Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın. Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın. Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
Süt tadının yakışmadığı, domates çorbası gibi bir çorbanın tuz miktarını azaltmak istiyorsanız başvurabileceğiniz en iyi yöntem bir adet patatesi soyup birkaç parçaya ayırarak çorbaya ilave etmektir.
İlgili 38 soru bulundu
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker. Bunu yaparken nişastası da açığa çıkar ve yemeklere kıvam verir.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
Tuz tüketimi artıkça, vücudunuzda fazla su tutulmasına neden olur. Vücutta tutulan fazla su ise yüzde ve gözaltlarında şişkinlik şeklinde yağ dokusu oluşturur. Yani, tuzdan uzak kaldığınız sürece yüzünüzde ve gözünüzde şişkinliklerin önemli ölçüde azalacağını gözlemleyebilirsiniz.
Tuzun varlığı vücutta o kadar önemlidir ki, eğer çok fazla su içerseniz idrarla birlikte vücuttaki tuz da dışarı atılır ve bir süre sonra tıpta “hiponatremi” denilen kanda sodyum azlığından kaynaklı hayati tehlike oluşur. Vücuda aşırı miktarda tuz alınması da tuz eksikliği kadar ölümcüldür.
Potasyum, sodyumun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Daha fazla potasyum, daha az sodyum demektir ve bunun tersi de geçerlidir. İnsan vücudunun hücrelerinde sanal bir sodyum-potasyum pompaları vardır.
Sirke Yöntemi
Pantolonun tuz lekesi olan bölgesini soğuk suyla yıkayın. Suyun çözemediği tuz kalıntıları için fırçayı kullanın. Pantolonunuzu normal deterjan ile normal programda makinede yıkayın. Pantolon yıkandıktan sonra 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırın ve lekeli bölgeye nemli bez ile uygulayın.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Kaynayan menemene tuzu ekleyin ve karıştırın. Kapağı artık kapatmıyoruz menemenin suyunu çekene kadar yani istediğiniz kıvama gelene kadar bu şekilde pişirin.
Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz koyup, tekrar karıştırın.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Çünkü tuz içerdiği sodyum nedeniyle damarlarda kasılmaya yol açar ve tansiyonu yükseltir. İnmelere yol açar, böbreklerde kötü etkisi var.
Kolalı içeceklerde bulunan sodyum, bikarbonat şeklindedir. Yüksek tansiyonda asıl rol oynayan tuz, sodyum klorür, yani sofra tuzudur. Bikarbonat şekli daha az rol oynamaktadır.
Sodyum klorür: Tuz ya da sofra tuzu olarak tanımladığınız sodyum klorür, doğal kristal halde banyoda son derece yararlıdır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
“Kilo ile ödem karıştırılır mı?” sorusunu Diyetisyen Gürhan şöyle yanıtlıyor: “Aşırı kiloluysanız, beden kitle indeksiniz 30'u geçtiyse zaten ödemsiz bir anınız olmuyor. Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Kilonuzda sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa dikkat! Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
“TUZ KULLANMAMAK DA SAĞLIĞA ZARARLI”
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Sarımsağın kuzeni, tüm yemeklerimizin olmazsa olmazı soğan; toz hali ile tuz yerine kullanılmak üzere yanınızda! İçeriğindeki allisin maddesi sayesinde tuz alımını azaltmaya yardımcı olan soğan tozu, tuz yerine geçebilecek en sağlıklı alternatiflerden biridir.
Zamanla aşırı tuz alımı, kan damarlarını sertleştiren ve daraltan yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir. Önemli organlara kan ve oksijen akışı azalır. Bu yüzden kalp vücudun her yerine kan pompalamak için daha fazla çaba harcar, bu da kan basıncını arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri