“Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır.
Akut sinüzit hepimizin bir nezle veya grip sonrası senede 1-2 defa yaşayabildiği geçici iltihaplanmalardır. Çoğu kez antibiyotik tedavisiyle kısa sürede en fazla 1 ay içinde düzelir. Subakut sinüzit 1-2 ay arası süren sinüzitlere denir. Kronik sinüzitler genel olarak 2 ay veya daha uzun sürerler.
Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Kronik sinüzit olgularında sinüslerin deliklerini tıkayan sorun, medikal tedavilerle giderilemez. Kronik sinüs vakalarında mevcut sinüs deliklerinin genişletilerek sinüslerin içine hava girişini sağlayacak bir cerrahi tedavi uygulanır.
Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın viral, bakteriyel ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzitler; 2 haftadan kısa sürerse akut sinüzit, 2 ile 12 hafta arası sürerse subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır.
İlgili 35 soru bulundu
Kronik sinüzitler de çoğu kez ilaç tedavisiyle düzelir. Sinüzite yol açan neden endoskopik muayene ile doğru olarak belirlenmişse, buna yönelik bir tedavi yapılabilir. Örneğin sinüzitin iyileşmesini güçleştiren bir alerjik nezle hastalığı tedavi edilirse sinüzit düzelebilir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Ayrıca akut sinüzit hastalığın kendiliğinden de geçebilen bir türüdür. Ancak kronik sinüzit hastaları için süre bu kadar kısa değildir. Kronikleşen hastalıklarda sık sık tekrar eden kesintisiz belirtiler görülür. Kronik sinüzit hastalığında da hastalığın belirtileri en az üç ay kadar kendini göstermektedir.
Ayrıca kulak ağrısı, ağız kokusu, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Akut rinosinüzit daha uzun süren kronik rinosinüzite dönüşebilir. Yine şiddetli enfeksiyonlar, menenjit ya da görme kaybına kadar gidebilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Sinüs kanallarının çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteriyor. Genellikle ilaçlarla tedavi edilen sinüzit kronikleştiğinde ise cerrahi müdahale gerekebiliyor.
“Yapılan çalışmalarda deniz suyu ve tuzlu su gibi yardımcı tedavilerin burun akıntısını azalttığı, burun hava geçirgenliğini artırdığı ve hastanın kendisini daha sağlıklı hissetmesini sağladığı görülmüştür. Ancak kesinlikle bunlar birebir sinüziti geçiren yöntemler değil. Asıl tedavi ise antibiyotiklerle yapılıyor.
Bahar ve yaz aylarında sinüzit tetikleniyor.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
Başınızı öne doğru eğdiğinizde ağrı ve basınç hissi artar. Sinüslerin dolu olduğu zamanlarda balgamlı öksürük, ateş, diş ağrısı görülebilir ve ağız kokusu artabilir. Burnun tıkalı olması nedeniyle tat ve koku duyularında azalma yaşanabilir.
Sinüzit ameliyatı için çocuklarda 13 – 14 yaş ve sonrası tercih ediliyor. Çocuklarda yüz gelişiminin tamamlanması, burundaki yapıların dar ve küçük olması nedeniyle ameliyatın çok küçük yaşlarda ameliyat edilmesi önerilmiyor.
Sinüzit ameliyatına nasıl karar verilir? Sinüzit ameliyatına karar verirken altın standart sinüs bilgisayarlı tomografi tetkikidir. Bu tetkik sinüsler ile ilgili bütün detayları gösterir ve ameliyat edilmesi gereken sinüslerin belirlenmesini sağlar.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sinüslerin yer aldığı kemik dokuyu değerlendirmedeki yetersizliği ve pahalı olması nedenleri ile çocuk hastalarda ve enfeksiyonun kafa içerisine yayılım şüphesi olan durumlar dışında sinüzit tanısına yönelik olarak manyetik rezonans görüntüleme (MR) tetkiki tercih edilmemektedir.
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında burun içinden endoskopik kamera sistemi ile yapılır. Dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz ve iz kalmaz.
Sinüzit ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Endoskopik yöntemlerle ile burun içerisine girilerek sinüs ağızları genişletilmekte, sinüslerdeki iltihaplı dokular ve polipler temizlenmektedir.
Sinüs tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerle yapılabilir. 4 hafta süren akut sinüzit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Sinüs patlaması veya Sinüs barotravması, sağlıksız bir sinüsün meydana getirdiği rahatsızlıktır. Genellikle yüksek basınca maruz kaldındığında meydana gelir. Burun içini kaplayan mukozanın şişmesiyle koyu renk kan ve burundan akıntıyla boy gösterir.
Koyu burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku-nefes alamama ve bilhassa geceleri artan öksürük bulguları görülebilir. Sinüzit ne zaman artar? Kış mevsiminde ve kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan zamanda en sık biçimde olarak görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri