Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
Kitle, aralarında güçlü iletişim ve etkileşim ilişkisi olmayan topluluk olarak tanımlanabilir. Kitle, belirli bir amaç için bir araya gelip eylemde bulunma yeteneğine sahip değildir.
1-) Kitle: Aynı uyarıcıdan hoşlanmakla birlikte aralarında mekânsal yakınlık olmayan kategorilerdir. Örneğin, aynı gazeteleri okuyanlar, aynı müzik tarzını sevenler vb. gibi. 2-) Toplumsal Azınlık: Bir toplumda egemen durumda olan insanların haklarından yararlanamayanların oluşturdukları kategorilerdir.
Kitle Psikolojisinin temel özellikleri, Le Bon'un analizinde, ortak ruh, kolektif bilinç ve duygu birligini kapsamaktadır.
Kitle davranışı, belirli tarzlarda davranmaya yatkın olan birbirine benzer insanların biraraya gelmesinden kaynaklanır. Birbirine benzer bireylerin homojen bir kitle davranışı göstermesi çeşitli psikolojik süreçler yoluyla açıklanmaya çalışılır.
İlgili 25 soru bulundu
Kitlenin olumlu anlamı ise ortaklaşa amaçlar için bir araya gelerek örgütlenmiş insan topluluklarıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor. İkinci bir anlamı ise, belirli işleviyle özellik gösteren büyük insan kalabalığı.
Kitle kavramı basitçe insanları bir araya getiren bireyler topluluğunu ifade eder. Kitle kavramında insanları bir araya getiren sebebin ise pek bir önemi yoktur. Ancak organize olmuş ve bir amaç etrafında toplanmış kitlelerin ruhundan ve psikolojisinden söz etmek mümkündür.
Kitle İletişim Araçları:
Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
İçeriği üyelik esasına göre değil, herkese açıktır. Kitle iletişim aracı kamusaldır. Kitle iletişim araçları birbirlerinden aynı anda uzakta bulunan insanların aynı anda birbirleriyle etkileşimde olmalarını sağlar. Kitle iletişimi mesajlar geri döndürülemez biçimde tek yönlüdür.
Kitle analizi, reklamlarınızı görüntüleyen ve dönüşüm gerçekleştiren kullanıcı gruplarının benzersiz özelliklerini, ilgi alanlarını ve davranışlarını göstererek müşterilerinizin kim olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Elektronik iletişim araçları (İnternet)
Dünya çapında yaygın bir iletişim ağı sağlayan internet, her konuda, her dilde veriye sahip güçlü bir donanımdır.
Kitle iletişim araçlarının amacı ve görevi; Bilgileri, düşünceleri, haberleri ve fikirleri kısa zaman içerisinde geniş kitlelere ulaştırmak ve yaymaktır. Televizyonun icadı ile 20. yy'ın yarısından itibaren görüntülü yayınlar da kitle iletişimde önemli rol oynamaya başladı.
Kitle iletişim, mesajın tek yönlü olarak iletişim araçları vasıtasıyla büyük bir kitleye yani topluluğa aktarılması olayıdır. Bu sayede aktarılmak istenilen mesaj kısa bir süre içerisinde büyük çaplı kitlelere kolayca ulaştırılabilir. Bu nedenle kitle iletişimi özellikle günümüzde büyük bir önem arz etmektedir.
Kitle İletişimi (Mass Communication): Bir kitlesel araçla örneğin televizyonla, gazeteyle, radyoyla yapılan iletişimdir. 1940'ların başında Harold D Lasswell siyasal erk ve propaganda üstüne yaptığı çalışmalarda ilk kez “kitle iletişim terimini kullanmıştır.
Kitle iletişim; basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını tarif eden genel addır. Tarihten gelen süreç içerisinde baktığımızda, toplumların aydınlanmasında, reaksiyon göstermesinde kitle iletişim araçlarının büyük rolü vardır.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir). Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir.
Hedef Kitle Nedir? Hedef kitle, işletmenizdeki potansiyel müşteri havuzudur. Ürününüzü veya hizmetinizi satın almakla ilgilenme olasılığı en yüksek olan bir grup insandır. Belirli bir hedef kitledeki insanlar; cinsiyet, konum, yaş, sosyoekonomik durum ve eğitim gibi belirli benzer demografik bilgileri paylaşır.
Kuruluşların genelde iki hedef kitlesi vardır. Bunlar; iç ve dış olarak ikiye ayrılabilir. İç hedef kitlede kurumun çalışanları, ortakları ve sendikalar vardır. Dış hedef kitlede ise müşteriler ve kurumla herhangi bir şekilde iletişim içinde olan birimler akla gelir.
Kitle kültürü, popüler kültürün bir alt kategorisidir ve genellikle geniş kitlelerin benimsediği, tüketilen ve paylaşılan kültürel ürünleri ifade eder. Kitle kültürü, kitlesel iletişim araçlarının, özellikle televizyon, radyo, sinema, dergiler, gazeteler ve internet gibi medya platformlarının etkisiyle yaygınlaşır.
Telefon, e-posta, İnternet gibi araç ve aracılar kullanılarak da kişiler arası iletişim gerçekleştirilebilir. Ancak bu tür bir iletişimde yüz yüze iletişimde sahip olunan imkânlar azalmıştır. Mesajın bir kaynaktan geniş halk topluluklarına yaygın olarak iletilmesine ise kitle iletişimi adı verilir.
Medya, kaynaktan hedef topluluğa bilgi yayınlayan bir iletişim aracıdır. Daha geniş kitlelere yönelik her türlü medya, kitle iletişim araçları olarak bilinir.
Bu araçlar genel olarak iletişim öğeleri yani dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri