Bir insanın düşünmesini, duygulanmasını, kişisel ihtiyaçlarının farkına varmasını, iç gözlem yapmasını, rüya görerek kendi içinden mesaj almasını ya da kendine sorular sorarak bunlara cevaplar üretmesini bir iç iletişim sayabiliriz.
İçsel iletişim olarak ifade edilen bu iletişime örnek olarak, bireyin kendi iç dünyasını gözlemlemesi, ihtiyaçlarının farkına varması, üzülmesi ya da sevinmesi verilebilir. Bu durumda içsel ya da kişi içi iletişimi; insanların kendi içlerinde ürettikleri bazı mesajları yorumlamasışeklinde tanımlamak mümkündür.
İç İletişim, kurum içerisinde etkili bir iletişim sisteminin kurulması ve yönetilmesi sürecidir. Çalışandan üst yönetime kadar, kurum içerisinde yer alan tüm paydaşları kapsayan bu süreç, aynı kurumda bir araya gelen insanların işbirliğini ve uyumunu amaçlar.
İlgili 31 soru bulundu
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Bir kurumun verimliliğinin temelini oluşturan iç iletişim, çalışan ve kurumun birimlerini birbirine bağlayan bir sistemdir. Planlama, yönlendirme, denetleme, karar verme gibi yönetimin temel işlevlerinin başarılı bir şekilde sürdürülmesi, sürekli ve düzenli bir kurum içi iletişimine bağlıdır.
1.Kişinin Kendisi ile iletişimi (içsel İletişim): Kişinin
kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendisi ile iletişim yaparken düşünür; kendisiyle ve başkalarıyla konuşur ( sosyaldeyince.com,2014).
Kişisel iletişim; bir mesajı sözlü, sözsüz veya yazılı olarak karşıdaki kişiye ya da gruba iletmektir. Kişisel iletişimde kişi başkalarıyla düşünce, duygu, haber ve bilgi alışverişi sağlar. Kişisel iletişim kurmak için çeşitli teknolojik araçlardan yararlanılır.
Açık iletişim duyguların, düşüncelerin doğrudan ifade edilmesi anlamına geliyor kısaca. Yani göz süzmeden, trip atmadan, kahve fincanını hızla masaya çarpmadan ya da en kötü senaryoda yumrukların havalarda uçuşmadığı, son derece basit bir iletişim yöntemi.
Etkili iletişim, karşılıklı iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde ortaklaşabildiği, başka bir deyişle birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği iletişimdir. Etkili iletişim kavramının içine yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler, tutumlar ve tavırlar da dâhildir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iletişim, duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak iletişimle ilgili diğer tanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir.
Kişisel iletişim, kişinin kendi duygu ve düşüncelerini algılamasına yöneliktir (Ergin, 2023). Dökmen'e göre, kişi-içi iletişim; bireysel iletişim demektir ve kişinin duygulanması, düşünmesi, kendi ihtiyaçlarının farkında olması ve rüyalar görmesidir.
İletişim, iki kişi arasından olabileceği gibi ikiden fazla kişi arasında da gerçekleşebilir. İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Başlıcaları sözlü, yazılı, sözsüz olarak bilinir.
İletişim, insanlar arasında bilgi, duygu ve düşüncelerin aktarılması sürecidir. Psikoloji ise insan davranışını ve zihinsel süreçleri anlamak için çalışır. Bu iki disiplin birbirini tamamlar ve birlikte insan davranışı ve iletişim süreçlerini anlamamıza yardımcı olur.
Kaynak ve alıcı arasındaki bilgi alışverişi, bilgi aktarma ve iletiye ortak bir anlam kazandırma süreci” olarak da tanımlanan İletişim sözcüğü Latince kökenli olmakla beraber, İngilizce de “communication” sözcüğü ile ifade edilmektedir.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri