Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır.
bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. bununla birlikte, eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir.
Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Bununla birlikte eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor. Tabii istisnalar da var. Mesela kombide kullanım hatasından arıza oluşması gibi. Veya kira sözleşmesinde bakım masraflarını ilgilendiren özel maddeler bulunması durumunda, bu masrafı kiracının karşılaması da söz konusu olabiliyor.
Kiracı kombi bakımı yükümlülüğünü yerine getirdiği halde, cihazda kiracıdan kaynaklı meydana gelmediği uzman ekiplerce tespit edilmiş olan her tür arızanın masrafı da ev sahibine aittir, ev sahibi sorumluluğundadır.
Kombi montaj fiyatı 2023 yılında 1250 ₺ + KDV olarak belirlenmiştir. Kombi alt bağlantı seti, yoğuşma gider hattı ve montaj malzemeleri 750₺+KDV olarak belirlenmiştir. Kombinin balkona montajında İGDAŞ tarafından kombi muhafaza dolabı istenir. Kombi muhafaza dolabı bu fiyata dahil değildir.
Kodlama ve teknolojik sistemlere sahip olarak kombiler günümüzde ön plana çıkıyor. Beyninde birçok farklı yapı olması ile beraber değişik sebeplerden dolayı kombiler arıza yapabilmektedir. Böyle durumlarda ise kombinin sıfırlanması gerekir. O yüzden kombi resetleme tuşu kullanmak suretiyle kapatılıp yeniden açılır.
Kiracınız izinsiz olarak evinizde değişiklik yapamaz. Evi genişletemez veya değiştiremez. Kiracının evde tadilat yapması için sizin izniniz gereklidir. Kiracı tadilat yapma isteğini baştan belirtirse bununla ilgili kira sözleşmesinin düzenlenmesi gerekir.
Buna göre sözleşmenin sona ermesi halinde aksi kararlaştırılmamışsa taraflar arasında kiralanana yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilmesi mümkündür.
Kombi servis ücretleri, 2023 yılında Doğru Tamir'in belirlediği fiyat 250 TL'dir.
Yukarıdaki borçlar kanunu maddesinde belirttiği gibi kombinin temizliği ve bakımından kiracı sorumludur. Yani kombi bakımsızlık veya temizliğin yapılmaması sebebiyle arızalandı ise arızayı kiracı karşılamalıdır.
Ek teminat olarak poliçelere ilave edilebilen kombi bakım hizmeti teminatı ile kombiler garanti altına alınabilmektedir. Kombi bakımı çalışır durumda olan veya garanti süresi sona ermiş olan kombilere yapılmaktadır. Böylece konut sigortası hasarsızlığı bozulmamaktadır.
Kiracılık hukuku kapsamında Borçlar Kanununa göre demirbaşların iyi tutma halinde ki masrafları kiracıya ait olmaktadır. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ise ev sahibine ait olmaktadır. Bu durumda kombi bakımı elbette ki kiracıya aittir diyebiliriz.
Kombinin yetkili servisleri sadece ; montajı yapılmış cihazların ilk çalıştırma ve garanti onaylama işlemini yaparlar. Yetkili servislerin bu hizmeti ücretsizdir.
Doğalgaz dağıtım firmasına gönderilen Kombi Değişim Formu onaylandığı takdirde, yetkili bayiniz garanti süresini başlatarak kombinizi kullanıma açar. Eğer evinizde bacalı kombi kullanıyorsanız, bacalı kombinizi yoğuşmalı kombi ile değiştirme işlemlerinde yeni doğalgaz tesisatı döşeneceği için proje çizimi gereklidir.
Peki Kombi Montajını Kim Yapar? Kombi montaj işlemini İgdaş yetkili firmalar yapmaktadır. Bu sebepten dolayı montaj işlemleri her İl ve ilçe için ücretlidir.
Kiracı eğer ki evde musluk bozulursa bu durumu ev sahibine bildirmesi mümkün olmadığı gibi kendinden kaynaklı sorunlar nedeni ile bozulduysa kendisi yaptırmak ile yükümlüdür. Eğer ki eve girdiğinde musluk bozuk ise bunu ev sahibinin yaptırması gerekmektedir. Ev kiralamalarında, taraflar arasında bir sözleşme yapılıyor.
Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.
Ev sahibi ya da kiracı fark etmeksizin doğalgaz aboneliğini üzerine almak için, gaz kullanacak kişinin direkt olarak kendisi başvurmalı. Ancak, noter onaylı vekil belirlenerek başka bir kişi, doğalgaz aboneliği de açtırma işlemini gerçekleştirme hakkına sahip olmaktadır.
Kiralama gerçekleştirilen ev içerisinde bulunan eşyalar evin demirbaşları kabul edilir. Bunlar taşınmaz olarak da bilinmektedir. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo ve petek gibi sökülüp götürülmesi mümkün olmayan ürünlere evin demirbaşları denir.
Bakımı yapılmamış kombiler beklenmedik kazalara davetiye çıkarabileceğinden, güvenlik açısından da kombi bakımı hayati öneme sahiptir. Bir cihazın düzenli olarak kontrol edilmesi, karbonmonoksit sızıntıları gibi olası tehlikeli arızaların tespit edilmesini mümkün kılacaktır.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri