Bu kapsamda, binek otomobillerin kiralanması durumunda, kira bedellerinin Kanun maddesinde ilgili yıl için belirlenen azami tutarı aşması halinde, indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde ayrıca gider olarak dikkate alınmayacaktır.
2023 Araç Kiralama İşlemlerinde Ne Kadar Gider Yazılır? Kiralama yoluyla edinilen araçların aylık kira giderleri, 2023 yılı için 15.000 TL'ye kadar gider gösterilerek vergi matrahından düşülebilir. Üstelik kiralanan araçların bakım ve yakıt masrafları da yüzde 70 oranında vergiye yansıtılabilir.
Kiralık araçlarda gider kısıtlaması, 2023 yılında 17.000 TL olarak belirlenmiştir. Aylık kiralama masrafında bu tutar gider olarak gösterilebilir.
Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 2023 yılı için (KDV hariç) 17.000 Türk lirasına kadarlık kısmını gider olarak dikkate alabileceklerdir.
Satın aldığınız araçlar için KDV indirimi uygulanmaz ve KDV'yi gider olarak gösteremezsiniz. Fakat araç kiraladığınızda hem KDV indiriminden yararlanır hem de kira bedelini gider olarak göstererek masraflarınızdan düşebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Şirketin araç alımına ve araç kullanımında gerekli olan masrafları yapması öz sermayenin yanlış kullanılmasına neden olur. Bu nedenle kar etmek isteyen şirketler araç ihtiyaçlarını kiralama yoluyla karşılar.
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 17.000 TL'ye kadarlıkkısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2023 yılı için 17.000,00 TL kadarlık kısmı katma değer vergisi hariç bedeldir.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alınan araçların “(153) No.lu Ticari Mallar Hesabı”nda, satışı yapılan araçların “(600) No.lu Yurt İçi Satışlar Hesabı”nda, kiraya vermek amacıyla alınan araçların ise “(254) No.lu Taşıtlar Hesabı”nda takip edilmesi gerekmektedir.
Araç kiraladığınızda ise sadece günlük kiralama ücretini öder; peşinat, kredi, faiz gibi giderlerle ilgilenmezsiniz. Bireysel araç kiralamanın bir diğer avantajı da yan giderlerin olmamasıdır. Araç kiraladığınızda sigorta, muayene ve kasko gibi yan giderlerin sorumluluğunu almanız gerekmez.
Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2020 yılı için 5.500 Türk lirasına kadarlık kısmı 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre hesaplanan katma değer vergisi hariç bedeldir.
Buna göre; limited ya da anonim şirketin, personelinden veya başka bir gerçek kişiden otomobilini kiralaması durumunda bahse konu kişi gayrimenkul sermaye iradı elde edilecek ve şirket gerçek kişiye yaptığı ödemelerden %20 tevkifat/stopaj yapacaktır.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin %70'i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilmektedir.
2- Şirket kiraladığı araç ile ilgili BRÜT TUTAR üzerinden %20 vergi kesintisi (stopaj) yapıp yine bağlı bulunduğu vergi dairesine MUHTASAR BEYANNAMESİ (041 kod) ile beyan edip ödemekle yükümlüdür. Kiralama yapılan araca ilişkin; tamir, yakıt, bakım onarım, HGS v.b. harcamalar gider olarak dikkate alınabilir.
ÖTV'ye tabi malların ticaretini yapanlar alış faturasındaki ÖTV'yi ilgili olan malın maliyetine kaydetmelidir. Henüz satılmayıp stokta bekleyen buzdolabı için ödenen ÖTV'nin doğrudan gider yazılması söz konusu değildir.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Buna göre, Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
Maliye Bakanlığı, milyonlarca serbest meslek erbabının binek türü otomobil alımlarına ilişkin KDV yi indirim konusu yaptırmamaktadır.
Kullanılmamış binek otomobili alımlarında, taşıt alımında bulunan işletme, ÖTV mükellefi olmakta ve ödenen ÖTV, VUK m.270/2'ye göre ya maliyete ek- lenmekte ya da doğrudan gider yazılarak Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahı- nın belirlenmesinde indirime konu edilebilmektedir.
Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor.
1) Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Her Birine İlişkin Aylık KDV Hariç 8.000 TL'ye Kadarlık Kısmı Gider Olarak Dikkate Alınabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri