Bir iç deniz olan Marmara, bölgenin ortasında yer alır. Fazla derin olmayan denizde, kıta sahanlığı geniş yer tutar ve kıta sahanlığı güney kesiminde daha da genişler.
İstanbul, Karadeniz, Karadeniz, Balkanlar ve Anadolu Kara İkliminin tesiri altında olan bir coğrafyadır. Her dört iklimin etkisi hissedilir. İstanbul'un bitki örtüsü de elbette bu çoklu iklimin etkisi nedeniyle çeşitlilik gösterir. Fakat bitki örtüsünde baskın olarak Akdeniz bitki örtüsü görülür.
Asya ve Avrupa kıtalarına ev sahipliği yapan İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş iklimine sahip olup, Marmara Bölgesi'nin en çok yağış alan şehirlerinden biridir. Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir.
Ülkemizde Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Trakya bölgelerinde karasal iklim görülür. Erzurum ve Kars'ın bazı kesimlerinde kırsal iklim hakimdir.
Güneydoğu Anadolu, karasallık ve enlemin de etkisiyle sıcaklığın en fazla olduğu bölgedir. Karasallık, yükselti ve bu alanlarda etkili olan soğuk hava kütleleri nedeniyle Kuzey Doğu Anadolu, en düşük ortalamaların kaydedildiği alanları oluşturmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Genel İklim Durumu
Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşüktür, yaz ise sıcak geçer. En sıcak ay temmuz-ağustos, en soğuk ay ise ocak ayıdır.
Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.
3. Marmara (Geçiş) İklimi:
Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir.
İKLİM ÖZELLİKLERİ:
İl arazisinin büyük çoğunluğunda, karasal iklim özellikleri egemendir. Kışlar uzun ve sert, yazlar kısa ve sıcak geçer.
Yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 18 °C ile 28 °C civarındadır ve genelde yağmur ve sel görülür. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır ve ortalama sıcaklık 23 °C'dir, en soğuk aylar da Ocak ve Şubat aylarıdır ve ortalama sıcaklık 5 °C'dir. İstanbul'da yılın ortalama sıcaklığı 13,7 derecedir.
Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir. Bir yakası Anadolu ve Balkan Yarımadaları, diğer yakası Karadeniz ve Ege Denizi arasında bulunur.
İstanbul Boğazı ve çevresi genel olarak Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu iklisin genel karekterini tropikal ve polar hava kütleleri- nin mevsimlik frekansları tayin eder.
Karasal veya kışları soğuk orta enlemin nemli iklimi (D), Doğu Anadolu'nun tamamı, Güneydoğu ve İç Anadolu'nun dağlık alanlarında, Karadeniz'in iç kısımlarındaki dağlarda, Orta Toroslar Dağları üzerinde görülür. Karasallık ve yıllık sıcaklık farkı en fazla olan iklimdir. Kışlar sert geçer.
İklim. Genellikle Akdeniz iklimi hakimdir. Bitki örtüsü ağırlıklı olarak makidir. İç kesimlerde karasal iklim de görülür. bu bölgeler de ise bitki örtüsü daha çok bozkırdır.
Marmara ve Ege bölgeleri arasında bir geçiş alanında yer alan Bursa'nın iklimi karmaşık bir yapı gösterir. Kuzey kesiminde Akdeniz ikliminin Marmara kıyılarına özgü tipi etkili olurken güney ve iç kesimlerinde İçbatı Anadolu'nun karasal iklimi görülür.
Görüldüğü yerler
Yer şekillerinin engebesiz olmasından dolayı iç kısımlardaki çöl iklimi kıyılara kadar etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Bu iklimde yağış rejiminin düzensiz olmasının en büyük sebebi ise yazın denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgarların, kışları tersine dönerek karadan denize doğru esmesidir. Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Bölgede Karasal iklim, etkisini en çok burada gösterir. Bölgenin en soğuk ve en az yağış alan bölümü olduğundan bitki örtüsü bakımından da fakirdir. Büyük bir bölümü bozkırlarla kaplıdır. Yerşekilleri ve toprak yapısının elverişli olması nedeniyle bölüm, önemli bir tarım alanıdır.
Marmara Bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul'dur. Marmara Bölgesi'ndeki en küçük kenti ise Yalova'dır.
Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır.
Küresel olarak en sık kullanılan iklim sınıflandırması olan Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'de Karadeniz'e kıyısı olan bölgelerde okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) baskındır.
Kara- deniz ikliminin görüldüğü köylerde orman bol olduğundan ahşap evler, karasal iklimin görüldüğü yerlerde yağışın az olmasından dolayı kerpiç ve toprak evler yaygındır.
Karasal iklim
Kışlar soğuk ve yağışlıdır. En fazla kar yağışı görülür. Türkiye'de karasal iklim bariz olarak Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi bölgesinde görülür. Türkiye'de görülen iklim step iklimidir fakat Türkiye'nin özel konumu sebebi ile Karasal iklim gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri