İlk verim 4-5 yaşlarında olup, ağaçların ömrü 15-30 yıldır Soğuklara dayanıklılığı fazladır.
Kiraz fidanı dikimi yapıldıktan sonra uygun koşullar sağlanırsa 2 yıl içinde meyve görülmeye başlanır. Verimli bir meyve hasadı için 5 yıl beklemek gerekir.
Uygun koşullar altında yetiştirilen kiraz ağacının 1 ila 2 yıl arasında meyve vermesi gerekmektedir. Verimli bir şekilde meyve alınması için ise ortalama 5 sene geçmesi gerekmektedir.
sulamaya ihtiyaç duyulmaz. 600 mm.nin altında yağış alan bölgelerde ise 2-3 kez sulama yeterlidir. Kirazda damla sulama ve mini yağmurlama sistemleri ile sulamanın yapılması iyi olur.Kurak giden yıllarda çiçeklenme döneminde toprağın yeterince nemli tutulması önemlidir.
Modern bodur ve yarı bodur kiraz ağaçlarının ömrü 20-25 yıl, klasik kiraz ağaçlarının ömrü ise daha uzun. Yatırımın geri dönüşü: Ticari ağaçlarda tam randıman 3. ya da 4. yılında alınırken, klasik ağaçlarda ise bu 7-8 yılı bulabiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Kiraz ağaçlarının büyümesi ve yüksek verimli olması için yeteri kadar suya ihtiyacı vardır (özellikle tatlı kirazlar için). Bitki dikildikten sonraki ilk yılında düzenli sulamaya ihtiyaç duyar.
Kiraz bu illerde oldukça meşhurdur ve neredeyse tüm Dünya tarafından bilinmektedir. Kirazların bu bölgede yetişmesinin sebebi ise güneşi ve az nemli bölgeleri sevmesinden kaynaklanmaktadır.
Kışın dinlenme döneminde kiraz ağaçlarının gövde ve ana dalları -26,-28C 'ye çiçek tomurcukları -2.4C'ye dayanabildiği halde çiçeklenme döneminde bu sınır -2C'dir. Kiraz yetiştiriciliği kış soğuklarının -20,-25 derecenin altına sık sık düştüğü yerlerde yapılmamalıdır.
Örneğin 0900 ziraat kiraz fidanının tozlayıcısı starks gold(beyaz kiraz) kullanılabilmektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.Profesyonel meyve bahçelerinde tozlayıcı mutlaka bulunmak zorundadır.
Bazı yetiştiriciler ilk iki yılda genellikle granül şeklinde azot (N), potasyum (K) ve fosfor (P) gibi temel besinlerden oluşan dengeli bir gübre uygularlar. Bu granülleri toprağa 10-10-10, 5-10-10 NPK oranında uygulayabiliriz. Tatlı kiraz ağaçları yetiştirirken bu oranlar 15-15-15 veya 10-15-15 NPK olabilir.
Evet, çekirdekten kiraz yetiştirmekten söz ediyoruz! Kiraz çekirdeklerini hızlıca çimlendirebilmek için bazı işlemleri uygalamamız yeterli olacaktır. Ancak tohumun cinsi, sağladığınız ortam şartları (oda sıcaklığı, ışık vb.) durumlar çekirdeğin filizlenme sürecini etkileyen faktörlerdir.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
''Kiraz Çiçeği'' anlamına gelen Sakura, meyve vermeyen bir tür kiraz ağacının çiçeğidir. Bu güzel kiraz çiçekleriyle ünlü Japonya'da 200'den fazla sakura çeşidi olduğu bilinmektedir.
Yazarın kendi yaşam hikâyesinden esinlenerek, küçük bir kızın görme yetisini kaybetmesiyle ilgili kaleme alınmış olan bu roman her yaştan okur için.
Kiraz ağaçlarının gelişim hızı genel olarak hızlıdır fakat bu büyüme çeşit ve anacına göre değişim göstermektedir. Aynı zamanda ağacın gelişimi için gerekli bakımların, gübrelerin ve bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanımı ile ağacın büyümesi daha sağlıklı ve hızlı hale getirilebilir.
Tür tescili için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilecek kirazlar aroma ve kalibre açısından dünyada birinci sınıf olan Ziraat 900'den daha iyi.
Kiraz Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı? Kiraz ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür.
Kumlu-killi toprakları sever, derin sürüm ve kuraklıktan zararlanır. Organik maddece zengin hafif alkali topraklarda daha iyi yetişir, fazla kirece dayanmaz. Aşırı nemli ve kuru topraklarda zarar görür, büyümez ve çabuk ölürler. Bu nedenle kumlu ve çakıllı topraklara uygun değildir.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Kiraz Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden ...
Kiraz fidanın sulanması bulunduğu konum ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Kiraz, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Kış aylarında sıcaklık -20'nin altına düşerse, kiraz ağacı ölebilir veya gelişimi durabilir. Aşırı yaz sıcakları da gelişim açısından istenmemektedir.
Her şey doğru yapıldığında ve uygun koşullar sağlandığında kiraz ağacı, 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlar. Verimli bir şekilde meyve alabilmek için, ortalama 5 sene geçmesi gerekir.
Bursa'nın dağ ilçelerinde yetişen, lezzeti ve iriliğiyle en çok tercih edilen kirazlar arasında bulunan ve Türkiye'nin en kaliteli kirazı olarak bilinen ziraat 900 cinsi kirazların hasadına başlandı.
Kiraz yetiştiriciliğinde sulama , fidan dikiminde “Cansuyu” ile başlar. Dikimlerin ilkbahar veya sonbaharda yapılmasına bakılmaksızın fidanlara cansuyu verilmelidir. Ülkemiz iklim koşulları göz önüne alındığında, sulama Haziran ve Eylül ayları arasında yapılmalıdır.
Genel olarak kiraz ağaçlarının budanması ile birlikte meyve ve ağaç gelişiminde olumlu etkiler gözlemlenir. Bu nedenle her sene düzenli olarak kiraz ağaçlarının bakım ve budama işlemleri yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri