Bireysel özellikler: İnsanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir. Bu özelliklerimiz sayesinde diğer insanlardan ayrılırız. Bireysel özellikler üçe ayrılır; Fiziksel Özellikler: Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir.
Bireysel Farklılıklar. Bireysel farklılık : İnsanın değişmez özelliklerinden sadece birini dikkate alarak kişinin bir özelliğiyle diğerlerinden farklı olduğunu belirtir. Engelli çocukların engellerine göre sınıflandırılmasında bireysel farklılıklar kavramından yararlanılmıştır.
2.sınıf hayat bilgisi konuları arasında yer alan “bireysel farklılıklar” insanların birbirinden ayrılma durumlarını gösteren kavramlardan biridir. Bireysel farklılıklar kişiden kişiye göre değişiyor olsa da her birey toplum içerisinde belirli saygı kurallarına göre yaşamak zorundadır.
ZEKA VE BİREYSEL FARKLILIKLAR
Somut ve soyut olarak 2 genel kategoriye ayrılır.
Her zaman ve mutlaka farklılıklara karşı hoşgörülü ve saygılı olmamız gerekmektedir. Arkadaşlarımızı fiziksel ya da diğer özellikleri nedeniyle incitmemeli ve onları kırmamalıyız. Ayrıca farklılıklarımız bizi özel ve eşsiz yapar. Bu sebepten dolayı hem benzerliklerini hem de farklılıklarımızı doğal karşılamalıyız.
İlgili 30 soru bulundu
Bireysel özellikler: İnsanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir. Bu özelliklerimiz sayesinde diğer insanlardan ayrılırız. Bireysel özellikler üçe ayrılır; Fiziksel Özellikler: Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir.
Bireysel farklılıklar kişiden kişiye değişen ve doğrudan gözlemlenemeyen zeka, kişilik vb. gibi özellikleri kapsamaktadır.
Bireysel Farklılık Nedir? Bireysel farklılık psikoloji için her bireyin benzersiz kişilik özellikleri, yaşam deneyimleri, kültürel ve sosyal arka planları gibi faktörler nedeniyle, terapi sürecinde farklı ihtiyaçları ve terapiye yanıt verme şekilleri olduğunu ifade eder.
8- Rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır : Her insanın kendine özgü olduğunu, ilgi, yetenek ve değerleri bakımından var olan farklılıklarını kabul etmektedir. Sevgidir gönlüm lisanı, Başka dil yok at tasanı, Yaklaştırıyor insanı, Sevgi saygı, sevgi saygı.
Birbirimizde var olan farklı düşüncelere, bakış açıları ve ilgi alanlarına saygı duymazsak ikili ilişkilerimizde bazı iletişimsel problemler yaşayabiliriz. Bu nedenle bireysel farklılıklara saygı duymalıyız. Özellikle küçük yaşta gelişimine devam eden çocuklara aşılanması ebeveynlerin dikkat ettikleri arasındadır.
Dil öğretimi üzerine genel bir bakışı açısı sunan çalışmalarda, bireysel farklılıklar konusuna da doğal olarak yer verilmektedir.
İlgi ve yetenekler: Bireysel ilgi ve yetenekleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Her insanın farklı ilgi alanları vardır ve aynı zamanda değişik yetenekleri bulunur.
BİREYSEL FARKLILIK
Bir tür olarak insan ele alındığında insanların birçok özellikleriyle birbirlerine benzedikleri düşünülebilir. Aynı türün üyeleri olarak tek tek bireyler genel özellikleri bakımından birbirine benzemekle birlikte birçok özellikleriyle de birbirlerinden farklılaşmaktadır.
Uykunun zamanlaması ve süresi kişisel farklılıklar göstermektedir. Her birey, kendisi için gerekli olan süre ile sağlıklı bir uyku yapısına sahip olmalıdır. Aksi halde, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve inme gibi pek çok hastalıklar için önemli bir risk ortaya çıkmaktadır.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
Olgunlaşmayı büyük ölçüde kalıtım,öğrenmeyi ise çevre etkileşimleriyle kazanılan yaşantılar belirlemektedir. Her bireyin biyolojik kalıtsal mirası ve etkileşimde bulunduğu çevrenin farklı olması nedeniyle, gelişimin de farklı olması doğaldır.
(2) Değişmeyen farklılıklar; bireyde zaman içinde değişmeyen, ancak bir toplumdaki bireyler arasında değişkenlik gösteren özelliklerdir. Örneğin; bireylerin zeka bölümleri (IQ), bilişsel biçimleri, psiko-sosyal özellikleri ve ırksal kökenleri gibi.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
Örneğin; aynı sınıf ve yaştaki iki çocuğun davranışları, kişiliği, zekası, akademik başarısı farklı olabileceği gibi, boy ve kilo gibi fiziksel özellikleri de farklı olabilir.
Farklı kültürlerin bir arada yaşaması, ülkemize önemli bir zenginlik kazandırmaktadır. Nitekim gelişen ve değişen dünyada çeşitlilik ve farklılıklar artık bütünlüğü ve birlikteliği bozmaya yönelik tehdit edici unsurlar olarak değil aksine bir varlık ve zenginlik olarak nitelendirilmektedir (Gencer, 2011).
İnsanlar arasında kişilik özellikleri, çevresel faktörler, yetiştiriliş tarzları, değer yargıları, tecrübeleri, bakış açısını farklılıkları gibi bir çok alanda farklılıklar vardır. Bu farklılıklar insanların kullandığı iletişim yöntemlerini ve kurduklarını iletişimi de etkilemektedir.
Fiziksel Özellikler:
Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir. Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir. Fiziksel özelliklerimizi ailemizden alırız.
Herkesin aynı düşünüp davrandığı, birbirine benzediği bir dünya şüphesiz çok sıkıcı ve renksiz olurdu. Farklılıkları fark etmeli bu farklılıkların hayatımıza renk kattığını bilmeliyiz. Bizden farklı olan insanlara saygıyla yaklaşmalı, onları var oldukları şekli ile kabul etmeliyiz.
Bir sınıfı oluşturan öğrenciler arasındaki öğrenme ve bireysel farklılıklarının giderilerek her öğrenciye hızına uygun öğretim yapılması tekniğidir. Her öğrenci kendine özgü düzeylerde öğrenir. Öğretmen sınıfın tümüne değil 3-5 öğrenciden oluşan küçük gruplara (homojen gruplar) açıklama yapar.
Öğretimde bireyselleştirme öğrencilere kendi hızında kendi yollarıyla öğrenme olanağı tanıyarak onların başarılı olmalarına önemli ölçüde katkı sağlar. Bu sayede okul yaşantısını başarısızlık yüzünden bırakma olasılığı olan öğrencilerin sayısı azaltılmış olur (Schargel ve Smink, 2001).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri