Kişilik tek bir gen tarafından değil, daha çok birlikte çalışan birçok genin eylemleriyle belirlenir. Davranışsal genetik, bilim insanlarının insan davranışı üzerindeki genetik ve çevresel etkileri öğrenmek için kullandıkları çeşitli araştırma tekniklerini ifade etmektedir.
Sonuç olarak gen ve çevre tek başına kişiliğimizin oluşumunda etkili değildir. İkisinin etkileşimi sonucu kişiliğimiz, davranışlarımız oluşur. Döllenme gerçekleştikten sonra çevrenin etkisi genetik yapıyla birleşir. Buradaki ana nokta çevre yoluyla kalıtımdır!
Canlıların sahip olduğu genlerin toplamına GENOTİP denir. Genotip çok aşırı iç ve dış etkenler olmadıkça ferdin ölümüne kadar değişmez.
Genel olarak kalıtımın veya çevrenin etkili olduğunu söylemek yerine, bazı özellikler için çevrenin, bazı özellikler için kalıtımın daha etkili olduğunu söylemek daha doğrudur. Bireyin gelişiminde hem çevrenin hem de kalıtımın etkisi vardır.
Doğum öncesi ve sonrası gelişimi etkileyen çevre faktörleri kalıtımla gelen özelliklerin belirgin hale gelmesini sağlar. Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi ile gerçekleşir.
İlgili 26 soru bulundu
Çevre ve Beyin İlişkisi
Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor. Ancak çevre zekâ üzerinde etkin bir faktördür. Doğru eğitim, beslenme ve iyi bir ortamda yetişme çocukların IQ seviyelerini 10 puan civarında arttırdığını gösteren çalışmalar bulunuyor.
Çocuğun gelişiminde yapılan araştırmalar direkt olarak ailenin etkili olduğunu ortaya koyuyor. Kimi bireyler çevrenin etkili olduğunu düşünse de çoğunluk aileden yana.
Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genlerimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar.
Genlerin karaktere etkisi
Vücudumuzda değişik genler tarafından kodlanan yüzlerce değişik protein ve hormon görev yapmaktadır. Bunların yapısı ve miktarı değişik karakterlerin oluşmasına sebep olabilmektedir.
Kişilik, genetik faktörlerin çevre ile kurulan ilişkilerle birlikte şekillenmesi sonucunda oluşur. Araştırmalar insan kişiliğinin bir kısmının genetik faktörler ile şekillendiğini söyler fakat genetik faktörler yalnızca eğilimlerdir.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Herkesin bildiği temel biyoloji bilgilerine göre cinsiyet babadan geçmektedir. Baba XY, anne XX'tir. Anneden X geleceği için babadan ne gelirse cinsiyet de ona göre belirlenir.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Ankara Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Bökesoy'a göre; "Genom; bir hücre ya da canlının sahip olduğu genetik bilgilere, yani anne ve babasından gelen biyolojik kalıta verilen ad. Genom o canlının şeklini, fonksiyonlarını, bir anlamda "kaderini" belirler.
Genetiğin yaşam süresinde baskın etken olmadığını biliyor muydunuz? 19. ve 20. yüzyıllarda doğmuş akrabalar üzerine odaklanılan bilimsel çalışmalarda, genetiğin kişilerin yaşam süresi üzerinde sanıldığından daha az etkiye sahip olduğu belirlendi.
Genetik özelliklerimiz hücrelerimizdeki çekirdeğin içinde bulunan kromozomlarda taşınır.
Sonuç olarak, genlerin etkisine inanlara göre genetik yapı, zeki olmakta %60 ile %75 arası etkili.
Homolog (eş) kromozomların aynı lokuslarında yer alan, iki veya bazen daha çok sayıda alternatif karakterin genleri alel genler olarak bulunurlar. Genlerde aynı karakteristik özelliği kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir.
İnsan fenotipi sadece genlere bağlı değildir. Genetik yapılar belirli özellikleri kodlasa da, fenotip çevresel etkilerle de şekillenir. Binlerce hatta milyarlarca insan arasındaki farklılıklar sadece genlerden kaynaklanmaz; yaşam boyunca maruz kalınan çevresel etkileşimler de fenotipi etkiler.
Psikoloji literatüründe çocuğun temel olarak kişiliğinin oturduğu ve genel anlamıyla oluştuğu yaş aralığı, 5-6 yaş olarak kabul edilir. Bu yaşa kadar olan yaşantı içerisinde çocuklar, konuşmaya ve yürümeye başladıkları andan itibaren pek çok şeyi kişiliklerine katmaya başlar.
ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ DOĞUMLA BAŞLAR
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Bireyin yaşadığı ilk çevre ailedir. Kişiliğin oluşmasında en önemli çevresel faktör bu yüzden ailedir. 7. Ailenin sosyal sınıfı gibi etkiler kişilik gelişimini etkileyen en temel çevresel etkilerdir.
Ailenin en önemli işlevi¸ insan neslinin devamı için çocuk meydana getirip yetiştirmektir. Çocuğun ahlâk eğitiminde en önemli kurum ailedir. Aile¸ ahlâkî duyguların uyandırılması¸ uygulanması ve ahlâkî bilgilerin kazandırılması yoluyla ahlâk eğitimi görevini yerine getirir.
Bunlar: 1-Sevgi, 2-Güven, 3-Fedakarlık, 4- Hoşgörüdür. Bunlardan bir tanesinin sarsılması, aile sarsıntısına yol açar. Şunu unutmayınız ki, sağlam bir aile, şu dört ayak üzerinde kurulan kutsal bir müessesedir. Bunlar: 1-Sevgi, 2-Güven, 3-Fedakarlık, 4- Hoşgörüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri