Kiraya verenin ölümü halinde mecburi dava arkadaşlığı nedeniyle davanın tüm mirasçılar tarafından açılması gerekir.
818 Sayılı eski Borçlar Kanunu madde 265'den farklı olarak artık sözleşmeyi feshetme hakkı sadece ölen kiracının mirasçılarına tanınmış olup, kiraya verenin elinden bu olanak alınmıştır.
Mirasçılar kira sözleşmesine devam etmek istemezlerse, sözleşmesinin feshi için şartların oluştuğuna dair bir ihtarname düzenleyerek hukuki süreci başlatabilirler. Kiraya verenin ölümü halinde, mirasçılar kira hakkına elbirliği halinde malik sıfatıyla sahip olduklarından birlikte hareket etmek zorundadırlar.
Kiraya verenin vefatı halinde kira sözleşmesinin yeni tarafı mirasçılar olacaktır. Bu tür durumlarda kira sözleşmesinin yeniden yapılması gerekmez. Mirasçılar da tahliye davası açabilir. Ancak bu durumda mirasçılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır.
TAHLİYE DAVASINI KİM AÇAR? Tahliye davasının kiraya veren dışında kiraya veren olmayan malik ya da intifa hakkın sahibinin de açılabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir. Kuru mülkiyet sahibi kiraya veren sıfatına sahip değilse ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açamaz.
İlgili 28 soru bulundu
Tahliye Davaları Açılması
Kira sözleşmesi sona erince dava açılmaktadır. Yine burada 1 ay kadar bir sürede açılması beklenir. Tahliye davası açılması için ilk olarak sözleşmenin bitmesi ve ardından 1 ay içerisinde gerekli avukat ile davanın açılması gerekmektedir. Burada avukatın önemi de büyüktür.
Avukatsız Dava Nasıl Açabilirim? Dava şartlarına uygun olan taraf ve dava ehliyetine sahip olan herkes avukata gerek duymadan dava açma özgürlüğüne sahiptir. Bunun için açacağınız davanın hangi merci tarafından işlendiğini tespit etmeniz gerekir. Tespit ettikten sonra açacağınız dava hakkında dilekçe yazılır.
Yurtdışında yaşayanların konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davalarında Yargıtayın çeşitli kararları vardır. Bu kararlar uyarınca, yurda kesin dönüş nedenine dayalı ihtiyacın kanıtlanması halinde tahliye mümkündür. Dava, yeni malikin iktisap ve mesken ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir.
Adi kira sözleşmelerinde mirasçılar yasal bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilirler. Konut ve çatılı işyerlerinde ise; ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları müddetçe taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilirler.
Konut Gereksinimi Nedeniyle Tahliye Davasını Kimler Açabilir? Bu davanın tarafı, kira sözleşmesinin tarafları (kiralayan ve kiracı) olabileceklerdir. Kiracı birden fazla ise davanın hepsine yöneltilmesi gerekir. Elbirliği mülkiyete konu taşınmazda bütün maliklerin davayı birlikte açmaları gerekir.
3. Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir? Kira tespit davasını, taşınmazın maliki, taşınmazı kiralayan, kiracı veya eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçıları açabilir.
Tahliye davası sonucu oluşan bütün masraflar tahliye davası açan kişi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Öncelikle dava açılmadan önce ödenmesi gereken masraflar vardır. Bunlar davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar ödenmeden tahliye davası açılabilmesi mümkün değildir.
Kira sözleşmesinin konusu olan taşınmaz paylı mülkiyet rejimine tabi olduğu takdirde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, paydaşların çoğunluğu tarafından açılmalıdır. Yargıtay, kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik ya da intifa hakkı sahibinin de ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açabileceğini kabul etmiştir.
Kiracı tahliye davasında süreç davanın işleyişine göre değişim gösterebilmektedir. Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Kiracı tahliye davası, bir kiracının, kiraladığı bir mülkten çıkartılması talebiyle mahkemeye başvurmasıdır. Kiraya veren, kiracıya mülkünü geri almak için bu tür bir dava açabilir. Kiracı, davayı kazanırsa, kira sözleşmesi gereği mülkü kullanmaya devam edebilir.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Özellikle mahkemelerin yoğunluğu ve kiracıların itirazları nedeniyle davalar genelde ilk celsede bitmemektedir.
Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.
Mahkeme eliyle miras kalan evin satışı birkaç ay içinde olabileceği gibi birkaç yıl kadar da sürebilmektedir. Hatta bazı durumlarda dava sürecinde doğru ilerlenmemesi halinde satış olamadan davanın düşmesiyle evin satışı gerçekleşememekte, boş yere zaman kaybedilebilmektedir.
Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar? Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti asgari olarak 5.500 TL olacaktır. Ancak İstanbul Barosunca yayınlanan güncel tavsiye niteliğindeki ücret çizelgesinde durum farklıdır. Burada kiracı tahliye avukat ücreti 27.300,00 TL olarak belirlenmiştir.
KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
Mülk sahibi mülkünde istediği gibi tasarruf eder düşüncesi yaygındır ve temelde doğrudur, lakin anlaşmalar ve kanunlar bunu sınırlandırır. Ev sahibi kiracıyı istediği zaman çıkaramaz. Almanya'da konut kirası istisnalar hariç süresiz geçerlidir.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Kiracı tahliye davası avukat ücretleri, 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2022 yılı Tahliye Davası Avukatlık ücreti Sulh Hukuk Mahkemelerinde 2.175,00 TL'dir.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır.
Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri