Kitap türleri farklı kategorilere ayrılmaktadır. Kitap türleri arasında, anı kitapları, romanlar, hikayeler, gezi kitapları, şiir kitapları, biyografi kitapları, dini kitaplar ve bilgi kitapları gibi içerikler yer alır.
2019 yılında Türkiye'de okumak için en çok tercih edilen kitap türü %42 ile roman, öykü, şiir gibi kurgu kitapları olmuştur. Diğer kitap türlerinin oranları için tıklayınız. 2013 yılından beri her yıl basılan kitaplar içinde en büyük pay eğitim türünde kitaplara ait olmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak en fazla okunan ve beğenilen kitap türleri arasında; anı, anlatı, çizgi roman, deneme, edebiyat, bilim, araştırma ve gençlik kitapları yer alır. En sevilen kitap türleri arasında ise felsefe, roman, hikaye, hobi, inceleme, eğitim gibi kategorileri sıralayabiliriz.
Okuma grubu, kitapların daha düzenli ve nitelikli okunması için okurlar tarafından oluşturulan ekiplerdir. Şahıslar önceden belirlenen kitabı, belirlenen süre içerisinde okuyarak bir araya gelirler. Kitabı okuyup bir araya gelmek için belirlenen süre iki haftadır.
Roman gerçekliği, mutlaka bizim hakiki gerçek dediğimiz şeyin eğilip, bükülüp, değiştirilip, yazarın zihninde, onun yaşayış, kavrayış ve dünyaya bakış duruşu ile değişmiş halinden oluşur. Gümüş, 'Edebiyat metni kendinden başkasını ölçmez' derken, roman gerçekliğine atıf yapıyor.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
1) İki Şehrin Hikayesi: İngiliz yazar Charles Dicken tarafından yazılan İki Şehrin Hikayesi, Dünyanın en çok satılan kitabı olarak listenin başında yer alıyor. Kitap, Fransız Devrimi dönemindeki Paris ve Londra'yı konu alıyor.
Bölümler önemlidir
Kitap bölümü de genel olarak Giriş kısmı, Ana metin, ve Sonuç kısmı olarak 3 ana başlık altında ele alınmalıdır.
Kitabınızın içi, üç ana bölüme ayrılır: ön bilgiler, ana metin, ve arka bilgiler.
Türkiye'de kitap okuma oranı gün geçtikte azalırken, en çok okunan kitaplar ise satılan kitaplar üzerinden değerlendiriliyor. %65 oranında aşk kitapları, %24 siyaset ve %13 oranında düşünce/ felsefe kitapları okunuyor.
Kitapların künye bilgileri kapsamında; kitapların yazar ve editörlerine, yayın evlerine, basım yıllarına, basım yerlerine ve baskı sayılarına yer verilmiştir. Kitapların fiziksel özellikleri kapsamında; sayfa sayısı, kitap ölçüleri (ebat), ciltleme, kâğıt türü, kapak yapısı ve dış kapak resmi yer almaktadır.
Ya da tam sayı vermek gerekirse: 129.864.880. Şimdiye kadar yazılmış her bir kitabı saymanın neredeyse imkânsız olduğunu kabul ediyoruz.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır.
Roman, hikâye, deneme, makale, gezi yazısı gibi türlerde ise sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 forma) olmalıdır. 48 sayfanın altındaki eserlerde kitabınızın sırt kısmı çok ince olacak ve kitabın okunurluğu okur açısından zor olacaktır.
Özetle bilgisayarda hazırladığınız A4 ölçüsündeki metinleri kitap baskı ile roman boya taşıdığınızda her word sayfasınız ortalam 1,5 ile çarpmanız gerekiyor. Örneğin; 100 word sayfası bir metin roman boy baskıda ortalama 100 × 1,5 = 150 sayfayı bulacaktır.
Peygamberlere indirilen 4. ve son kitaptır. Orijinal hali değiştirilmeden veya tahrif olmadan günümüze kadar ulaşan tek kitap olma özelliği vardır. Kuran-ı Kerim, parça parça olarak indirilmiştir. Hz.
Yazdıkları yazım türlerine göre farklı sıfatlar da alabilir: şair, güftekâr, hikâyeci, senarist, makaleci, köşe yazarı gibi. Yazarın eserleri, mensup olduğu toplumun kültürüne katkıda bulunur ve toplumda bir sanatçı olarak kabul edilir.
Yazar sözcüğünün sözlük anlamı bilim, sanat ve yazın; edebiyat alanlarında eser yazan ve bu eylemle uğraşan kimse demektir. “Yazar” tabiri yalnızca kitap yazanlar için değil öykü, köşe yazısı, makale, deneme, blog, haber, reklam, fıkra ve aforizma gibi birçok türde yazı üreten herkes için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri