Kural olarak kiraya verenin bu rızayı alt kira sözleşmesi öncesinde yazılı olarak vermesi aranırsa da daha sonradan icazet yolu ile yazılı muvafakat verilmesi de kiralanan evde başkasının oturmasını hukuka uygun hale getirecektir.
Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.” Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.
Kira kontratları hem daire sahibi hem de kiracı tarafından imzalanır ve yasal bir belge haline gelir. Daire sahiplerinin yerine başka bir kişinin imza atması durumunda, kira kontratı tamamen geçersiz olur. Kira kontratının geçerli olabilmesi için, daire sahibinin imza atması gerekiyor.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmaksızın, kiralanan kiracı tarafından alt kiraya verilmişse dahi alt kira sözleşmesi geçerlidir.
Ev Sahibi Kendi Evine Taşınmak için Kiracısını Çıkarabilir mi? Borçlar Kanunu'nun 351. maddesine göre, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için evin kullanılması gerekliyse, kiracıyı evden tahliye etme hakkına sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
Kira sözleşmelerinde, kiracının kiralananı alt kiraya verebilme yetkisi adi kira sözleşmeleri ve konut/çatılı işyeri kiraları açısından farklılık göstermektedir. Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin izni olmaksızın kiralanan evde başkasının oturmasını sağlayabilir.
Tahliye taahhüdünün varlığına rağmen kiracı evden çıkmıyorsa, kiraya veren bu sebebe dayanarak kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir. Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu TBK 319
Kiracının evi gösterme zorunluluğu, TBK 319'da düzenlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre; satış veya yeniden kiralama söz konusu olursa kiracı, evin yeni alıcı veya kiracılara gösterilmesine müsaade etmekle yükümlüdür.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Yazılı bir kira sözleşmesi olmasa bile, tarafların sözlü olarak anlaşması halinde kira sözleşmesi akdedilmiş sayılır. Bu durumda kontratı olmayan kiracı ancak TBK'ya göre tahliye sebebinin bulunması halinde tahliye edilebilecektir.
En yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak, ücret ödemeden, adres bildirimi işleminizi yapması için dilediğiniz kişiye yetki verebilirsiniz.
5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
başlığında izah edildiği üzere kira sözleşmelerinde kanunda öngörülmüş şekil şartı bulunmamakta olup kontratsız kiracı oturtmanın cezası ise yoktur.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
Ev sahibinin gereksiniminin zorunlu ve gerçek olması durumunda kiracıya tahliye davası açabilir. Kiracı, tahliye taahhütnamesini kabul ediyorsa süreç çok uzamadan anlaşmaya varılabilir. Aksi halde dava sonuçlanana kadar kiracı evden çıkmama hakkına sahiptir.
Kira Sözleşmesi Süresi En Fazla Kaç Yıl Olur? Konut kiralamalarında sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır. İş yeri kiralamalarında ise uzun süreli sözleşmeler tercih edilir. Kanun gereği kira sözleşmelerinde süre ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Ev sahibinin evi satması, kendisinin veya yakınının ihtiyacı söz konusu olduğu için kiracıyı çıkarmak istemesi gibi durumlarda bunu ihtarnameler ile bildirmesi gerekmektedir. Ve böyle durumlarda kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri