiğinde pinyon hızla dönmeye başlar. Hatta hız düzeyi 100.000 rpm'ye kadar ulaşır.
Mekanik saat modelleri, tepe düğmeleri vasıtasıyla manuel olarak kurulurlar. Tepe düğmesinin çevrilmesi sayesinde ortaya çıkan gerilim enerjisi, saatin iç mekanizmasındaki yay sistemi olarak bilinen ana zembereği sıkıştırır. Mekanizmanın daha sonra dişlilere aktardığı mekanik enerji, saatin çalışmasını sağlar.
Düğmeyi ilk önce kaldırarak saati ayarlayabilir, daha sonrada düğmeyi bastırarak saatin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Mekanizmanın içinde bulunan komplike sistem bu sayede çalıştırılır. Elle kurulduğu için mekanik enerjiden güç alır.
Mekanik Saatlerin Mekanizması
Ana yay, saat hareketi için gerekli olan enerjiyi sağlar. Bu yay, saat sarma anahtarını çevirdiğinizde veya bir ağırlıkla saat kurduğunuzda gerilir. Ana yayın enerjisi, saatin dişli çarklarına aktarılır. Dişli çarkları, saatteki farklı işlevlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır.
Çalışma prensibi hareket üzerine kurulu olan otomatik saatlerde şarj edilir piller bulunmaktadır. Şarj edilebilir olan bu piller, normal pillere göre daha kullanışlıdır ve boşaltılıp doldurulabilmektedir. Düzenli kullanılan otomatik saatlerde bu yüzden duraklama gibi şeyler görülmemektedir.
İlgili 18 soru bulundu
SAAT NASIL ŞARJ EDİLİR VE BAŞLATILIR
Saati şarj etmek için tepeyi tekrar tekrar saat yönünde çevirin. Kurma kolu saat yönünde çevrildiğinde elektrik gücü üreten manuel sarma mekanizması çalışır. Saat, tepe ileri geri hareketle döndürüldüğünde de şarj edilebilir.
Ömür boyu dayanabilecek bir otomatik mekanizma oluşturmak çok fazla beceri gerektirir, ancak iyi bir otomatik saat onlarca yıl dayanabilir. Düzenli bakım, otomatik saatin zamanı doğru tutmasını sağlar ve mekanizmanın herhangi bir bileşeninin hasar görmesini önleyebilir.
Mekanik saatlerin 5 temel parçadan oluştuğu söylenebilir. Bunlar; zemberek, dişli çark, balans çarkı, eşapman ve kadrandır. Mekanik saatler başka bir isimle kurmalı saat olarak da bilinir. Pil ya da başka herhangi bir enerji kaynağı olmadan çalışmaları mümkündür.
Mekanik saat 'de saatin dişlileri zemberek adlı spiral bir yay tarafından döndürülür. "Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
Mikroçip devresi kristalin titreşimlerini algılayarak, bu titreşimleri saniyede bir kere olmak üzere elektrik sinyallerine dönüştürür. Elektrik darbeleri, minyatür elektrikli step motorunu çalıştırır ve böylece sinyaller mekanik güce dönüştürülür. Mekanik gücün ivmesi, dişlileri döndürür ve böylece saat çalışır.
Pilli saatlerde, pil gücünün zayıflaması geri kalmaya neden olabiliyor. Mekanik saatlerde ise saatin uzun süre kola takılmaması ve hareketsiz bir şeklide bırakılması ya da mekanik sistemlerde oluşan çeşitli sorunlar geri kalmaya neden olabiliyor.
Otomatik Saatin Özellikleri Nelerdir? Manuel saatlerin aksine otomatik saatler, markası ve modeli fark etmeksizin hareket enerjisiyle çalışırlar ve el ile kurulmalarına gerek yoktur. Pil ile çalışan saatlere oranla çok daha uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar.
Klasik kol saati
İlk önce, saat kolu saat yönünde çevirerek doğru saati ayarlamalısınız. Daha sonra, kolu tekrar çekerek ayar moduna geçmelisiniz. Ayar modunda, kolu yavaşça çevirerek saatteki gün sayısını ayarlayabilirsiniz. Ayarlamayı tamamladıktan sonra, kolu geri iterek ayar modunu sonlandırın.
Kol Saati Pili Bittiği Nasıl Anlaşılır? Saatin durması, yanlış zamanı göstermesi, teklemesi ve yavaşlaması pilinin bittiği anlamına gelir. Saatiniz darbe almadıysa ya da düşmediyse muhtemelen pili bitmiştir.
Otomatik saatlerin iç mekanizma yapısı, mekanik saatlerinki ile benzerdir. Her ikisi de çalışmak için yay ve dişli sistemine ihtiyaç duyar. Otomatik saatlerin mekanik saatlerden farkı, elle kurulum gerektirmemesi ve insan hareketiyle ortaya çıkan kinetik enerjiyi kullanarak otomatik şekilde kurulmasıdır.
En basit tanımlamalarıyla Quartz saat; pil ile çalışan, mekanik saat elle kurulmasıyla çalışan ve otomatik saat ise bileğin hareketiyle çalışan saatlerdir.
Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda pillerin ömrü beklenenden çok daha kısa olabilir.
Sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı için, yatarken takıp takmamak tamamen size kalmış bir seçimdir.
3 ATM kol saatlerinde kullanılan en düşük basınç derecesidir. Bu dereceli saatler suya karşı en savunmasız saatlerdir. Ülkemizde musluk sularından çıkan sular ortalama 8 ATM basınç ile akmaktadır. O yüzden 3 ATM su geçirmezlik derecesi olan saatinizi mümkün oldukça sudan uzak tutmalısınız.
Pilin Boşaltılması
Saatlerin pil ömrünü uzatmak için pilin tamamen boşaltılması beklenmemelidir. Pil tamamen boşaltıldığında, pilin kimyasal yapısı bozulabilir ve pil ömrü kısalabilir. Bu nedenle, pil seviyesi düşükken pili değiştirmek, pil ömrünü uzatmak için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri