Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Genelde kirişlerin kesiştiği noktalara kolon/perde konulur. Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır. Kolonun/perdenin uzun kenarı binanın bir doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirilir.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Betonarme bir kiriş yüksekliği, kendine bağlanan döşemelerin yüksekliğinin en az üç katı olmalıdır. Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır.
0.2.10 - Faydalı Yükseklik Faydalı yükseklik, çekme donatısı ağırlık merkezinin en dıştaki beton basınç lifine uzaklığıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Sürekli temellerde de tekil temellerde olduğu gibi temel yüksekliği en az 50 cm olarak alınır. Sürekli temellerde kısa kenar boyutu en az 100 cm olarak alınır. Temellerde ayrıca kolonların temel kenarlarına olan mesafeleri en az 30 cm alınır.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Kirişli döşeme: En az bir kenarı kirişe oturan 5–20 cm kalınlığında bir plaktır. Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) genelde tercih edilir. Kısa kenarı 6-7 m olabilir.
Döşeme kalınlığı malzeme ve yük durumuna göre değişkenlik gösterir. Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Kısa Kiriş Nedir? Yüksekliği açıklığının dörtte birinden daha fazla olan kiriş olarak tanımlamak mümkündür. 200cm açıklık için 50cm yüksekliğe sahip bir kiriş(betonarme), 300cm açıklık için 75 cm yüksekliğinde bir kiriş(betonarme) kısa kiriş hükmündedir.
Kirişlerde meydana gelen eğilme çatlakları büyük olmadıkları sürece taşıyıcı sistemin güvenliği çok fazla etkilenmez. Genellikle kiriş çatlakları, mevcut çatlakların düşey yük etkisi ile büyümesi şeklinde olur. Eğilme çatlaklarından daha çok, kayma çatlakları üzerinde durulmalıdır.
Tek doğrultuda kirişli döşeme sistemleri, aynı istikamette paralel veya radyal kirişleri birleştiren 15- 20 cm kalınlığında döşeme plaklarından oluşur. Tek doğrultulu kirişli sistem sayesinde yaklaşık 6 metrelik açıklığı tek plakla geçebiliriz.
Düzlem kafes kiriş kullanılarak 90 m'ye kadar açıklık geçmek mümkündür [40].
İnce bağırsağın aksine, kolon, gıdaların ve besinlerin emiliminde önemli bir rol oynamaz. Her gün kolona yaklaşık 1.5 litre veya 45 ons su gelir. Ortalama yetişkin insan kolonunun uzunluğu, erkeklerde 65 inç veya 166 cm (80 ila 313 cm aralığında) ve kadınlarda 155 cm veya 61 inç'dir (80 ila 214 cm aralığında).
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Malzeme tanımlanırken bulunan uzunluk ölçüsü ile kirişin sol ve sağ uçlarının yüksekliğinin ortalaması alınarak bulunan uzunluk değeri çarpılarak, malzemenin uzunluğu bulunacak demektir. Malzeme tanımlanırken bulunan uzunluk ölçüsü ile kiriş kalınlığı çarpılarak, malzemenin uzunluğu bulunacak demektir.
Kullanıcağımız kirişte döşeme kalınlığının minimum 3 katı olucaktır. örneğin 7m ye 7m lik 3 tarafı kirişe oturan bir döşemeniz var . h= (700/(15+20/1))*(1-(3/4)/4)=16,25 cm çıkıyor döşeme kalınlığımız minimum 17 cm oluyor. Burdanda 17*3=51 cm minimum kiriş derinliği geliyor.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Nervürlü demirlerin çapı 8 ile 40 mm arasında değişmektedir. inşaat sektöründe en çok kullanılanı olarak 10 mm çapında olanlara talep daha fazladır.
Deprem anında yapısal elemanların en önemli davranışı kolon kiriş birleşim noktalarındaki dönme kapasiteleridir. Kuvvetli kolon zayıf kiriş prensibi kolon dönme kapasitesinin kiriş dönme kapasitesinden daha büyük olması olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri