Kiraz sapı çayı kaynayan suda demlenir ve ılık bir şekilde içilir regl döneminde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca romatizma ağrıların veya adet ağrılarını giderici bir özelliği de bulunmaktadır.
Kiraz sapı çayı idrar yapmada karşılaşılan sorunlara, regl döneminde yaşanan ödem artışına ve regl ağrısına iyi gelir. Adet döneminden birkaç gün önce içilen kiraz sapı çayı vücutta oluşan şişliklerin ve ödemin giderilmesinde de etkindir.
Bu şekilde tüketilen kiraz sapı çayı, romatizmal hastalıklardan idrar yolu rahatsızlıklarına, kabızlıktan obezliğe kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, kiraz sapının âdet göremeyen kadınlarda âdet söktürücü olarak işe yaradığı da söylenmektedir.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Her gün bir bardak sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Kiraz sapı çayı ne zaman içilir sorusu için her zaman cevabı verilebilir. Sağladığı faydaları arasında ödem atmak ve idrar söktürmek olan bu çayı, özellikle sabahları açken tüketerek günü daha enerjik geçirebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Kaynattığımız bir su bardağı suya Yaklaşık 10-15 dal kira sapını ve isteğe bağlı birkaç dilim limonu ekliyoruz. 5 dk dinlendirip içiyoruz. Çayı sabah aç karına ve akşam yatmadan içiyoruz. İsterseniz iştah kesmek için yemeklerden önce bir su bardağı tüketebilirsiniz. Ödem atar kilo vermenize yardımcı olur.
Gece uyumadan önce bir fincan kiraz sapı çayı içmek sakinleşmenizi, stresten uzak bir uyku çekmenizi sağlar. Ödem attırıcı özelliği sayesinde kilo vermeye büyük destek sağlar. Özellikle Ramazan aylarında susuzluğu gidermesinden ötürü tercih edilir. Sahurdan sonra içildiğinde gün içerisinde susuzluğa iyi gelir.
Hızlı Adet Söktürücü Bitki ve Besinler
Dereotu. Soğan kürü Civan perçemi. Biberiye çayı
Son zamanlarda egzersiz olarak mekik çekmek adet getirici hareketler arasında oldukça popülerdir. Aynı zamanda maydanoz suyu, maydanoz ve zencefil çayı, tarçın ve limon çayları da adet söktürücü olarak bilinmektedir.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Kiraz sapı çayı oldukça basittir. 1 bardak kaynatılmış su içerisine 10 adet kiraz sapı atabilirsiniz. Bu kiraz saplarını 10 dakika daha kaynattıktan sonra süzerek sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kiraz, salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyvelerin başında geliyor. Salisiliik asit içeriği fazla olan meyvelerde ise kanı inceltici özellik bulunuyor. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte çok fazla kiraz yenirse mide ve idrar yolu kanaması olabileceği gibi daha ölümcül kafa içi kanamalarına da sebep olabiliyor.
Vücutta bulunan progesteron hormonunun değerlerinin azalması ile adet görülmeye başlanmaktadır. Tarçın, maydanoz, zencefil ile civanperçemi, bazı kürler bu değerleri yükselterek âdeti ilaç kullanmadan erteleyebilmektedir.
Stresten adet gecikmesinin belirli bir gün sayısı yoktur. Yani “Stresten adet 10 gün gecikir.” demek yanlıştır. Her bireyin vücut döngüsü, işleyişi farklıdır. Bu nedenle adet gecikme gün sayısı da farklı olacaktır.
Bu durum, strese ya da mevsimsel değişikliğe bağlı olabildiği gibi, ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Adet gecikmesi denilince akıllara ilk olarak gebelik ihtimali gelse de, böyle bir durum yaşandığında zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması önem taşır.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri sıraladı. Stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, kilo almak ya da vermek, yaşla bağlı nedenler, polikistik over sendromu ya da hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilirler.
Genelde birkaç aylık gecikmeler kişilerde normal karşılanır. Fakat bu süreçlerin mutlaka gözlemlenmesi ve takip edilmesi gerekir. Eğer bu durum uzarsa ya da süreklilik gösterirse mutlaka tedavisi edilmesi gerekir. Genelde bu düzensizliklerin sebebi hormonal bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevsimsel adet gecikmesi kadınlarda 3 ila 10 gün arasında yaşanmaktadır.
Kiraz sapı çayı kaynayan suda demlenir ve ılık bir şekilde içilir regl döneminde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca romatizma ağrıların veya adet ağrılarını giderici bir özelliği de bulunmaktadır.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Özellikle regl dönemindeki bayanların ortak şikayetlerinden biri olan şişkinliğe iyi gelen kiraz sapı çayı, ödemin vücuttan daha kolay bir şekilde atılmasına olanak tanıyor. Yüz şişmelerini de gideren bu etkili çay; bir yandan da böbreklerin temizlenmesine katkıda bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri