Genellikle Orta Anadolu da erken ilkbaharda 15 şubat- 15 Mart tarihleri arasında mutlaka ekimi yapılmalıdır. Kimyon ziraatı genellikle Orta Anadolu Bölgesinde bilhassa Afyon, Ankara, Eskişehir, Konya, İlleri ile bunların çevresinde bulunan illerde yapılmaktadır.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Kimyon Gübreleme İşlemleri
Azotlu ve fosforlu gübrelerin kullanılması ve bu şekilde toprağın ekime hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Fosforlu gübre ekim işleminden önce toprağa kazandırılır. Azotlu gübre ise dönüme 10-15 kg. gelecek şekilde ekimden sonra serpilmektedir.
Orta Anadolu şartlarında toprak ilkbaharda toprağın işlenebileceği tava geldiğinde ekilmesi uygun olur.Genellikle 15 Şubat-15 Mart arasında ekilir.Ekim mibzerle sıra arası 15-20 cm, sıra üzeri 1-2 cm ve ekim derinliği 2-3 cm olacak şekilde ekilir.Dekara 1.5-2.0 kg.tohum kullanmak yeterli olmaktadır.Bu konuda çalışmalar ...
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
BEBEKLER İÇİN KİMYON ÇAYI TARİFİ
> 1 su bardağı suyu kaynatın. > İçine 1 çay kaşığı kimyon katıp ılık hale gelene kadar bekletin.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
Gramaj seçenekleri: 40 gr711,25 TL/kg. 75 gr286,93 TL/kg.
Kimyon dekara verim ekolojik koşullara, yetiştirme tekniğine ve kullanılan tohumluğun kalitesine bağlı olarak 45-90 kg/da arasında değişmektedir.
Kimyon, son zamanlarda kilo vermeye yardımcı bitkiler arasında ilk sıralara yerleşti. Gaz problemlerine, şişkinliğe ve birçok şeye faydası olan kimyon aynı zamanda en etkili zayıflatan bitkiler arasında yer alıyor.
Kimyon ekildikten sonra genellikle 30-40 gün içinde toprak yüzüne çıkar.
Tohum ekimi toprağın 2-3 cm derinliğine yapılmalıdır. Daha derine ekilen tohumların çimlenmesi imkansızdır. Bu nedenle toprak hazırlığı çok iyi yapılmalı ve tohum ekiminde çok dikkatli olunmalıdır. Ekimi yapılmış olan tohumların çimlenmesi ortalama 30-40 gün sürmektedir.
Kimyon (Cuminum cyminum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'dur.
İcerisinde bulunan kimyon ve rezene bebeklerde ve cocuklarda gaza bağlı olarak mide ve bağırsak sistemindeki krampların gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
Kimyon (Cuminum cyminum L.), Umbelliferae (Apiaceae) familyasına ait olan tek yıllık bir türdür. Kimyonun boyu kuru koşullarda bitki boyu 20-30 cm iken normal koşullarda 20-50 cm olabilmektedir.
Uçucu yağ, tanen ve reçine içeren kimyon sindirim hastalıkları için sıklıkla alternatif tıpta önerilir. Kebap yemeklerinde ete farklı bir tat vermek için kullanılır. Tadı biraz acı ve serttir.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Kimyon bitkisi 50 cm boylarında, meyveleri koyu sarı renkte, keskin ve hoş kokulu bir bitkidir.
Anason. Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir.
Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeği sakinleştirip, sancıları önleyebilir. Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları işe yarar.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.İştah açıcıdır.Bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
5.Bebeğiniz için bir çay bardağı suya bir çay kaşığı kimyonu kaynatıp soğuduktan sonra süzerek bebeğinize tok karnına çok az verebilirsiniz. Kimyonda bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri