Kapak (sert ya da karton cilt, tasarım)
Arka kapak ('alt kapak' olarak da adlandırılır) içeriği genellikle şunlar olabilir: Romanlar için, çekici bir şekilde öykünün ipucunu veren bir arka kapak metni veya teaser.
cilt payı (gutter)- Kitabın sayfalarında metnin kenarındaki boşluk.
“Arka bilgiler”, kitabızın ana metninden sonra, kitabın son sayfalarında yer alan eklerdir.
Kitabınızın içi, üç ana bölüme ayrılır: ön bilgiler, ana metin, ve arka bilgiler.
İlgili 37 soru bulundu
Kitap bölümü: Yazar(lar)ın Soyadı (,) Adının Baş harfi (.) parantez içerisinde yayın yılı (.) Kitap Bölümünün Adı.
Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur.
Ön bilgiler. Ön bilgiler bir kitabın ilk bölümünü içerir ve genellikle sayfa sayısı açısından en kısa bölümdür. Ön bilgi sayfaları geleneksel olarak küçük harfli Romen rakamlarıyla (i, ii, iii, iv, v, vb.)
Arka kapak yazısının okuyucuyu kitabın içeriği ve değeri, önemi hakkında doğru bilgilendirmesi beklenir öncelikle. Öte yandan kitabın okuyucunun dikkatine sunulması, okuyucunun satın almaya teşvik edilmesi de bir diğer amaç olduğu için kitabın cazip hâle getirilmesine, metnin albenili olmasına çalışılır.
Önsöz ya da ön söz, kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, mukaddime. Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır.
Kitap ayracı okuduğunuz kitap, dergi gibi dökümanlarda nerede kaldığınızı kolayca bulmanız için bıraktığınız küçük bir işarettir.
Sahaflık, kitapseverler ve etrafında oluşan kültürle sürdürülen geleneksel bir meslektir. Kitap sevgisi ve çevresinde oluşan gelenekleri de kapsayan bu meslek, aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılır.
Cilt kelimesi Arapça'dan gelir ve sözlük anlamı koruyucu demektir. Aslında her kitap bir cilde sahip olarak üretilir. Ancak günümüzde bu terim daha kalın, sert karton veya deriden yapılmış kitap kapaklarını ifade etmektedir. Günümüzde basılan ve satılan tüm kitapların yaklaşık %95'i ciltli olarak basılmaktadır.
Aralarındaki farklı kısaca özetlemek gerekirse; ciltli kitaplar tıpkı ansiklopediler gibi sert kapaklara sahipken ciltsiz kitaplar ise ince, karton kapaklara sahip kitaplardır.
Kitabın dış kapaktan sonra gelen, adını ve bazı özelliklerini içeren sayfa.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir. Hikayenin ne anlattığı, nerede ve ne zaman geçtiği bu ögelerle öğrenilir.
Yapı unsurlarının sonuncusu zamandır. zaman, olay örgüsünün başlangıç ve bitişi arasında kalan süreyi ifade etmek için kullanılır. Buna göre hikayede olay zamanı ve anlatma zamanı olmak üzere iki farklı unsur kullanılabilir. Geçmiş dönemdeki bir savaşa ait hikayenin günümüzde yazılması buna bir örnektir.
Ancak sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yer alır ve bunlar doğrultusunda kısa bir değerlendirme yapılır. Hipotezin geçerliliği konusunda yargıda bulunulur. Hatta sonuca bağlı öneriler de bir arada işlenebilir. Ancak söz konusu öneri ve kararların mutlaka araştırma bulgularına dayandırılması gerekmektedir.
Herhangi bir konu için yazı yazılırken ilk olarak giriş bölümünden başlanır. Giriş bölümüne genellikle konuyla ilgili ufak bilgiler verilir. Giriş bölümü okuyucuların konu hakkında önceden bir bilgilendirme almasına yardımcı olur.
Bir kitabın, tezin veya başka bir yazılı çalışmanın başlangıç kısmında yer alan başlık sayfası, bir kitabın başlığını, alt başlığını, yazarını, yayıncısını ve basımını belirten sayfadır. (Yarım başlık sayfası ise yalnızca bir eserin adını belirtir.)
Kitabın konusu kısa bir şekilde anlatılabilir. Karakterlerin ne yaptığı ve hangi konunun ele alınmış olduğu kitap özeti hazırlanırken belirtilmesi gereken bilgiler arasında yer alıyor. Kitap özeti içerisinde karakterlerin hangi olayları yaşadığı ve neler için uğraştığı gibi bilgiler mutlaka belirtilmelidir.
Cevap: İçindekiler Kısmı: Kitabın içinde neler olduğunu gösteren kısımdır.
Kitapların satın alınma veya tercih edilme aşamasında kitabın biçimsel özellikleri genel olarak değerlendirildiğinde; kağıt türü, sayfa düzeni, yazıların puntosu, içindekiler bölümü, şekil, resim ve kapak yer almaktadır (Sever, 2007; Tortop ve Barışcan, 2007; Akınoğlu, Şahin ve Gürdal, 2008).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri