Kişilerin aldığı eğitim ve edindiği tecrübeler sonucunda edindiği özel bilgi, birikim, beceri ve teknik uzmanlığı ifade eden kavramdır. Bu kavram iş dünyasında istenilen sonucu sağlamak için gerekli olan kişisel özellikleri ifade eder.
Yetkinlik modellerini; Temel Yetkinlikler, Yönetsel Yetkinlikler ve Fonksiyonel Yetkinlikler olarak 3 kategoride ele alabiliriz.
Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir. Yetkinlik, “Yetkin olma durumu, olgunluk, kemal, mükemmeliyet”tir.
İlgili 33 soru bulundu
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz. Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!
Sosyal yetkinlik, kişinin kendisini kişilerarası etkileşimlerde daha fazla güvende hissetmesini, verimli olmasını ve böylece kişilerarası ilişkilerde kendisini yetkin olarak algılamasını, değerlendirmesini sağlar (Erözkan, 2013).
Bu durum organizasyonları ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarını çalışanların yetkinlikleri üzerinde odaklanmaya yöneltmiştir. Bireyin işinde üstün performans göstermesine sebep olan bilgi, beceri, tutum ve yetenekleri, yetkinlikler olarak tanımlanmaktadır.
Temel Yetkinlikler: Bir organizasyondaki tüm çalışanların istisnasız sahip olmaları beklenen ve kurum kültürünü doğrudan yansıtan davranışlardır. Başarı odaklılık, takım çalışması, müşteri odaklılık vb. Yönetsel Yetkinlikler: Yöneticilik pozisyonunda çalışan bir kişiden beklenen yönetsel beceriler.
TYÇ'de yer alan sekiz anahtar yetkinlik ise şunlardır: Anadilde iletişim, yabancı dillerde iletişim, matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler, dijital yetkinlik, öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler, inisiyatif alma ve girişimcilik, kültürel farkındalık ve ifade.”
Sözlük anlamı “yetkin olma durumu” olan yetkinliği (İngilizce: Compentency) anlatan en genel tanım, bir durum ya da bir işte yüklenen sorumluluğu üstlenebilecek, ilgili görevleri yerine getirebilecek özelliklere sahip olmak.
Söz konusu anahtar yeterlilikler (1) ana dilde iletişim, (2) yabancı dilde iletişim, (3) matematik, fen ve teknolojide temel yetkinlikler, (4) dijital yeterlilik, (5) öğrenmeyi öğrenme, (6) sosyal ve beşeri yeterlilikler, (7) girişimcilik ve (8) kültürel bilinç ve ifade olarak sınıflandırılmaktadır.
Sosyal Ve Beşeri Yetkinlikler; sosyal ve beşeri yetkinlikler kurs programını tamamlayan bireyin; iş hayatı, sosyal ve kültürel hayatta iletişim süreci öğelerini kullanarak etkili iletişim kurmayı sağlayacak bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır. bireydir.
Yeterlilik, 'gözlemlenebilen becerilere bağlı ortaya çıkan performans düzeyi', yetkinlik ise 'olağanüstü performansın ortaya çıkmasına olanak sağlayan davranış ve işlevsel beceri' olarak tanımlanmaktadır.
Duygusal Zekâ yetenek modeli çerçevesinde duyguları algılama, değerlendirme ve dışa vurma, düşüncesel süreçleri kolaylaştırmak için duygulardan faydalanma, duyguları anlama ve analiz etme, duyguları düzen- leme olmak üzere 4 temel bölümden oluşmaktadır (Mayer ve Salovey, 1993).
Kelime kökü olan yetkin kelimesi, yeterli olgunluğa erişen kimse anlamına gelmektedir. Yetkinlik kavramını ise, bireylerin sorumluluklarını daha iyi performansla yerine getirmesi için sahip olması gereken; bilgi, tuttum ve becerileri yansıtan davranışlar olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.
Analitik olmak toplanan ve analiz edilen bilginin mantıklı olarak değerlendirebilme kabiliyetidir. Aslında elde olan bulgular ya da bilgilere istinaden doğru karar verebilme yeteneğidir.
Mesleki anlamda gerekli tüm görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek bilgi ve donanıma sahip olmak, mesleki yetkinlik nedir sorusunun yanıtıdır.
Yetkinlik vasıf, hüner ve tutumun dinamik bir bileşimidir. Bilgi: Her yetkinliğin az ya da çok kavramsal boyutta bir bilgi düzeyi vardır. Beceri: Yetkinliğin doğal ya da tecrübe ile kazanılmış yetenek boyutudur. Bir konuda beceri sahibi olmak için o konuda yetenekli olunması gerekir.
CV'de, kişisel özellikler bölümü, genellikle çalışma hayatında önemli bir rol oynayan ve işverenlerin ilgisini çeken özelliklerinizi yazmanız için bir fırsattır. Örneğin, yabancı dil bilgisi, sertifika sahibi olma, liderlik deneyimi gibi özelliklerinizi bu bölümde yazabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri