Kamu hakları, kamu hukukundan kaynaklanan haklardır. Kişilerin, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerine karşı sahip oldukları haklardır. Kamu haklarının asıl kaynağı Anayasa'dır Vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sendika kurma hakkı, dilekçe ve bilgi edinme hakkı kamu haklarına örnek verilebilir.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
İlgili 41 soru bulundu
Kişisel ve siyasal haklar birinci kuşak haklardır. Burjuvazinin yürütmüş olduğu hak ve özgürlük mücadelesi sonucunda ortaya çıkan haklardır. 1789 Fransız Bildirisi'nde bu haklara yer verilmiştir.
İnsan haklarının temelini, 10 Ocak 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 4 Kasım 1950 tarihli İnsan Haklan Sözleşmesi oluşturmuştur. Bu beyanname ve sözleşmede yaşama hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğüne verilmiştir.
Her kişinin toplamda 8 adet temel hak ve özgürlüğü bulunmaktadır.
Anayasa Mahkemesi de vermiş olduğu kararlarında mülkiyet hakkının sosyal bir hak olduğunu, toplum ve kamu yararı gerektiğinde sınırlanabileceğini kabul etmiştir.
Şahsi hakları açıklayacak olursak ; kişilere eşya üzerinde bir başkasının ayni hakkına dayanarak, (onunla olan bir hukuki ilişkisi nedeniyle) hakimiyet imkanı sağlayan bu nedenle sadece hukuki ilişkinin muhatabına karşı ileri sürülebilen haklardır.
Kişilik hakkı, bir kimsenin maddi, manevi ve iktisadi varlığı üzerindeki haklarıdır. Kişilik hakları mutlak haklardandır, mameleki bir değeri yoktur ve ve kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Kişilerin, fiziki kişilikleri, deruni kişilikleri ve sosyal kişilikleri kişilik hakları içinde yer alır.
Kamu hukukundan doğan kamu haklarından olan ve isteme niteliğindeki pozitif statü haklarından sayılan çalışma hakkı, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkanı tanır.
2- Genel Nitelikli Kamu Hakları: Bunlar kişisel haklar ve hürriyetler (temel haklar veya koruyucu haklar), siyasal haklar (katılma hakları) ve sosyal ve ekonomik (isteme hakları)'dır.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
İnsanların en temel hakları arasında yaşama hakkı gelmektedir. Çünkü her insanın yaşama hakkı elinden alınamaz. Yani kimse kimsenin yaşama hakkına sınırlama getiremez. Bundan dolayı yaşama hakkı en temel haklar arasında yer almaktadır.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
MADDE 14. – (Değişik: 3.10.2001-4709/3 md.) Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Madde 13 – (Değişik: 3/10/2001-4709/2 md.)
Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri