“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir.
Kireç oranı fazla olan sular zamanla damar sertleşmesine, tıkanmasına ve böbreklerde taş oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman sağlıklı su tüketmeye gereken önemi vermek gerekir.
Musluklardan akan sulardaki kireç oranı Türkiye'nin her şehrinde farkılıdır. Yapılan araştırmaya göre Türkiye genelinde sular %83* oranında kireçli. Şehrinizdeki suyun sertliğine uygun miktarda Calgon kullanmak için suyunuzun sertliğini, haritadaki renklerden öğrenin.
Sert su demek, kalsiyum açısından zengin olan su demektir. Yoğun kalsiyum oranı suyu sertleştirir, bunun en iyi örneğini duş aldıktan sonra saçlarının daha sert olmasından anlayabilirsin. Fazla kalsiyum ve mineraller suyun kireçlenmesine neden olur.
Kireç, çeşme sularını sertleştirmektedir ve buna sebep olan iki madde magnezyum ile kalsiyumdur. Bu maddeler vücuda girer girmez depolanmaktadır. Bunun sonucunda böbreklerde taş oluşması, damar tıkanıklıkları gibi ciddi hastalıklara sebep olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İçme suyunda fazlaca bulunan kalsiyum , kandaki kalsiyum seviyesinin yeterliliğinin üzerinde olmasına (hiperkalsemiye) neden olabilir. Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır.
“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir.
-Kireçli sular borularda, elbiselerde ve tabaklarda-kaşıklarda çökelek oluştururlar. Kireçli suları oluşturduğu bu çökelekler bakteriler için uygun yaşam ortamını oluşturur. -Sert sular yoğun iyon içeriklerinden dolayı deriyi kuruturlar.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Enfeksiyona Neden Olur
Kireçli sular belirli bir süre sonra çeşitli gereçlere çökebilirler. Bu da kullanılan çeşitli ürünlerde bir tabakanın oluşmasına neden olur. Üstelik bu tabaka nedeniyle sabunun erişemediği maddelerde bakterilerin çoğalacak ve istenilen hijyenin elde edilmesi zorlaşacaktır.
Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir. Su kokar ve kireç oluşur. İyi ve kaliteli bir su içilmek isteniyorsa musluk suyu ve kaynamış sudan uzak durulması gerekir.
Kireç suyu genellikle karbondioksit (CO2) tutucu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle karbondioksitin bulunduğu yerlerde bulanık bir hal almaktadır. Kireç suyu içerisinde eritilmiş kireç bulunmaktadır. Bu su özellikle çocuklarda mide iltihabı gibi durumlarda tedavi edici olarak kullanılır.
Arıtılmış su tüketiminin kalp, damar ve kemik sağlığı problemleri, hipertansiyon, okul çağındaki çocuklarda büyüme geriliği, diş çürükleri ve yetişkin nüfusta bazı kanser türleri gibi birçok hastalığa neden olabileceği belirtiliyor.
Kireç ile gözenekleri kapanmış filtre su arıtma cihazı tahliye su sürekli devam eder. Eğer bu şekilde kireç görünüyor ise kireç membran ömrünü bitirmiş demektir.
Kirecin hammaddesi olan ve doğada bol miktarda bulunan kireç taşı, karbonatlı tortul kayaç ve fosiller için kullanılan genel bir deyim olup, yapısında prensip olarak kalsiyum karbonat veya kalsiyum karbonat/magnezyum karbonat bileşikleri (CaCO3/ MgCO3) kombine halde bulunur.
RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT
Sağlıklı bir su, berrak, renksiz, kokusuz, tortusuz olmalı, toksit maddeler içermemeli, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, kimyasal yönden içerdiği mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalıdır. Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
Kireçli su hem çayın görüntüsünü matlaştıracaktır hem de sağlığa zararlıdır. Çayın tadını da etkileyeceğinden; çay demlenen suyun kireçli su olup olmadığını çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. Çayın tadını belirleyen diğer bir unsur da kullanılan demliktir. Çay demlemek için ideal olan demlik porselendir.
Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları, kalp-damar hastalıklarından doğum sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olur. Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar.
Bu kireçli su içmenin zararlarıdır. Bunun dışında kireçli su ile banyo yapmak bile vücudumuza zarar vermektedir. Sudaki kireç gözenekleri tıkar, derimizin rahat nefes alışını engeller, saçların sert görünmesine ve dökülmesine sebep olur.
Limon tuzu, su ısıtıcısı içerisindeki kirecin çözümünde oldukça etkilidir. 1. İlk olarak su ısıtıcısının rezistansını da geçecek şekilde içerisine bir miktar su ekleyin. 2. Su ısıtıcısının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyin ve ısıtıcıyı çalıştırın.
Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur .
Kireçli Su Saç Döker mi? Uzun süreler boyunca kireçli suları saçlarınızın temizliğinde kullanmak, saç tellerinizin kırılmasına ve dökülmesine yol açar. Kirecin etkisiyle kuruyan ve zayıflayan saç telleri, bu sebeple çok daha kolay kırılır, kopar ve dökülür.
Su yumuşatma cihazı varsa eğer sertlik kiti ile de suyun kireçli olup olmadığına bakabiliriz. Kullanım şekli Paket içerisinden çıkan ölçü kabı içerisine 5ml su doldurulur.Daha sonra koyu damla ile eğer fransız değerleri ile ölçülecek ise 3 damla damlatılıyor.Eğer renk pembe ise su kireçli demektir.
Kireçli sularda kir, kireç ve deterjan artıkları tamburun arkasında, filtrenin ve boruların içinde birikiyor. Özellikle sıvı deterjan kullanımı makinede ve çamaşırların yıkandığı suda kir birikmesine neden olarak zamanla kötü kokular oluşturuyor.
Sert, yani çok düşük mineralli olmayan doğal mineralli Su ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman ana maddesi suda çözünmeyen kalsiyum karbonat, yani kireç olan tortu oluşur. Konulduğu kap, çaydanlık veya tencere diplerinde çöker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri