Yönetmeliğe göre kirişin herhangi bir şekilde delinmesi mümkün değil.
Kirisler imal edildikten sonra delik acilmaz. Delik getekiyorsa. Beton dokmeden once pladtik boru konur, donatilara kesinlikle zarar verilmez, delik nedeniyle donati azaltilmaz, delik ettafinda onlem alinir.
Kolona, tavana delik açılması kabul edilemez. Duvara işlem yapılabilir ama kolona asla ama asla yapılamaz, yapılmamalı. Kolon ve tavan işlem yapmak cinayet gibi bir duruma işaret eder.
Yani, kiriş her iki ucu da kolona oturmalıdır. Bu şartı saglamayan kirısler de boyut kısıtlaması yoktur. 25cm, 20 cm, 15cm eninde kirişler yapabilirsiniz.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
İlgili 39 soru bulundu
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
kiriş yüksekliğinin iki katı kadar uzunluktaki bölge Sarılma Bölgesi olarak tanımlanır. Bu bölge boyunca özel deprem etriyeleri kullanılacaktır. Sarılma bölgelerinde f8'den küçük çaplı enine donatı kullanılmayacak. İlk etriyenin kolon yüzüne uzaklığı en çok 50 mm olacaktır.
Kiriş, döşemeden gelen yükleri taşıyıp kolonlara aktaran yapı elemanıdır. Kirişler düşey olarak duran kolonlar üzerine yatay olarak inşa edilirler. Betonarme karkas yapılarda temel, döşeme, kiriş ve kolonlardan oluşan taşıyıcı bir sistem mevcuttur.
Genelde kirişlerin kesiştiği noktalara kolon/perde konulur. Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır. Kolonun/perdenin uzun kenarı binanın bir doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirilir.
Diğer bir ifadesiyle, kiriş bir kesenin çember içinde kalan kısmıdır. Kiriş daha genel anlamıyla, herhangi bir eğrinin iki noktasını birleştiren doğru parçasıdır. Çemberin merkezinden geçen kiriş, aynı zamanda çemberdeki en uzun kiriş, o çemberin çapıdır.
Perde duvar yöntemiyle, kolonların kötü görünümünün önüne geçilir. Taşıyıcı kolonlar işlevselliğinin gerektirdiği doğrultuda, elzem yöntemlerden birisidir. Perde duvar delme güzel bir alternatif olarak, uygun meblağlarla delim işlemi yapılmaktadır.
Plakaların üzerinde cıva, vida ya da farklı ürünler plakaların okunmasını güçleştiriyorsa, kullanılmaması gerekmektedir. Plakanın kenarları çizilirse, şekli herhangi bir şekilde değiştirilirse muayeneden hiçbir şekilde geçemez.
Konulacak dubelin çapı ve ne kadar derine gireceği, kolonun özellikleri(boyutu, beton tipi vs) önem arz etmektedir. Fakat ne olursa olsan taşıyıcı elemanlara(kolon, kiriş, döşeme, temel) bir işlem yapılması önerilmez.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Hasarlı yerel kısımlar, basınçlı su veya hava ile temizlenip, kopan veya burkulan donatıların kesilerek kaynakla eklendikten sonra betonlanması yoluyla onarılabilir. Kirişlerin, gerekli durumda dört veya üç tarafından beton manto giydirilerek güçlendirilebilir.
Betonarmede yada baska bir sistemde iki dusey eleman(kolon) arasi bu kadar metre olmali diye birsey soyleyemeyiz. Boyle soyleyenler varsada itibar etmeyiniz. Iki kolon arasi yeri gelir 15 metre olur, yeri gelir 3 metre...
Kafes yüksekliğinin açıklığa oranı h/L= 1/20–1/30'dur ve 12–75 m arasında açıklık geçilebilmektedir.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Kiriş donatıları montaj, esas (düz demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm (Ø12) den aşağı donatı kullanılmaz.
Yatakhanelerin içinde kolon oluyor da mimari gereği tavanda kiriş neden olmuyor.
Saplandığı kirişte burulma momenti oluşur. Bununla birlikte büyük sehim oluşur. Taşıyan kirişte kesme, çekme, burulma çatlakları oluşur. Yatay kuvvetin kolondan kolana aktarımı zorlaşır.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur.
aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri