Yunanca kitapsever anlamına gelen Bibliyofil TDK sözlükte kitap dostu, kitaplara düşkün olan kimse olarak açıklanmıştır. Kitap okumayı seven kimselere bibliyofil denir.
Bibliyofil, kitapsever anlamına gelmektedir.
Bibliyofil, kitapsever anlamına gelmektedir. Aldığı ya da okuduğu kitapları yakın çevresiyle, arkadaşlarıyla, dostlarıyla paylaşmaktan imtina etmez. Okuduklarını başkalarına da tavsiye etmeyi sever.
Kimi insanlar vardır, kitap kokusunu çok sever. Bunlara "Bibliosmia" deniyor.
Tsundoku Sendromu, bireyin okuyamayacağı kadar kitap alması ve henüz okunmamış bir yığın kitabı olmasına rağmen ''okuma niyeti ile '' yeni kitaplar almaya devam etmesi durumunu ifade etmektedir. Bu kelime kökenlerini Japoncadan almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır. Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir. Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar. Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
Founder at Lab Akademi. Sokak röportajlarında, arkadaş sohbetlerinde veya bir iş görüşmesinde kendinizi tanıtın bölümünde karşılaştığımız bir soru "Hobileriniz nelerdir?" Tahmin edeceğiniz üzere bu sorunun en klasik cevabı "Kitap okumak". Evet!
Düzenli kitap okumak, kişinin hayal gücünü geliştirirken aynı zamanda yaratıcılığına da olumlu şekilde etki eder. Bu süreç boyunca yeni nöron bağlantıları oluşur, beyindeki etkinlik artar ve kitap okuyan kişi daha zeki bir hale gelir.
Kitap okumak öncelikle düşünceyi besleyen en önemli unsurlar içerisinde gelir. Aynı zamanda ufku açar ve insanın bakış açısını daha güçlü hale getirir. Tabi empati kurma yeteneğini güçlendirmek ve farklı ortamlarda kaliteli bir sohbet yapabilmek için, kitap okumak her zaman önemlidir.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Kitaplar Empati Yeteneğini Geliştirir
Karşılaştığımız her yeni bakış açısı, empati yeteneğimizi geliştirir. Kitap okumanın, özellikle roman, öykü gibi kurmaca eserler okumanın empati yeteneğini ve duygusal zekayı geliştirdiği bilimsel araştırmalarca onaylanan bir gerçek.
Kitap okuyan genç kendini kişisel ve psikolojik olarak daha hızlı geliştirir. Çocukluktan beri belli disiplinle kitap okuyan gençler daha olgu olurlar. Olaylara yaklaşımı daha bilinçli ve düşünerek olur. Okuma eylemi beynin büyük kısmını çalıştıran bir faaliyettir.
Yüksek sesli kitap okumak, motivasyonunuzu kolaylaştırır. Dikkatinizi dağıtan bazı şeyleri unutmanızı ve kitap okumaya odaklanmasını sağlayarak, motivasyon yetisi kazanmanızı sağlar. Zihninizi hızlı bir şekilde çalıştırır. Ses ve zihin arasında bir bağlantı olduğu için, hafızanızı da güçlendirir.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
Okumak beyindeki faaliyeti çoğaltıyor, Alzheimer riskini azaltıyor, hatta depresyona iyi geliyor.
Kısaca kitap okuma stresi azaltır, hayal gücünü geliştirir, yaratıcılığı artırır, hafızayı güçlendirir, odaklanma ve konsantrasyonu artırmaya, yalnızlık ve umutsuzluk hislerinin azalmasına yardımcı olur; kültür, kelime dağarcığı, iletişim, iş başarısını, empati kurabilmeyi artırmaya ve kolaylaşmasına etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri