Unutulmamalıdır ki kiraz, çok suyu da kuraklığı da sevmez. Aşırı sulamalarda; besin maddeleri kök bölgesinden yıkanarak toprak besin değerlerini yitirmekte, sürgün gelişimi fazlalaşırken, meyve gözü oluşumları azalmaktadır.
Kiraz fidanın sulanması bulunduğu konum ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
İKLİM: Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu,kış mevsiminde belli bir süre dinlenme,yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini severler. Kiraz,soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür.1000 saatin üstünde soğuklama ister.Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür.
Dekara 2-3 ton ahır gübrelemesi uygundur. Verimdeki bir ağaca ortalama değer olarak her yıl, 2-3 kg. Amonyum Sülfat, 1 kg. Triple Süper Fosfat , 1 kg.. Potasyum verilmelidir.
Kiraz, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Kış aylarında sıcaklık -20'nin altına düşerse, kiraz ağacı ölebilir veya gelişimi durabilir. Aşırı yaz sıcakları da gelişim açısından istenmemektedir. Ortalama 1000 m rakım, kiraz yetiştiriciliği için idealdir.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak kirazlar kök çürümesine yatkın olduğundan su dolu ve aşırı kumlu veya ağır kireçli topraklara ekilmemelidir. Genel olarak kiraz ağaçları pH'ı 6 ile 7 arasında değişen toprakları tercih eder. Ayrıca iyi havalandırmalı ve güneşli bir yerde 6-8 saat doğrudan güneşe maruz kalmaları gerekir.
Kiraz ılıman iklimin meyve çeşitleri arasında soğuklama gereği bakımından orta sıralarda konumlandırılmaktadır. Kiraz yetiştiriciliğinde, kış soğukları eğer -20 santigrat derece altına düşerse kiraz yetiştiriciliği önerilmemektedir. Ayrıca kiraz yetiştiriciliğinde aşırı yaz sıcakları da istenilmemektedir.
Bu kapsamda genel olarak topraktan kaynaklı sebepler olabileceği gibi sulama gibi insan kaynaklı hatalardan ötürü de ağaçların kuruması söz konusu olabilmektedir. yanlış ilaçlama, yanlış gübreleme, aşırı sulama ya da az sulama gibi nedenlerden ötürü kuruma gerçekleşebilmektedir.
Kiraz ağaçlarının büyümesi ve yüksek verimli olması için yeteri kadar suya ihtiyacı vardır (özellikle tatlı kirazlar için). Bitki dikildikten sonraki ilk yılında düzenli sulamaya ihtiyaç duyar.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Uygun koşullar altında yetiştirilen kiraz ağacının 1 ila 2 yıl arasında meyve vermesi gerekmektedir. Verimli bir şekilde meyve alınması için ise ortalama 5 sene geçmesi gerekmektedir.
Kiraz Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
-Fidan dikimi için yamaç araziler seçilmemelidir. -Fidanın dikildiği alan şiddetli rüzgardan korunaklı olmalıdır. -Toprak geçirgen ve organik açıdan zengin olmalıdır. -Dikimden önce fidan yan köklerden ve yaralanmış köklerden temizlenmelidir.
Örneğin 0900 ziraat kiraz fidanının tozlayıcısı starks gold(beyaz kiraz) kullanılabilmektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.Profesyonel meyve bahçelerinde tozlayıcı mutlaka bulunmak zorundadır.
Kumlu-killi toprakları sever, derin sürüm ve kuraklıktan zararlanır. Organik maddece zengin hafif alkali topraklarda daha iyi yetişir, fazla kirece dayanmaz. Aşırı nemli ve kuru topraklarda zarar görür, büyümez ve çabuk ölürler. Bu nedenle kumlu ve çakıllı topraklara uygun değildir.
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Kültürel Önlemler: Hasat yapılırken ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı. Yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kiraz bahçeleri tesis edilirken erkenci çeşitlerle geççi çeşitler karıştırılarak dikilmemelidir.
Her şey doğru yapıldığında ve uygun koşullar sağlandığında kiraz ağacı, 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlar. Verimli bir şekilde meyve alabilmek için, ortalama 5 sene geçmesi gerekir.
Kiraz yetiştiriciliğinde sulama , fidan dikiminde “Cansuyu” ile başlar. Dikimlerin ilkbahar veya sonbaharda yapılmasına bakılmaksızın fidanlara cansuyu verilmelidir. Ülkemiz iklim koşulları göz önüne alındığında, sulama Haziran ve Eylül ayları arasında yapılmalıdır.
Bir işçi günde 50-100 kg kiraz toplayabilir. Kiraz bahçesinde dekara 800-1000 kg'lık ürün başarı olarak kabul edilmelidir. Yüksek verimli çeşitlerde bu miktar 1500 kg kadar da çıkabilir.
Bu nedenle her sene düzenli olarak kiraz ağaçlarının bakım ve budama işlemleri yapılır. Budama sayesinde ağaçlar gençleşir ve beslenir. Bu sayede kiraz ağacından alınan verim bir kat daha artmış olur.
Kiraz ince dokulu, sert sıkı bir ağaçtır. Zor yarılır. Rahat ve kolay işlenir. Fiziki etkilere dayanımı zayıftır.
Kiraz Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı? Kiraz ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür.
Kahraman Kepenek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu türün bilimsel adı Ziraat 900. Ama Uluborlu Kirazı ya da Napolyon olarak da biliniyor. Dünyaya en fazla bu kiraz türü ihraç ediliyor. Tadı, kalitesi da oldukça iyi durumdadır.
Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir. Hatta bu iller ve ilçelerin geçim kaynağı kirazdır. Bu illerde yetişen kirazlar yurt dışına ihraç edilmektedir. Kiraz bu illerde oldukça meşhurdur ve neredeyse tüm Dünya tarafından bilinmektedir.
KİRAZIN ANAVATANI
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. M.Ö.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri