D vitamini eksikliği kireçlenme nedeni D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir. Bununla birlikte özellikle 50 yaş üzerinde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir.
D vitamini'nin tablet, damla vb. çeşitli formaları vardır. Günlük D vitamini ihtiyacı bu şekilde karşılanabilir. Güneş ışınları da yaz aylarında doğal D vitamini kaynağı olarak unutulmamalıdır. Kemik ve eklem sağlığımızın korunması açısından, D vitamininin her gün alınması önerilir.
Obezite sorunu, sporcu yaralanmaları, kalıtımsal etkiler, eklemlerin aşırı kullanımı, yaş gibi faktörler kireçlenmeye neden olmaktadır. İdeal kilonuzu koruduğunuz takdirde, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kilo kaybı kireçlenmenin ilerlemesini azaltabilir.
Profesör Jones, diz kireçlenmesi ve kemik erimesi tedavisinde faydalı olmamasına rağmen, genel kemik sağlığını geliştirdiği için D vitamini ve balık yağının kullanılmasında yarar olduğunu vurguladı.
İlgili 42 soru bulundu
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır. Kemik ve eklemi etkileyen diğer hastalıklar: Gut, Romatoid artrit, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar osteoartrit gelişme riskini artırırlar.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Bu besinlere elma, muz, şeftali, armut, kavun, üzüm ve kuru meyveleri örnek verilebilir. Sebzelere bakıldığında ise soğan, sarımsak ve pırasa kireçlenme riskini azaltan besinlerdendir.
Kişilerin bağışıklık sistemleri eski fonksiyonlarını yerine getiremez. Yağ değil kas kitle endeksinde azaldığı olduğu için kemiklerde ve eklemlerde ağrı ortaya çıkabilir.
En çok kullanılan magnezyum çeşidi magnezyum sitrattır. Kolay emilimi sayesinde kabızlığı engelleyerek vücudun mineral ihtiyacını karşılar. Benzer şekilde magnezyum oksit de sindirim sorunları ve kabızlık tedavisinde ek takviye olarak verilebilir. Ters durumlardaysa müshil olunması için magnezyum malat kullanılabilir.
Kalsiyumun bol olduğu beyaz peynir, süt ve yoğurt gibi hayvansal kaynaklı gıdalar ile koyu yeşil sebzeler gibi bol kalsiyum içeren gıdaların düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Gerekirse hekim kontrolünde alınacak ek kalsiyum destekleri ile kemikler korunabilecektir.
Eklemlerdeki sorun temel olarak kıkırdaktan kaynaklanıyor. Artroz hastalığı kıkırdak kemiğinin yapısını değiştiriyor ve eklemlerde enflamasyon oluşturuyor. Kıkırdakta oluşan bozuklukları gidermek için bir takım tedaviler mevcut. Ancak kireçlenen eklemi tamamen iyileştirmek için bir tedavi yöntemi henüz yok.
Yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışma balık kaynaklı kolajen peptitlerin bozulan bağırsak florasını düzelttiğini, eklem-kaslardaki ağrıları azalttığını, iyileşme sürecini hızlandırdığını ortaya koymuştur.” dedi.
Glukozamin ve Kondroitin
Glukozamin eksikliği, eklemlerde sürtünme kaynaklı oluşan ağrılara ve iltihaplara yol açar. Yapılan tüm bilimsel çalışmalar eklem ağrısı ve osteoartrit için glukozaminin önemine dikkat çekiyor. Benzer şekilde kondroitin de glukozamin gibi kıkırdağın yapı taşlarından biri.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Eğer kalsiyum az alınırsa, açığı kapatma işi kemiklere düşer. Zaman içinde kemik erimesi başlar. Kalsiyum fazla olursa dokulara birikmesi kolaylaşır, kireçlenmeler oluşur.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
40 yaş ve üzeri kişilerde görülme sıklığı artar. Ayrıca ağır yük taşıma, istenmeyen günlük yaşam aktiviteleri, bedenin uzun süreli vibrasyona maruz kalması gibi durumlar osteoartroz'u (kireçlenmeyi) tetikler. Bedenimizdeki yük taşıyan eklemlerde kireçlenme şikayetleri daha sık görülür.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
İleri yaştaki hastalarda görülen kireçlenmenin ağrıları ise kalıcı olabilir veya daha çok şiddetlenebilir. Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Egzersiz: Ağrı ve yorgunluğun azalması için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Egzersizin ardından eklemlerin etrafını saran kasların dayanıklılık seviyesi artar. Sıcak ve soğuk kompres: Hem sıcak hem de soğuk kompres eklem ağrılarını kontrol altına almaya yardımcı olur.
Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay "eklem kireçlenmesine iyi gelen temel besin önerilerini sıraladı. Vücudumuz için oldukça önem taşıyan suyun bir önemli özelliği de eklemlere destek sağlamasıdır. Su harici tükettiğimiz süt, ayran ve kefir de yüksek kalsiyum içerikleriyle kemik sağlığına oldukça katkı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri