Kişisel satışın belli başlı özellikleri vardır. •Esneklik: Satıcı müşterinin ihtiyaç ve beklentilerine göre sunum yapabilir. ilgisini çekmek diğer iletişim yöntemlerine göre daha kolaydır. •İkna etme: Müşterinin istek ve şikayetlerine duyarlı bir satış görüşmesi son derece ikna edicidir.
En basit ifadesi ile mal veya hizmetlerin el değiştirmesidir. Kişisel satışta satış personeli müşteri ile yüz yüze etkileşimde bulunarak mal hakkında bilgi vermek, mal ya da hizmete olan ilgiyi arttırmak, fiyatları ya da ödeme koşullarını görüşmek gibi faaliyetleri de yerine getirmektedir.
Kişisel satış teknikleri, müşteriyle birebir etkileşim kurularak yapılan en etkili pazarlama stratejileridir. Kişisel satış tekniklerinde müşterilerin memnuniyeti çok önemlidir. Kişisel satış tekniklerinde özellikle müşterinin satış kapama evresindeki garanti, servis gibi gereksinimlerine özen gösterilmektedir.
Amaç müşteriyi satın almaya ikna etmek ve satış yapmaktır. Örneğin bir giyim mağazasında satış danışmanının müşteriye yardımcı olarak ona alternatif ürünler sunması ve müşteriyi alışa ikna etmesi kişisel satış örneğidir.
Bir başka örnek olarak, telekomünasyon şirketinizin sizi arayarak yeni paket bilgilendirmesi yapması hatta pazarda portakal alırken tezgahtarın size o portakalı satması… işte bunlar birer kişisel satış örneğidir.
İlgili 31 soru bulundu
Kişisel Satış Süreci Nedir? Kişisel satışın tanımını kısaca; bir satış elemanının bir müşteriyi spesifik bir ürünü satın alma noktasında ikna etmek üzere iletişim becerilerini kullandığı, yüz yüze bir satış tekniği olarak yapabiliriz.
Kişisel satış stratejisi, bir bireyin veya satış profesyonelinin müşteri ilişkileri kurma, ürün veya hizmetleri tanıtma ve satış yapma sürecini yönetmek için kullandığı plan ve yaklaşımların bir kombinasyonudur.
Satışı iki şekilde ele alabiliriz: kişisel satış ve kişisel olmayan satış. Kişisel satış, alıcı taraf ile satıcı tarafın yüz yüze geldikleri, karşılıklı görüştükleri bir satış türüdür. Kişisel olmayan satışta ise alıcı ile satıcı fiziksel olarak karşı karşıya gelmezler.
Kişisel satış ; en eski tutundurma metodu olmak yanında, kişisel karşılaşma yoluyla tüketiciyle direkt ilişki kurmaya dayandığından en etkili iletişim şeklidir. Ancak buradaki etkili olma kişisel nitelikli olup, reklam da etki alanının genişliği ve kitlesel olması bakımından ayrı bir üstünlüğe sahiptir.
Kişisel satış sürecinde ilk aşama olan aday müşteri bulma ve müşteri yeterliliğine karar verme üç adımdan oluşur. – Müşteri profilinin belirlenmesi: Bir ürünün her müşteri için uygun olmayacağı açıktır. Dolayısıyla satışçı ilk önce iyi bir aday müşterinin özellikleri hakkında düşünmelidir.
Kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin veri toplama, analiz etme ve otomasyon teknolojisinin kullanımı yoluyla, bireyselleştirilmiş içerik sağlama stratejisidir. Hedeflediğiniz müşteri sayısı ne olursa olsun, Kişiselleştirilmiş Pazarlama, doğru içeriklerin, doğru müşterilere ulaşmasını sağlar.
Kişisel satış daha çok bilgisayar, hayat sigortası, makine gibi nispeten pahalı olan, yoğun olarak satın alma işlemi gerektiren siparişe bağlı ürünlerin pazarlanmasında kullanılan bir satış çabasıdır (Tek ve Özgül, 2005:636).
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
– Kişisel iletişime dayalıdır. Bu nedenle mesaja ilişkin tepkileri anında belirleme olanağı vardır. – Bireysel olarak müşterinin ihtiyaçlarına ve tepkilerine göre davranabilme, mesajları düzenleyebilme, alternatif çözümleri analiz edebilme esnekliği vardır.
Satış teknikleri, bir fikrin markalaşma sürecinden sonra hizmetini ya da ürününü pazarlaması için kullandığı yöntemlere denir. Kişilerin satın alma davranışlarını güdülemeyi amaçlayan bu tekniklerle size ve markanıza dair önemli ve ilgi çekici noktalar ön plana çıkarılır.
Satış gücünden kasıt, bir işletmede satışa katkı sağlayan tüm satışçılar kast edilir. Satış gücü yönetimi ise İşletmede bulunan satışçıların işe alınması, eğitilmesi, seçilmesi, satış işlemlerinin plan ve organizasyonu, satışçıların performanslarının değerlendirilmesi gibi iş ve işlemlerle uğraşır.
Misyoner satış elemanı : Sipariş olmadan mevcut ve potansiyel alıcılara iyi niyet ziyareti yaparak bilgi veren satış elemanıdır. İşletmeye karşı olumlu ve iyi duygular yönetme amacı güder.
Kişisel satış tutundurma karmasının diğer unsurlarından farklı olarak iki taraflı yüz yüze iletişime dayalıdır. Bu iletişimin amacı müşteriyi bilgilendirmek, ikna etmek, tanıtım yapmak, müşteriyle uzun dönemli ilişkiler kurmak ve sürdürmek olabilir.
Zaman baskısı: Kişisel kontak kurmak, randevu almak ve sunum yapıp ikan etmek için çok fazla zaman harcaması gerekebilir. temsilcisinin ilgilenebileceği sayı reklama göre çok azdır. Yüksek maliyet: müşteri başına düşen maliyet oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri