Muz Ağacı Yaprak Döker mi? Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Kışa dayanıklılıkları
1— Kışın -3C derece ve daha fazla soğuk eğer bir gün gibi kesintisiz sürerse muzun toprak üstü kısımları tamamen donarak ölür. Baharda gelişime sıfırdan başlar. Halbuki çiçeklenip meyve vermesi için kışın soğukta sadece yapraklarını kaybetmesi, toprak üstü kesımlarının tamamıyla ölmemesi gerekir.
Ülkemizde en önemli ve yaygın olan zararlılar nematotlardır. Nematotlar bitki özsuyunu emerek onun zayıflamasına sebep olurlar. Nematodlar genellikle yapraklarda sararma, gövdede yumuşama, bodurlaşma ve gelişme geriliği meydana getirirler.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
İlgili 16 soru bulundu
Muz Ağacı Yaprak Döker mi? Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir. Kasım ayındaki hasattan itibaren aralık, ocak, şubat ve mart aylarında muz tüketilebilir. Sonbahar ayındaki hasattan itibaren ilkbahar mevsimine kadar muz tüketimi yaygındır.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Potasyum noksanlığında, uçlardan başlayarak yapraklar sararır, meyveleri şekilsiz olur, bir salkımda az sayıda parmak oluşumu olur. Verime ve kaliteye etki eder. Ca noksanlığında muz bitkisi önemli verim kaybına uğrar.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz mevsimlik bir araçtır. Her yıl muz ağacı dibinden gelen fidan ile yenileni. Yani bir yılda ağaç olur muz verir ve kurur.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliğine bakıldığında sıcak iklim bölgesi olan Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Muzgiller familyasından olan meyvenin gövdesi toprak altında sıcak ve ılıman iklimi sevmektedir.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Muz ayrıca yüksek nem oranına (%60 nem ve üzeri) ve aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyuyor. Bu yağış oranının sağlanamadığı bölgelerde düzenli sulama yapılması şart. Kaliteli bir ürün almak için de azar azar ve sık sık sulama öneriliyor.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır. Hangi Gıdalar Buzdolabında Saklanmaz yazımız için tıklayınız.
Ancak ülkemiz koşullarında soğuk riski önemlidir. Sıcaklık +2-3 dereceye düşünce kritik sıcaklık başlar. 0 derecede muz zarar görmeye başlar. -1 derecede toprak üstü organları donar. Donmuş meyveler siyah bir renk alarak olgunlaşmaz.
Anavatanı Güneydoğu Asya olan muz ağacı için ekimi yapılan bölgenin 150mm daha az yağış alıyorsa ek sulama yapılmadığı sürece gelişimini sağlayamaz. Killi ve humuslu topraklardan hoşlanan muz için hava sıcaklığı -2 derecenin altına düşmemesi gerekiyor.
Bu olay sesli gerçekleştiği için halk arasında muz doğurdu denir. Ülkemizde en lezzetli muzlar, doğumu Ağustos ayında başlayan ve olgunlaşması en erken Ekim ayında olanlardır. Muz beklenenden erken doğurursa sıcak havada olgunlaşmasını tamamlayacağı için dışı yeşilken, muzun içi akar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri