Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kiracının elektrik borcunu kim öder?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kiracının elektrik borcunu kim öder?

Yargıtay'ın kararında, TEDAŞ ile elektrik borcunu ödemeyen eski kiracı arasında abone sözleşmesi bulunduğu belirtilerek, abone sözleşmesi kimin adına düzenlenmişse, tüketim bedelinden o kişinin sorumlu olduğuna işaret edildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arsiv.ntv.com.tr

Elektrik borcu kime aittir?

Bazı ev sahipleri elektrik aboneliğinin kendi adlarına olmasına ve kiracının bunun üzerinden elektrik kullanmasına izin veriyorlar. Bu durumda kira elektrik borcu bırakıp giderse burada borç tamamen ev sahibine ait olmaktadır. Yasal olarak borcun direkt ve tek sorumlusu ev sahibidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usakgundem.com

Kirasını ödemeyen kiracının elektrik ve suyu kesilebilir mi?

Kiracının borcunu ödememesi her ne kadar sözleşmeye aykırı bir davranış ise de, kiraya verenin bu durumda kiracının suyunu, elektriğini veya doğalgazını kesmesi haksız fiil niteliği taşımakta olup kiralayanın bu eylemi sebebiyle kiracının uğradığı zararları gidermekle yükümlüdür. Nitekim Yargıtay 4.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Ev sahibi kiracının elektriğini kesebilir mi?

Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ckhukuk.com.tr

Kiracı faturaları ödemeden çıkarsa ne olur?

Kiracı faturayı ödemeden giderse veya aboneye karşı icra takibi başlatıldıysa abone fatura borcunu ödemek zorundadır. Örneğin, ödenmemiş doğalgaz faturası varsa kiraya veren borcu öder ve doğalgaz faturasını ödemeyen kiracı aleyhine icra takibi başlatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: paldimoglu.av.tr

Bunu Yapan Kiracı Yandı

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kiracı hangi giderleri ödemez?

Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar

Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Hangi giderleri kiracı öder?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Evden çıkan kiracı ev sahibine dava açabilir mi?

Tahliye Davalarında Kiracının Tazminat Alma Yolları

Kararın kesinleşmesiyle birlikte, kiracı ev sahibine karşı dava açarak, uğradığı zararların tazmin edilmesini talep edebilir. Ayrıca kiracı, avukatı aracılığıyla ev sahibiyle anlaşarak da uğradığı zararların tazmini için bir anlaşma yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kiracı elektriği üstüne alması için ne gerekli?

Kiracıların, görevli elektrik firmaları ile elektrik aboneliği yapması için şu belgeleri hazırlamaları gerekir:
  • T.C. kimlik aslı ve fotokopisi.
  • Kira kontratının aslı ve sözleşmesi.
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Aynı sayaca ait eski bir elektrik faturası

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Kiracı elektrik suyu nasıl üstüne alır?

Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbank.com.tr

Kiracı elektrik aboneliğini üzerine almak zorunda mı?

Yasalara göre kiracıların elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikleri kendi adlarına çevirmeleri gerekiyor. Ancak çok fazla bir denetim olmadığı için eğer aktif bir abonelik varsa o aboneliklerin üzerinden kullanım yapılabiliyor. Lakin bu durum hem ev sahibi için hem de kiracı için oldukça riskli olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usakgundem.com

Bozulan musluğu kiracı mı öder ev sahibi mi?

Ev sahibi hangi masrafları öder dediğimizde; evin demirbaşlarında yaşanan sorunları, oturulan binaya ait sorun ya da masrafları ev sahibi ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle evin demirbaşlarında bir sorun olduğunda ev sahibi bunu ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Babamın elektrik borcu bana kalır mı?

Mirasçıların, Miras Bırakanın Vergi Borçlarından Sorumluluğu. Mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu m.12'de düzenlenmiş olup ölüm halinde mükelleflerin ödev ve yükümlülükleri, mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçılarına hisseleri oranında geçecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kiracı elektrik aboneliği yapmazsa ne olur?

KİRACI ELEKTRİK VE SUYU ÜZERİNE ALMAZSA NE OLUR? Kiracısı olduğu evde elekrik ve su aboneliklerini üzerilerine almayan kiracılara herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. Bu konuda hukuk her ne kadar kiracıları yükümlü bulsa da bunun aksini yapmanın herhangi bir hukuki yaptırımı bulunnmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlak365.com

Kiracı elektrik aboneliğini iptal etmezse ne olur?

Çünkü boşaltılan, tahliye edilen ev veya iş yerindeki abonelik sözleşmesi iptal edilmediği sürece, adına aboneliği iptal ettirmeden evi boşaltan kişi, fiili kullanıcı ile beraber elektrik dağıtım şirketine karşı kaçak elektrik kullanımı ve normal kullanım bedelinden dolayı müteselsil sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ev sahibi hangi sartlarda Kiraciyi çıkarabilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı çıkarabilir? Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açılabilir. Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliyesi davası açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Ev sahibi kiracıya ihtar çekerse ne olur?

Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mapfre.com.tr

Ev sahibi kiracıyı kaç yıldan sonra çıkarabilir?

10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

İhtarda kiracıya en az 30 günlük süre verilmelidir. Bu ihtara rağmen kiracı hemen evi boşaltmak zorunda değildir. İsterse ihtardan sonra 6 ay daha evde oturabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

2023 ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Kiracı bozulan kombiyi yaptırmak zorunda mı?

Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkombi.com

Klozet arızası kime ait?

Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir. Ev sahibi evi boyatmakla yükümlü değildir. Kiralanan evde yer alan eşyaların tümü demirbaş eşya olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlak365.com

Kiracı ev sahibini kime şikayet edilir?

Ev Sahibi Şikayet Hattı

Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT