Kiraz, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça faydalı bir besindir. İltihaplanmayı azaltarak, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar. Kiraz, Haziran'dan Temmuz'a kadar olan mevsimde bulunan küçük, yuvarlak ve koyu kırmızı çekirdekli meyve olarak bilinmektedir.
Tereddütlü kişiliği temsil eder. Aynı zamanda kibrin ve alaycılığın sembolüdür.
Dr. Vedat Göral, "Günde bir su bardağını dolduracak miktarda kiraz yemek; kalp, mide, böbrek ve karaciğer sağlığını korur, kanserle felç riskini azaltır, saç ve cildi güzelleştirir. Ancak aşırı tüketmemek gerekir. Aksi takdirde karaciğer yağlanması ve insülin direncine neden olabilir." ifadelerini kullandı.
KİRAZIN İÇERDİĞİ BESİN ÖĞELERİ
Aynı zamanda C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler. Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin, ağrı kesiciden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kiraz üretim alanları; Türkiye kiraz üretim alanları incelendiğinde, 2020 yılı kiraz üretim alanının 827 bin da olduğu görülmüştür. %14,4'lük paya sahip olan İzmir kiraz üretim alanında 118 bin da ile birinci sırada yer alırken, Manisa 98 bin da ile ikinci, Konya ise 71 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Kiraz yetiştiriciliği ülkemizde en çok Marmara, İç Ege ve Orta Anadolu Bölgelerinde yapılır. Kiraz özellikle en iyi ve en fazla Isparta, Afyon, İzmir, Bursa ve Manisa illerinde yetiştirilmektedir. Hatta bu illerin geçim kaynağı kirazdır.
Kiraz, lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Ayrıca B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Lifli meyvelerden olan kiraz bu sayede bağırsak sistemini düzenler ve rahatlatır. Hücrelerin yenilenmesine ve onarılmasına yardım eden kiraz hücre bozulmasına neden olan kanser gibi hastalıklara karşı da bedeni korur. Kiraz doğal antioksidandır. Diyabet rahatsızlığına iyi gelen kirazı kararında tüketmek gerekir.
Ödem atıcı etkileri ile bilinen kiraz sapı, vücuttan toksin yani toksik maddelerin atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kanı sulandırıcı bir etkisi bulunan kiraz, böbreklere de fayda sağlıyor.
Kiraz, uyumadan önce yenilebilecek meyveler listesindeki en çok uyku kalitesini arttıran meyvedir.
Bir su bardağı dolusu kiraz (yaklaşık 10-12 adet) bir porsiyon meyveye karşılık gelirken, kabızlık problemi yaşayanlar gün içerisindeki tüm meyve tüketimini kiraz olarak tercih edebilmektedir. Ancak diyetlerine çeşitlilik katmak için diğer meyvelere de yer vermek isteyenler kirazı 1-2 porsiyon ile sınırlandırabilir.
Kiraz yaz meyvelerindendir. Kiraz Mayıs ve Haziran ayında hasat edilmeye başlayıp pazarlarda, manavlarda satışa çıkar. KİRAZ NE ZAMAN YENİR? Tadına doyum olmayan kiraz Mayıs sonundan, Haziran, Temmuz ayında da satışta kalır.
Sakura ağacı, Japon kültüründe hem mükemmel güzelliği hem de hızlı ve acısız ölümü temsil eder. Yeniden doğuşu da simgeleyen bu eşsiz süs bitkisi, Türkçe'de kiraz çiçeği olarak adlandırılır.
👌 emoji anlamı: Tamam işareti - Bu emoji, onay anlamında, her şeyin yolunda olduğunun işaretidir. 🤙 emoji anlamı: Beni ara işareti - Bu el emojisi, “beni ara”, “yakında görüşelim” “rahat ol” gibi anlamlarda kullanılır.
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Kiraz, doğal bir melatonin kaynağıdır. İyi ruh hali ve uyku üzerinde belirleyici olan melatonin, uykusuzluk çekenler için uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Aç karnına yenen kiraz zayıflatır. Kiraz midedeki yara, iltihap ve çıbanları temizler. Kiraz yenmeye devam edilirse böbrek ve mesane yollarını kumlardan temizler, karaciğer şişliğine iyi gelir, safra akışını normale döndürür, sinirleri kuvvetlendirir" dedi.
Kiraz çekirdekleri sert olduğu için yenmesi zordur. Kiraz çekirdeklerini suda bekleterek suyunu içebilirsiniz. Bu işlemi kiraz çekirdeklerini sıcak suda kaynatıp süzerek de yapabilirsiniz. Ayrıca çekirdeği toz haline getirip bu şekilde de tüketme şansınız vardır.
B12 vitamini eksikliğini önlemek için ise beslenmenizde ıspanak, yoğurt, pancar, süt, salatalık, karpuz, mısır, kiraz ve kavun gibi B12 vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu meyve ve sebzeler aynı zamanda vücudunuz için diğer faydalı besinleri de sağlayacaktır.
Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur. Bunlar mide ve idrar yolu kanamasının yanı sıra daha ölümcül kafa içi kanamalarına da sebep olabilir.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir. Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir. Ceviz yüksek oranda omega-3 yağları ile birçok vitamin ve mineral içerir.
'TÜRKİYE'NİN VE KUZEY YARIM KÜRENİN İLK KİRAZI'
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Manisa, kirazda önemli bir merkez. En önemli özelliği; Türkiye'nin ve kuzey yarım kürenin ilk kirazını çıkartıyoruz.
Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden olan Manisa'nın Şehzadeler İlçesinde sezonun ilk kirazı hasat edildi. Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa'nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit "Cristobalina" cinsi kirazların toplamasına başladılar.
Çoğu meyve türlerinde olduğu gibi, kirazında; kültürünün yapıldığı en eski yer Anadolu'dur. Memleketimizde Kuzey Anadolu Dağları ve Doğu Toroslarda yabani tipleri bol miktarda bulunmaktadır. Dünyada 1500 civarında kiraz çeşidi mevcuttur. Yapılmakta devam eden ıslah çalışmaları ile günden güne bu sayı artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri