Kiracının suyunu kesmek suç mu? Kat Mülkiyeti Kanunu, taşınmaz mal maliklerine, kiracılarının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hak tanınmıyor. Ayrıca, mal sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum "suç" olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor.
Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Alo 175 Ev Sahibi Şikayet.
Sözleşme, yönetmelik, kanunlara aykırı davranış veya borcun ödenmediği durumlarda abonenin suyu kesilir. Aykırılığın ortadan kalkması halinde, kapatma-açma ücreti olarak 70,00 TL alınır.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Böylelikle, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Ev sahibinin veya kanunda sayılan yakınlarının konut ihtiyacının doğması, bir tahliye sebebidir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Kiracının suyunu kesmek suç mu? Kat Mülkiyeti Kanunu, taşınmaz mal maliklerine, kiracılarının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hak tanınmıyor. Ayrıca, mal sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum "suç" olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor.
Elektrik, su veya doğalgaz aboneliği kesilen kiracı Sulh Hukuk Mahkemesinden ihtiyati tedbir kapsamında elektrik, suyun, doğalgazın kesilmemesi yönünde tedbir talep edebilir.
Şebeke içme suyu şikâyetlerinizde; su kokuyor ya da bulanık akıyorsa ve depo suyu kullanmıyorsanız 185 Arıza ihbar servisini arayarak numune aldırabilirsiniz. Belirtilen tüm istek ve şikayetler, ilgililere anında iletilmekte, tüm görüşmeler kayıt altına alınarak takibi yapılmaktadır.
Ev sahibinin kiracıyı ısrarla araması durumunda, kiracı ev sahibini savcılığa şikâyet edebilir.
Fahiş kiraya 3 yıl hapis cezası
Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Ev sahipleri ile fahiş kira artışı ya da diğer konularda anlaşmazlık yaşayan kiracıların CİMER üzerinden şikayet taleplerini ilgili kurumlara iletmeleri mümkündür.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
— Telefonla başvuru (ALO 150)
Başvuru sahibi ALO 150 telefon hattını arayarak CİMER baş- vurusu yapabilmektedir.
Abonelik iptali için; Abonenin ya da vekilinin, tüzel kişiliklerde yetkilinin yazılı başvurusu ve nüfus cüzdan fotokopisi ile en yakın hizmet noktasına başvurması gerekiyor. Bunun yanı sıra, ev sahipleri de kiracısının aboneliklerine son verebiliyor.
Öte yandan, ev sahibinin başka bir evi olması kiracının haklarını ihlal etmez. Ev sahibi, kira sözleşmesine uygun davranış gösteren bir kiracıyı sadece ev sahibinin başka bir mülk sahibi olması sebebiyle çıkartamaz. Sonuç olarak, ev sahibinin başka bir evi olması tek başına kiracıyı çıkarma yetkisi sağlamaz.
Abonelik iptali, abonenin kendi başvurusu ile gerçekleştirilebilir. Abone adına vekil ya da yetkili işlem yapacaksa, içinde elektrik işlemleri yapabileceğine dair ifade bulunması şartıyla noter onaylı vekaletnamenin aslı/ıslak imzalı yetki belgesi ile başvuru yapılabilir.
Çünkü boşaltılan, tahliye edilen ev veya iş yerindeki abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, adına aboneliği iptal ettirmeden evi boşaltan kişi, fiili kullanıcı ile beraber elektrik dağıtım şirketine karşı kaçak elektrik kullanımı ve normal kullanım bedelinden dolayı müteselsil sorumludur.
Özet: Ev sahibi, kira borcu olması sebebiyle kiracının suyunu kestirirse kiracı lehine manevi tazminata hükmedilir.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
C: Yeni kiracı eski kiracıdan kalan borçları ödemek zorunda değildir. Yeni kiracı eğerki eski kiracının aidat borçlarını öderse kirasından düşer. Çünkü eski kiracıya ait kaln borçlardan ev sahibi sorumludur.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, uygulamada 1 ila 1.5 yıl sürer. Fakat ev sahibi tarafından ileri sürülen ihtiyaç haline ilişkin mahkemenin yapacağı değerlendirme, son derece önemlidir. Bu noktada bir çekişme olması ve özellikle bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulması halinde, süre uzayabilecektir.
Ev tahliye davasında avukat ücretini kim öder? Ev tahliye davasında avukatlık ücretini belirlenen tutar üzerinden imzalanmış sözleşme gereğince müvekkil ödeyecektir. Ancak davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödeyecektir.
Kiracı tahliye davası, 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri