Odaklanma: Kitap okurken, odaklanmamız gerektiği için beynimiz sürekli çalışır. Beynimizin yorulması da uykunun gelmesine neden olabilir. Gece saatleri: Kitap okuma zamanı da uykunun gelmesini etkileyebilir. Gece geç saatlerde okumak, uyku düzenimizi bozabilir ve uyku gelmesine neden olabilir.
Bir yandan vücudumuzun rahat bir konuma geçmesi ve kaslarımızın gevşemesi, diğer yandan yorgunluk uyku için gerekli ortamı hazırlamış olur. Bir de elimizdeki kitap sürükleyiciyse kendimizi kitabın hayal dünyasına kaptırır, kaygı ve sıkıntılarımızdan uzaklaşmış olarak uykuya geçeriz.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Geceleri uyumadan önce kitap okumak beynin temel fonksiyonlarını sağlamlaştırır. Özellikle hafızanın diri kalmasını ve algılarının açık olmasını tetikler. Yani uyku öncesi sürekli olarak kitap okursan Alzheimer hastalığına yakalanma riskin son derece düşer.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mutlaka günde en az 1 saat zaman ayırmalısınız. Yani ben 5 dakika sabah okurum, 10 dakika yatmadan önce bakarım şeklinde bir alışkanlık kazanmanız, kitabın kurgusunda bir konu bütünlüğü yakalamanız mümkün değil.
İlgili 42 soru bulundu
Günde 50 sayfadan 6 günde hazmederek okursun. Aralıksız normal-hızlı bir okumada 5-6 saat sürer diyorum. Aralıksız normal-hızlı bir okumada 5-6 saat sürer diyorum.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Kitap okumak, beynimizi ve zihnimizi dinlendiren, rahatlatan ve sakinleştiren bir aktivitedir. Kitap okumak, stres hormonu kortizol seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda, beyindeki aktivite seviyesini azaltır ve zihnimizi rahatlatır. Stresle başa çıkmanın yanı sıra, uyku düzenini de iyileştirebilir.
Kitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturur, bilişsel yetenekleri geliştirir. Edinburgh Üniversitesi'nin araştırması, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde yalnızca bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuştur. Düzenli olarak kitap okumak, stresi yaklaşık %50-60 oranında azaltır.
Düzenli kitap okumak kronik yorgunluk ve strese karşı zihni korur ve rahatlatır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha çeşitli kelimeler kullanır ve konuşmaları akıcı hale gelir. Düzenli kitap okumanın en önemli yararlarından biri unutkanlık sorununu ortadan kaldırmasıdır.
Düzenli Okuma Alışkanlığı Özgüveni Yükseltir
Özgüveni artar: Düzenli kitap okumak insanın bilgi dağarcığını artırır. Bu sayede kişi, karşılaştığı engelleri daha kolay aşar. Girdiği tartışmalarda dahi okumanın insana kattığı bilgi, kültür, olgunluk kişiye özgüven ve sağlam bir alt yapı sağlar.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Kitap okumak daha akıcı konuşma, toplum içinde kendini daha iyi ifade etme, beden dilini doğru kullanma konusunda etkilidir. Özellikle de diksiyon geliştirici kitaplar okurken dişlerinizin arasına kalem yerleştirebilirsiniz.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Stresi Azaltır
2009'da bir grup araştırmacı, öğrencilerin stres düzeyleri üzerinde yoga, mizah ve okumanın etkilerini ölçmüştür. 30 Dakikalık kitap okumanın da kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü gözlemlemişlerdir.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
Kitap okumak alışkanlıkların ve bağımlılıkların en güzelidir. Kitap okumanın tadına varan, her gün az da olsa buna zaman ayıranlar, hayatında ve kişiliğinde olumlu değişikliklerin olduğunu gözlemleyebilir. Çok okuyan insan, çok fazla cümle, dolayısıyla da çok fazla kelime okumuş demektir. Kitap en iyi dosttur.
Neurology dergisindeki bir araştırmaya göre, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerde hafıza kaybı daha az görülüyor. Kitap okumak alzheimer riskini önemli ölçüde düşürüyor ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltıyor. * Stresi azaltıyor. * Özgüven kazandırıyor.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
En az 1.5 saat. Ama kitaba göre de değişir.
Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri