Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
“(1) Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir. (2) Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek, düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve ayrı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.
HD.17.12.1995 T., 1728/1947). - Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Çekte ödemenin gerçekleşebilmesi için hamilin çeki muhataba ibraz etmesi gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
İlgili 34 soru bulundu
Cirolu Çek Ödenmezse Ne Olur? Ciro edilen fakat ibraz tarihinde ödenmeyen çeke 'karşılıksız çek' adı verilir. Çeki düzenleyen tarafın banka hesabında çeki ödeyebilecek kadar varlık bulunmadığında banka çekin üzerine 'ödenmemiştir' ibaresini ekleyerek iade eder. Bu durumda sorumlu çeki düzenleyen taraftır.
Çek üzerinde bulunan keşide tarihini müteakiben 10 gün içerisinde bankaya sunulmalıdır. Düzenleme yerinde 10 gün içerisinde sunulmayan çekler hakkında kambiyo yoluyla takip olanağı kalmamakta, genel hükümler çerçevesinde alacaklı/lehtar icra dairesi kanalıyla hak talep edebilmektedir.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Çekler yaygın olarak kullanılan ödeme araçlarıdır. Teknik olarak çek belgelerinde vade uygulaması söz konusu değildir. Keşidecinin çalıştığ banka, çeki ibraz ettiği ve banka sistemine işlediği anda, anında peşin olarak ödeme yapmak zorundadır.
Poliçe ve bono hamili vadeden itibaren ; çek hamili ibraz gününden itibaren; poliçe veya bono yahut da çek bedelini ödeyen müracaat borçlusu, ödeme tarihinden itibaren %10 faiz isteyebilir.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
TTK Madde 707 - Çek, görüldüğünde ödenir. Buna aykırı her hangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir. ÖZET : Çekte vade olamayacağından, çekteki iki tarihten, vadeyi içeren tarih geçersizdir. Diğer tarihe göre de, çek süresinde ibraz edilmemiş olduğundan, alacaklı müracaat hakkını yitirmiştir.
Dolayısıyla vadesi hafta sonuna denk gelmekte olan bir senedin hafta sonu ödenme imkânı olmadığı zaman, senet ödenmemiş senet durumuna düşmez. Bunun haricinde senedin ödemediği durumda karşı taraf protesto çekebilmektedir. Bu durumda karşı taraf haftanın başlangıcının sonrasında 2 gün boyunca beklemek zorunda olur.
Çekin tamamen karşılıksız çıkması halinde; çekin bedeli 2.225,00 TL ve üzeri ise banka hamile 2.225,00 TL tutarı ödemekle sorumludur. Eğer çek bedeli 2225,00 TL'nin altında ise çek bedeli ne kadar ise o rakamı ödemekle yükümlüdür.
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
TTK'nun 796. Maddesinde belirtilen ibraz süreleri ise, alacaklı olan hamilin ibraz olanağının bulunduğu zaman aralığını göstermektedir. Madde metni şu şekildedir; “ Bir çek düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içeresinde muhataba ibraz edilmelidir.
Karşılıksızdır işlemi yapılabilmesi için hamilin talebi doğrultusunda çekin arka yüzüne tahsil için bankaya ibraz edildiği tarih, hesap durumu, bankanın yükümlülüğü çerçevesinde ödediği miktar ve ibraz eden gerçek kişinin adı ve soyadı yazılmalıdır.
Sonuç, çek ibraz süresi içerisinde bankaya ibraz edilmedi veya edilip de arkası yazdırılmadı ise bile delil vasfını kaybetmiyor. Sebepsiz zenginleşme ya da alt ilişkiye dayanan alacak davasına konu edilebiliyor.
Yapılan değişikle; 31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Çekin arkasına keşidecinin kaşesini basması ve firma yetkilisinin imzasını atması ile çek cirosu yapılmış olur. Çek ciro etmek suretiyle çek üzerinde yazılı tutar lehtara devredilmiş olur. Ciro edilmiş çeki alan kişi vadesi geldiğinde çekin tahsilatını yapabilecektir.
Karşılıksız çek düzenleme suçunun sorumlusu çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, yani çek sahibi olan kimsedir. Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri