Arka kapak yazısının okuyucuyu kitabın içeriği ve değeri, önemi hakkında doğru bilgilendirmesi beklenir öncelikle. Öte yandan kitabın okuyucunun dikkatine sunulması, okuyucunun satın almaya teşvik edilmesi de bir diğer amaç olduğu için kitabın cazip hâle getirilmesine, metnin albenili olmasına çalışılır.
Tanıtım yazısı, bir kitabın kapağının arkasında yer alan ve kitabın içeriğini anlatan yazıdır. Tanıtım yazısı, kitabı en iyi şekilde tasvir eden ve okuyucuların ilgisini çekecek her türlü bilgiyi içermelidir.
Kitapta geçen bütün kelimeler ve kavramlar dizinde yer alır. İki şekilde yazılabilir: Genel Dizin şeklinde tek, veya Ad dizini ile konu dizini ayrılmış şekilde. Dizinin biçimi alfabetiktir ve her kelimenin karşısında bulunduğu sayfanın numarası yer alır. Eğer kelime dipnottaysa dn. kısaltmasıyla gösterilir.
Seri numarası, her yazıcıda bulunan beyaz bir etikette basılıdır. Seri numarası, 9 alfasayısal karakterden (4 harf ve ardından 5 rakam) oluşur.
Genel anlamda kitaplarda yazılan ön söz bölümü kitap hakkında bilgi vermek, konusu ile ilgili özet geçmek amacıyla kitabın ilk sayfasında ön söz başlığıyla verilen yazılara denmektedir. Tez ve akademik yazılarda yer verilen ön söz bölümü ise teşekkür etmek amacıyla yazılır.
İlgili 43 soru bulundu
Kitap girişi, kitabın konusu hakkında bilgiler vermeli ve karakterleri tanıtmalıdır. Girişi yazarken okuyucunun kitapla ilk buluşması olduğu unutulmamalı ve detaylar verilmelidir. Yer ve zaman tam anlamıyla belirtilmeli eğer belirtilmeyecekse de bu durum gerekli cümlelerle okuyucuya aktarılmalıdır.
Arka kapakta kitabın içeriğini ve özelliklerini anlatan bir tanıtım yazısı ile fiyat ve barkod gibi ticari bilgiler yer alır. Kitaplıklarda daha kolay bulunabilmesi amacıyla kapağın, kitabın sırt kısmına gelen bölümüne de kitabın, yazarın ve yayınevinin adı basılır.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi., (Yayın Yılı), Kitabın Adı, (varsa Baskı Sayısı), Yayın Evi, Basım Yeri. Dönem Türkiye'de Son Avcı-Toplayıcılar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul. Harfi., (Yayın Yılı), Kitabın Adı, (varsa Baskı Sayısı), Yayın Evi, Basım Yeri.
Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı, Baskı Sayısı (Baskı Yeri: Yayıncı, Baskı Tarihi; Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, Kitap Adı, Sayfa Numarası. Örnek Kullanım: Talip Özdeş, Maturidi'nin Tefsir Anlayışı, Baskı (İstanbul: İnsan Yayınları, 2003; 15.
Yazarın Soyadı ve Adının İlk Harfi, Basım Yılı, Eserin Adı (İtalik olarak), Baskı, Yayımcı, Yayım Yeri. Referans Tipi Metin İçinde Kullanım Referans Listesi Gösterimi Tek Yazar Yazarın soyadı, eserin yayımlandığı yıl verilir. Berkman (1994, pp. 30-35) Çetiner, E. (1989).
Kapak yazısı CV bilgilerimizin dışında hangi pozisyona neden başvurduğumuzu ve pozisyona yönelik kişilik bilgilerimizi içeren kısa bir yazıdır.
Kapak yazısı uzun olmamalı, en fazla 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun size ne kazandıracağından çok sizin o pozisyonla şirkete katabileceğiniz değerlerden bahsedilmelidir. Kapak yazısında paragraf kullanılmalı ve bu paragrafların kısa ve net olmasına, çelişki içermemesine dikkat edilmelidir.
KİTAP BÖLÜMÜ YAZIM KURALLARI
Kaynakça dâhil olmak üzere on, yirmi beş sayfa arası olmalıdır. Olası durumda editör kurulunun kararıyla bu sınır arttırılabilir. Sayfa yapısı özel boyutta MS Word programında, ✓ Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1,15 satır aralığıyla yazılmalıdır.
Kitap Bölümü Başlığı
Kitap bölümü başlığında, her kelime büyük harfler ile yazılmalıdır. En fazla 2 satır başlık olmalıdır. Başlığın önünde bölüm numarası bulunmalıdır. Yazar İsimleri; Yazar isimlerinde, her ad ve soyadının ilk harfi büyük geri kalanı küçük olmalıdır.
Ön yazı, CV'nin önüne eklenen ve işte benim özgeçmişim demenin ötesinde mesajlar veren bir kapak sayfasıdır. Kariyer beklentilerinizi gösterir. Kim olduğunuzu ve ilanı nerede görüp başvuru yaptığınızı açıklayın. Şirketle ve pozisyonla neden ilgilendiğinizi açıklayın.
Önyazı, işverenlerin başvuran adaylara dair ilk izlenimlerini edinebilmeleri ve adayların da CV'nin aksine sadece bilgi vermekle sınırlı kalmayıp, başvurulan pozisyonu neden istediklerini ve pozisyona uygun olduklarını göstermeleri açısından önemli bir araç.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Arka kapak yazısının okuyucuyu kitabın içeriği ve değeri, önemi hakkında doğru bilgilendirmesi beklenir öncelikle. Öte yandan kitabın okuyucunun dikkatine sunulması, okuyucunun satın almaya teşvik edilmesi de bir diğer amaç olduğu için kitabın cazip hâle getirilmesine, metnin albenili olmasına çalışılır.
Referans olarak iş yaptığınız müşterileri, idarecilerinizi, proje yöneticilerinizi, öğretmenlerinizi veya meslektaşlarınızı gösterebilirsiniz.
Birini tez danışmanınızdan, diğerini de; jüriye girmişseniz, jüri başkanından veya üyelerinden, jüriye girmemişseniz, yine en fazla ders aldığınız öğretim üyesinden, bir işyerinde çalışıyorsanız, işyerinizdeki amirlerinizden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri