Likralı kumaşlar, üstün kaliteli malzemelerden üretilmiştir ve uzun ömürlüdür. Esnek ve güçlü bir yapıya sahiptir. Günümüzde sıkça kullanılan likralı kumaşlar oldukça elastik bir yapıya sahiptir. Güçlü ve dayanıklı olan bu likralı kumaşlar suya ve küfe de dayanıklı olması ile bilinir.
Ev tekstilinde de kullanılabilen likralı kumaşlar esnek ve rahat bir kullanım sağlar. Güneş ışığına da dayanıklı olan likralı kumaşlar klorlu su ile temas ettiğinde de zarar görmez. Bu nedenle likralı kumaşlardan mayolar üretilmektedir.
Vücudu saran elbise ve bluz modelleri için bu iplikten dokunan kumaşlar sıklıkla tercih edilir. Dikişsiz giysilerin üretiminde kıyafetin vücutla bütünleşmesi için de likralı kumaşlardan yararlanılır. Çorapların, eldivenlerin ve mayoların üretiminde spandeks kumaşlar kullanılır.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Su geçirmez değildir. En boy esnektir. Özellikle su itici özelliği sayesinde haşema, mayo, bikini ve deniz şortu dikiminde tercih edilir. Yaz mevsimine uygundur.
Likralı alpaka kumaş kırışmayan bir yapıya sahiptir. Kumaşın doğal elastik yapısı kırışma gibi sorunların kolayca önüne geçmeyi başarır.
Koton kumaşlarda esneklik az miktarda bulunmasına rağmen esneklik içerisine likra eklemek suretiyle arttırılabilen kumaşlardır.
Likralı Kumaş Çeker mi? Önerilen temizlik talimatlarına uyulursa likralı kumaşlar çekmez. Genellikle bu kumaştan üretilen giysilerin 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Ancak etikette yazan talimatlara göre bakım yapmak en doğru yöntem olacaktır.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40 °C'de yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Esnek ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan likralı kumaş, spor kıyafetlerinden iç giyime kadar birçok kıyafet türünde kullanılabilmektedir. Elastik bir yapıya sahip, sentetik bir kumaş olan likra, kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilmesiyle bilinmektedir.
Krep kumaş denilince akıllara gelen ilk özellik esnek yapıları olmaktadır. Likralı olarak da tabir edilen bu durum gündelik yaşamda rahat kullanıma sahip ürünlerin geliştirilmesinde oldukça büyük rol oynar. Hava geçirgenlik oranlarının yüksek olması yaz aylarında terleme sorununu ortadan kaldırır.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Likralı saten kumaş ile, etek, abiye, gece kıyafetleri, ev tekstili, elbise, gömlek, tunik, pardösü, pantolon-etek, ferace, bluz, yelek, takım elbise vb. modellerde kullanabilirsiniz. Likralı saten kumaş, İnce, esnek, parlak ve dökümlüdür. Ev tekstilinde de kullanılır.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Su Geçirmez Kumaşın Adı Nedir? Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizce'de Waterproof Fabric adı ile kullanılır.
Viskon Kumaş Terletir mi? Viskon kumaşlar hava akışını serbest bırakacak bir yapıya sahiptir. Bu nedenle oldukça konforlu bir kullanım sunmaktadır terleme sorununu tamamıyla ortadan kaldırır. Oldukça güçlü emiş özelliğine sahip olmaları ise yaz aylarında kullanımını ideal kılar.
Yazın sıcak günlerde veya kışın ıslak koşullarda kuru kalmak için mutlaka iyi nefes alabilir bir giysi almak gerekir. Ham maddesi doğal olan yani saf pamuk, keten, ipek gibi malzemelerden elde edilen kumaşlar, saf yünden elde edilen kumaşlar ise nefes alan, serin tutup, terletmeyen kumaşlardır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri